Vitrin Pizzacıların tatlıları başka oluyor

Pizzacıların tatlıları başka oluyor

23.05.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Pizzacıların tatlıları başka oluyor

Pizzacıların tatlıları başka oluyor
23 Mayıs 1998
Fevziye AKSOY

Telefondaki elemanları kibar olmayı çok iyi beceremese de pizzaları ve özellikle Crazy tatlısı ile Little Caesars denenmeye değer.

Hatırlarsınız, bizimkilerin beni bırakıp Almanya'ya gittiklerini, benim de fare misali etrafta cirit attığımı anlatmıştım. Tabii ki her gidişin bir de dönüşü var. Geçen hafta sonunda bu dönüşün hazırlığını yaparken o kadar bitap düştüm ki pazar akşamı kendime yiyecek bir şeyler hazırlamayı bile göze alamadım. O arada aklıma posta kutusundan çıkan, evlere hızlı servis verdiklerini vaadeden Bakırköy'deki Little Caesars'ın el ilanı geldi. Müdavimi olduğum Pizza-Take Away yerine bu yeni pizzacıyı denemeye karar verdim. Midemin artık zil değil çan çalmasıyla birlikte ben de listeden seçimlerimi yaparak buranın telefonunu çaldırmaya başladım. Peynir harici en az 3 malzemeli olan Favori, Napoli, Spesyal, Caesars ve Supreme adındaki pizzalar her nedense ilgimi çekmemişti. Ben de "kendi lezzetinizi kendiniz yaratın" başlığı altındaki haneye bakıp 2 çeşit peynir ve sos içeren pizzaya ek olarak pepperoni (amerikan sucuğu) istemeye karar verdim. Little Caesars pizzaları sadece yuvarlak değil, aynı malzemelerle kare olarak da hazırlayabiliyor. El ilanındaki kuponların birinde, ısmarlanan pizza ile istek üzerine ücretsiz olarak, ince ve uzun kesilmiş pizza hamuru üzerine sarmısaklı özel yağ, parmezan peyniri ve yanında özel sosla sunulan Crazy Bread'in de gönderildiğini duyunca dayanamadım; ondan da istedim. Bununla kalmayıp bir de salata ile tatlı siparişi vereyim dedim. Salata siparişine gelene kadar telefondaki elemanın ses tonundan ve konuşmasından oldukça memnundum. Elimdeki mönüde salata hanesinde iki ayrı salatanın tarifleri vardı. Ancak görüştüğüm kişi bu salataların artık yapılmadığını sadece karışık salatanın mevcut olduğunu ve bunun mönüde belirtildiği gibi 325 bin TL'ye değil, 500 bin TL'ye satıldığını söyledi. Daha fazla malzemeyle yapılan diğer salataların fiyatlarının daha düşük olmasının mantığa aykırı geldiğini söylediğimdeyse ukala cevaplar vermeye başlaması beni kızdırmadı diyemem. Yönetimin bu konuya değinmesi gerektiği inancındayım. Her neyse vaadedilen yarım saat yerine 45 dakikada gelen pizzanın tadı iyiydi. Crazy Bread'in ise daha az sarımsaklı olsa çok daha lezzetli olacağına inanıyorum. Ancak kekikli domates sosuna bayıldım. En çok hoşuma geiden de üzerine tarçınve şeker kamışı serpiştirilmiş ince pizza hamuru ve beraberinde gelen çikolata ve karamel sosları oldu. Tek kelimeyle müthiş! İki kişilik olduğu iddia edilen 500 bin TL'lık salata ise tek kişiye bile zor yetiyor. Ayrıca Caddebostan, Teşvikiye, Kozyatağı ve Yeşilköy'de de şubeleri olan Little Caesars'ın fiyatları 1,5 ile 3,5 milyon TL arasında değişiyor.

Little Caesars
0212 543 46 36

Sosisli Mercimek Güveç
Hazırlanış süresi: 25 dakika
Pişirme süresi: 1 saat
Porsiyon adedi: 4 kişilik
Malzemeler:
* 2 kuru soğan
* 300 gram patates
* 1 pırasa
* 2 çorba kaşığı sıvı yağ
* 5 fincan yeşil mercimek
* 300 gram dana sosisi
* 1 su bardağı kuru kayısı
* 2 fincan kırmızı mercimek
* 1 küp Knorr etsu
* 3 kaşık sirke
* tuz/biber
* 1 tutam toz şeker
* 1 çorba kaşığı kuru merzenguş otu
* 6+1/4 su bardağı su
Hazırlanışı
1. Soğanları doğrayın. Patatesleri küplere doğrayın. Pırasayı dilimleyin. Teflon tavada yağı kızdırıp soğanları kavurun. Yeşil mercimeği yıkayıp süzün. Soğanları ekleyin. Bir tutam merzenguş otu ekmleyin. Suyun tamamını üzerine dökün. Kaynayınca ısıyı azaltıp kısık ateşte 25 dakika pişirin.
2. Sosisleri dilimleyin. Kayısıları ikiye bölün. 25 dakika bitince sosisleri kayısıları, patates ve pırasayı ekleyin. Kısık ateşte 20 dakika daha pişirin. Kırmızı mercimeği yıkayıp süzün. 20 dakikalık sürenin 10. dakikasında kırmızı mercimeği ve küp et suyunu ekleyin. Pişirme süresi bitince tuz biberi, şekeri ve sirkeyi ekleyin. Kalan merzenguş otu ile süsleyip servis yapın.

Köfteli Ratatouille
Hazırlanış süresi: 30 dakika
Pişirme süresi: 30 dakika
Porsiyon adedi: 4 kişilik
Malzemeler:
* 750 gram taze küçük patates
* 1 ince doğranmış kuru soğan
* 1 diş doğranmış sarımsak
* yarım kilo yağsız kıyma
* 2 çorba kaşığı zeytinyağı
* 2 kabak
* 1 demet taze soğan veya 1 pırasa
* 5 domates
* yarım kilo kabuğu soyulmuş ezilmiş domates
* yarım küp Knorr etsu
* kuru veya ince doğranmış taze fesleğen
* tuz ve biber
* yarıs su bardağı su
Hazırlanışı
1. Patatesleri yıkayıp soymadan tuzlu suda 15 dakika kaynatın. Doğranmış soğan ile sarmısağı kıymaya ekleyip yoğurun. Tuz ve biber ekleyin. Küçük yuvarlak köfteler hazırlayın. Büyük bir teflon tava ya da tencerede yağı kızdırıp köfteleri 10 dakika kızartın.
2. Sebzeleri ayıklayın. Kabakları dilimleyip taze soğanları ya da pırasayı doğrayın. Domatesleri 8'e bölün. Patateslerin suyunu süzüp soyun ve ortadan kesin.
3. Köfteleri tabağa aktarın. Aynı yağda patates, kabak ve soğanları kısa süre kızartın. Domatesleri ekleyip 5 dakika kısık ateşte pişirin. Ezilmiş domatesleri, suyu ve yarım küp etsuyunu ekleyip kaynatın. Orta ateşte 8 dakika pişirin. Köfteleri ekleyip tekrar kaynatın. Kaynamaya başlayınca ateşten alıp fesleğenle süsleyerek servis yapın.




Nur KÖKÜÖZ

Cafemiz kahve içmeye ve yemek yemeye getirdiği yeni bakış açısıyla Ankara'nın gözbebeği oldu.

Yıl 1993. Başkentin ilk kafe - restoranı Cafemiz açıldığında zaten arayış ve eksiklik içinde olan bir kısım halk oraya hücum etmişti. Cesurca verilen bir kararla Ankara'da kafe patlamasının başını çekmişti Cafemiz. Bugün de ilk açıldığı günkü gibi kahve ve yemeklerinin lezzeti, hizmet anlayışına getirdiği yenilik ve sıcaklık aynen devam etmekte. Kısaca Cafemiz bir ilkti, şimdi bir gelenek oldu. Aylardır yolum düşmemişti Cafemiz'e. Ben görmeyeli dekoruna da şık ilaveler yapılmış. Cafemiz'in insanlarla iletişimi seven genç sahipleri Gamze ve Boğaç Üner çifti tüm emeklerini, güzelliklerini, birikimlerini buraya yatırmışlar. Bahçe içindeki iki katlı şirin evin kendilerine ait olmasının da yatırımlarının güzelliğine dönüşmesinde katkısı olmuş. Cafemiz'in ilk akla gelen esprisi yaz - kış bahçe içinde oturuyor olmak. Evin bahçe duvarları tamamen ortadan kaldırılmış, bahçeyi kısmen içeri alan bir sera eklenmiş. İç mekandaki duvarlar gül kurusu dalga dalga patine boya. Ağaç masaların etrafı eskicilerden toplanmış Thonet ve benzeri sandalyelerle çevrili. Duvarların üzerine ressam Nurşen İzar Paris görüntüleri resmetmiş. Sera bölümünde yer alan masa ve sandalyeler bahçe ile bütünlüğü sağlamak açısından daha farklı renk ve yapıda. Demirdöküm masalar bahçenin yeşiline, sandalyeler çiçeklerin sarısına boyanmış. Geceleri seranın bir köşesinde yüzlerce mum yanıyor. Cafemiz öğle, akşam keyifle yemek yenen bir mekan. Fransız, Avusturya ve Türk mutfağının günümüz damak zevkine uyarlanmış mönüsüyle dikkati çekiyor. Sandviç ve salataların çeşitleri saymakla bitmeyecek kadar çok. Tatlıları ise insanı çıldırtabilir. Seçtiğim bademli tavuk Çin yemeği esprisinde hazırlanmıştı ve nefisti. Küçük tavuk parçaları soya sosla sote edilmiş, tam kıvamında kızarmış bademler tavuğa katılmış ve ince kıyılmış çeşit çeşit sebzeler kocaman bir kayık tabakta tavuğa refaket ediyor. Müthiş yoğun bir tabak ve dayanılmaz bir lezzet, soya sosunun tuzuna rağmen... Önce sandım ki bana ikram olsun diye miktarı çok tutmuşlar. Göz ucuyla etrafı kolaçan ederken aynı tabağın başkalarında da olduğunu saptadım.
Cafemiz'in salataları yemek yerine yenebilecek zenginlikte. İçlerinde neler yok neler... Böyle yoğun bir yemek yediğim için elbette salatalara yaklaşmadım.
Tatlılar ise dehşet! Karar veremeyince fanatik bir tatlı meraklısı olan Gamze bana bir tatlı potpuri yaptırdı. Yine kocaman bir tabak ama bu defa tıkabasa dolu değil, çünkü tabağın yarısını kakaoyla artistik bir şekilde yazılan "Cafemiz" logosu kaplamış. İçinde minik dilimler halinde çikolata soslu kek, frambuazlı pay ve çilekli tart. Hepsi birbirinden nefis.
Yakında bir başka ilke imze atıyor Cafemiz. "Kuki" farklı bir tad ve anlayışla kek, pasta ve kurabiyelerde inanılmaz lezzetler rüzgarı estirecek pek yakında Ankara'da.
Cafemiz'de ne ödeyeceğimize gelince. İçkisiz hafif bir öğle yemeği, bir yemek, tatlı, örneğin bir de kahve için 2.5 milyon, ama sadece bir salata veya bir sandviç ve bir soğuk içecek için 1.5 milyon lira ödeniyor.
Cafemiz
Arjantin Caddesi 19
Tel: 467 79 21