Vitrin Sanat öğretiyor

Sanat öğretiyor

11.04.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Sanat öğretiyor

Sanat öğretiyor
11 Nisan 1998
Ersoy YÜZÜNCÜOĞLU

İstasyon Sanat Merkezi'nin düzenlediği kurslara katılarak günümüzün gözde mesleklerine ilişkin geniş kapsamlı bir eğitim alabilirsiniz.

İstasyon Sanat Merkezi sanat öğrenimi üzerine Türkiye'de kurulan ilk özel kuruluş. Merkez ressam ve yazar Nurullah Berk, ressam Prof. Sabri Berkel, ressam Hülya Düzenli ve Y. Mimar Ömer Düzenli tarafından 1980 yılında kurularak çalışmalarına başladı. Aynı yıl Türkiye'nin ilk sanat atölyesi İstasyon Sanat Merkezi'nde açıldı. 1983 yılında bunu Moda Tasarımı - Stilistlik Okulu izledi. İlkler bununla da kalmadı ve 1984'te İç Mimarlık Okulu, 1986'da da Reklam - Grafik Okulu açıldı. 1992 yılında İstasyon Sanat Merkezi değişik bir hizmete daha imzasını attı ve Sanatbank'ı kurdu. Sanatbank'ın amacı; sanat yapıtı almak ya da kiralamak isteyenlere yardımcı olmak ve danışmanlık yapmaktı. İstasyon Sanat Merkezi'nde verilen eğitim üçe ayrılıyor. Bunlar iki yıllık eğitim bölümleri, serbest atölyeler ve kurslar. İki yıllık eğitim bölümleri; moda tasarımı - stilistlik, iç mimarlık, reklam - grafik ve resimden oluşuyor. Serbest atölyeler; desen - yağlıboya ve çocuklarla sanat olmak üzere iki bölümden oluşurken, kurslar akademi hazırlık, bilgisayar ve müzik olmak üzere üç bölümden oluşuyor.

Eğitimin içeriği
Moda tasarımı - stilistlik bölümünde öğrenciler, ilk yıl temel sanat eğitimi, stilistlik ve yoğun İngilizce eğitimi, ikinci yıl ise modelistlik, moda tarihi, bilgisayar kullanımı derslerini alıyor. Öğrenciler dersler bitince çalışmalarını bir defileyle sergileyerek mezun oluyor. İç mimarlık öğrencileri ise, iki yıl süren eğitimde klasik ve çağdaş mobilya tasarımları, sanat tarihi, teknik resim, temel sanat eğitimi, perspektif bilgileri, konut, mutfak, büro, mağaza vb. proje düzenlemeleri, canlı model ve maket derslerini görüyor. Bilgisayar (Autocad 13 programı) ve yoğun İngilizce eğitimi de verilen dersler arasında. Reklam - grafik bölümü dersleri; grafik formasyon, tasarım, desen, renk, ilüstrasyon, sanat tarihi, grafik sanatı tarihi ve yoğun İngilizce'den oluşuyor. Öğrenciler ikinci yıl grafik tasarımı ve proje tasarımı derslerini uygulamalı olarak öğreniyor. Bu kapsamda reklam kampanyaları hazırlanıyor, baskı teknikleri uygulanıyor. Dersler, Macintosh bilgisayarlar ve Ragtime, Freehand, Quarkpress ve Photoshop programları kullanılarak destekleniyor. İki yıllık bölümlerin bir özelliği de buralardan bir proje gerçekleştirerek mezun olunması. İstasyon Sanat Merkezi iki yıllık eğitimin sonunda İngiltere'de anlaşmalı olduğu üniversitelerde öğrencilerin eğitimlerine devam etmelerine olanak sağlıyor. Öğrenciler İngiltere'de Wolverhampton, Salford, Luton, Hertfordshire devlet üniversiteleri ve Kent Enstitüsü'nde iç mimarlık, grafik, moda tasarımı, endüstri ürünleri tasarımı ve sinema - TV üzerine eğitim görebiliyor. Serbest atölyeler; desen yağlıboya grubu ve çocuklarla sanat olmak üzere ikiye ayrılmış durumda. Desen yağlıboya atölyesinde her yaştan ve her kesimden insana rastlamak mümkün. Atölyede; desen çalışmaları, natürmort, antik, kumaş, figür krokileri, model çalışmaları ve kurşun kalem, renkli kalem, çini mürekkep, suluboya, pastel vb. malzemelerle çalışma teknikleri gerçekleştiriliyor. Dersler; resim sanatı tarihi dersleri, dialı anlatımlar, ustalardan kopyalar, sanat gezileri ve konferanslarla destekleniyor. Çocuklarla sanat atölyesinde 5 - 12 yaş grubundaki çocuklar resim, seramik ve tiyatro çalışmaları yaparak güzel sanatlara ilk adımlarını atıyor. Çeşitli malzeme ve boyalarla resim teknikleri öğretilirken kil, heykel, kukla, mask gibi çalışmalarla da el becerilerinin gelişimi sağlanıyor. Serbest atölyelerin en büyük özelliği herhangi bir zaman kısıtlamasının olmaması. Kaç yıl istiyorsanız o kadar devam edebilirsiniz.

Hazırlık kursları
Kurslar akademi hazırlık, bilgisayar ve müzik olmak üzere üçe ayrılıyor. Akademi hazırlık kursları üniversitelerin güzel sanatlar fakültelerinin yetenek sınavlarına öğrencileri hazırlamak amacıyla düzenleniyor. Öğrencilere resim yetenek sınavına hazırlanırken sanat tarihi ve İngilizce öğrenme şansı da tanınıyor. Bilgisayar kursları kendi içinde ikiye ayrılıyor; PC ve Macintosh. PC eğitimi Windows 95, Word, Excel ve Autocad 13 programlarını kapsıyor. Macintosh eğitimi de Ragtime, Freehand, Quarkpress ve Photoshop programlarını kapsıyor. Müzik kursları gitar, piyano, flüt, klarnet, saksofon, ses eğitimi ve klasik müzik tarihi bölümlerinden oluşuyor. Kursların ve atölyelerin tamamında hafta içi ve haftasonu programlarına rastlamak mümkün.
İstasyon Sanat Merkezi'nin Moda, Taksim ve Bakırköy'de olmak üzere toplam 3 şubesi bulunuyor.
Daha geniş bilgi için şu adrese başvurabilirsiniz:
İstasyon Sanat Merkezi, Miralay Şefikbey Sokak, No: 9,
Gümüşsuyu / Taksim.
Telefon: 0212 252 92 22 / 23 / 26 / 28