Vitrin Özgürlüğe yelken açın

Özgürlüğe yelken açın

02.09.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Özgürlüğe yelken açın

Özgürlüğe  yelken açın


Rüzgâra ve denize meydan okumak nasıl bir keyiftir acaba? Sörf yapanlar hastalık gibi bir şey diyor, çünkü sörf, özgürlüğünüzü doyasıya yaşatıyor


       Uçsuz bucaksız bir mavilik ve bu maviliğe tek başınıza hakim olmanın karşı konulmaz zevki. Neden bahsettiğimi tahmin edebiliyor musunuz? Türkiye’de çok da yaygın olmayan bir spordan bahsediyorum; rüzgâr sörfü. Bu spor sayesinde, hem denize, hem de rüzgâra meydan okuyabiliyorsunuz. Zor gibi görünüyor ama dikkatle izlenip, kısa bir eğitim aldıktan sonra imkânsız olmadığını göreceksiniz. Bu sporla uğraşmak için, öncelikle iki şeye ihtiyacınız var; sörf malzemeleri ve rüzgâr.
       Tamamen bireysel bir spor olan sörf için bir yaş sınırlaması da yok, ama ne kadar erken başlanırsa o kadar iyi. Sörf yaparken, ağırlık omuzlar ve kollarda... Bu kaslar sayesinde dengenizi koruyor ve sörfe hakim olmaya çalışıyorsunuz. Sörf yapmanın dışında kondisyonunuzu sağlamak için, kondisyon cimnastiği ve koşu yapabilirsiniz.

       Alaçatı, sörf için ideal
       Türkiye’de 20 yıldır sörf yapılıyor, ama yaygın olarak son 12 yıldır ilgi görüyor. Hatta sörf okulu bile var. Bu sporu yaparken önemli olan, rüzgâr bilgisi, dengeyi sağlayabilmek ve tabii ki sörfü sevmek, bundan sonrası çok keyifli. Türkiye’de tatil köylerinde yaygın olarak yapılan bu spor için, en uygun yer Alaçatı. Öyle ki Alaçatı dünyada bu spor için uygun olan yerlerin de başında geliyor. Dünyada ise Havaii ve Avrupa’da Garda Gölü. Alaçatı’nın özelliği ise denizin sığ ve dalgasız olması. “Acaba sörf yapmak tehlikeli midir?" diye aklınızda bir soru işareti varsa, sakın bunu kafanıza takmayın, çünkü uygun malzeme ve uygun kıyafet kullandığınız ve çok önemli bir bireysel hata yapmadığınız sürece hiçbir tehlikesi yok.

       Sörf yapmak için gerekli malzemeler
       Sörf yapmanız için gerekli olan şeyleri şöyle sıralıyabiliriz; sörf bordu, yelken, bumba, direk, trapez ve tabii ki şort. Sörf yapacağınız mesafe uzun ise mutlaka trapez kemeri kullanmanız gerekiyor, çünkü trapez kemerini bumbaya bağlamanız size destek sağlıyor.

       Alman hoca yeteneksiz bulmuş
       Milli sporcu Bora Kozanoğlu, sörfe nasıl başladığını şöyle anlatıyor: “Denizi sevmeyen biriydim, babam sörf yapıyordu, bende denemek istedim. Daha sonra çok keyif aldım ve Alman bir hocadan ders almaya başladım, ama bu hoca bana çok yeteneksiz olduğumu söyledi. Bu söz beni çok kamçıladı ve üç yıl kendi kendime antreman yaptım ve bu çalışmalar sonucunda Türkiye’de yapılan yarışlarda birinci oldum. Sörf benim için artık bir yaşam biçimi, bireysel bir spor olduğu için kendinizi özgür hissediyorsunuz, doğa, rüzgar ve siz başbaşasınız. Sörf bütün kasları çalıştıran bir spor, önemli olan dengeyi sağlamak ve bu işi bilinçli insanlardan öğrenmek. Yarışlardan bir iki hafta öncesinde de vücudun su kaybını önlemek için bol bol su içiyorum ve aldığım gıdalara dikkat ediyorum. Ayrıca B & G adında bir sörf okulu açtım, şu an 400 tane öğrenciye eğitim veriyoruz. Banvit’in sponsurluğunda katıldığım ve 40 kişinin yarıştığı dünyanın ilk uzun mesafe sörf şampiyonasında dokuzuncu oldum, şimdi amacım dünya şampiyonluğu."




       Mistiral / F2 / Fanatik
       Sörf bordu 1990 - 2450 mark
       Yelken 650 - 1000 mark
       Bumba 250 - 350 mark
       Direk 300 - 600 mark
       Neopren sörf elbisesi 200 - 500 mark
       Hifly Bord, yelken, bumba ve direk 1790 mark
              Tel: (0212) 481 58 58

       Milli sörfçüden sörf okulu
       İki yıldır açık bulunan, Windsurf şampiyonu Bora Kozanoğlu ile Windsurf ve kayak hocası Giray Hocanoğlu’nun birlikte açtıkları B & G Sörf Okulu, Türkiye’de Windsurf sporunun yaygınlaşması için gerekli olan profesyonel eğitimin verildiği bir okul. B & G sörf okulunda her öğrenci kendi seviyesine göre belirlenmiş bir program ve eğitmenlerle, günlük, haftalık ve sezonluk eğitim görüyor. B & G sörf okulu, Çeşme’ye bağlı ve rüzgârlarıyla ünlü olan, Windsurf merkezi Alaçatı’da bulunuyor.