Vitrin Okumuş kişi kilo almaz!

Okumuş kişi kilo almaz!

30.01.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Okumuş kişi kilo almaz!

Okumuş kişi kilo almaz
Okumuş kişi kilo almaz!
Bir gıda maddesi alırken içerik etiketlerine bakanlar gereksiz kilolardan da daha baştan kurtuluyor. Bunun nedeni etiket sayesinde daha az yağlı ürünleri öğrenip tercihlerini onlardan yana kullanmaları. Bu yıl daha az yağlı yiyecekler yemeye kararlı mısınız? O zaman yiyecek paketlerinin üzerindeki "içindekiler" yazan etiketleri okumaya başlamalısınız. Bunu Seattle'daki (ABD) Fred Hutchinson Kanser Araştırmaları Merkezi öneriyor.
Bu merkezin yaptığı araştırmaya göre, etiketleri okuyup, içindeki yağ oranına dikkat ederek alışveriş yapanlar kalorilerinin yüzde 30'unu yağlardan alıyor. İçindekileri okumayanlarda ise bu oran yüzde 35'e yükseliyor.
Bu etiketleri okumanın en büyük faydalarından biri de yağ oranının pek de fazla olmadığını düşündüğümüz ama içlerinde çok fazla miktarda yağ barındıran yiyecekleri tanımak.
Krakerlerde bile inanılmaz oranda yağ var. Ama illa da kraker yemek istiyorsanız bilin ki yan yana duran iki kraker paketinden biri beş, diğeri sadece yarım gram yağ içeriyor olabilir. İşte içindekileri okuyanlar da ikinci paketi tercih ediyorlar.
Billur Kalkavan gıda alışverişi yaparken, aldığı ürünün içinde ne olduğunu okuyanlara bir örnek. Bakıyor, çünkü aldığı ürünlerin içinde kimyasal maddelerin olmamasına önem veriyor. Çok fazla yağlı ürün yemeyi sevmediği için doğal olarak yağ oranlarına da dikkat ediyor. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi öğretim üyelerinden; Hormon, Metabolizma ve Beslenme Hastalıkları Uzmanı Üstün Korugan'a göre, Kalkavan gibi dikkatliler ülkemizde çok yok. Korugan'a Türkiye'deki tüketiciler arasında da etiketlere "dikkat etme" eğilimi olup olmadığını sorduğumuzda yanıtı net bir "Hayır" oluyor. "Bizim insanımız bu etiketleri okumaz," diye söze başlayan Korugan, buna neden olarak tercihi "daha lezzetli olan"ın belirlemesini gösteriyor. Damak tadı ve sağlıklı beslenme arasındaki çelişkiye dikkati çeken Korugan, "Lezzet bir anlamda kaloridir. Şeker ve yağ önemli bir lezzet faktörü. Bu maddeleri besinden soyutlamak lezzeti yok eder. Diyet süt örneğini düşünün. Normal süt mü daha lezzetli, yoksa yağı azaltılmış diyet süt mü?" diyor.
Bu noktada ürünlerin üzerinde yazan besin değerlerine de kuşkuyla baktığını söyleyen Üstün Korugan, bu değerlerin ticari amaçla abartılmış olabileceğini de belirtiyor ve ekliyor: "Bu değerlerin uzman kontrolünde hazırlandığını sanmıyorum."
Korugan'ın görüşlerini paylaşan bir diğer isim ise Tria Yönetim Danışmanlık Eğitim Ltd.'nin Genel Müdür Lerzan Kakçıoğlu... Kakçıoğlu da Korugan gibi "besin değerlerinin bilinçli bir şekilde incelenmesinden" yana. Nitekim Kakçıoğlu, insanların bu değerlere bilinçli olarak baktığına inanmıyor. "Paketlerin üzerinde yazan besin değerlerine bakmanın amacı sağlıklı beslenmek olmalı," diyen Kakçıoğlu bir noktada Korugan'dan ayrılıyor. Lerzan Kakçıoğlu'na göre tüketiciler arasında besin değerlerine bakarak tercih yapanlar var: "Bu oranları öncelikle zayıflamak isteyen kadınlar inceliyor. Daha sonra da onlara yardımcı olmak isteyen eşleri dikkat ediyor. Bunun bir alışkanlık haline gelmesinin temelinde ise 'dikkat etme' etkeni var. Önce dikkat ediyorlar, daha sonra bu reflekse dönüşüyor. Diyetisyenler insanları bu konuda bilinçlendirmeli."