Vitrin Sandviçte Viyana geleneği

Sandviçte Viyana geleneği

04.12.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Sandviçte Viyana geleneği

Sandviçte Viyana geleneği
Selçuk Metin
Sandviçte Viyana geleneği
Avusturya'da 30 yıllık bir geçmişe sahip olan Duran Sandwiches, Türkiye'de de altı şubede hizmet verirken 40'tan fazla çeşidiyle farklı lezzetler sunuyor.

Son yıllarda birbiri ardına açılan fast food'lar özellikle çalışan insanların yemek alışkanlıklarını değiştirmeye başladı. Bir dakikanın bile değerli olduğu günümüzde yemek aralarına ayrılan vaktin kısıtlı olması, gıda sektörünün de değişik alanlara yönelmesini sağlıyor. Özellikle soğuk sandviçlerin çok tercih edilmesinin nedeni ise hem çabuk hazırlanması hem de hafif ama doyurucu olması.
Soğuk sandviç alanında İstanbul'daki ilk firmalardan biri olan Duran Sandwiches yıllardır bu alanda hizmet veriyor. İlk şubesini 1991 yılında Beyoğlu'nda açan firmanın ortakları Metin Yelkenci ve Şule Yelmen, ilk zamanlarda oldukça zorlandıklarını söylüyorlar. Öğrenim yaşamını Avusturya'da tamamlayan Metin Yelkenci, Viyana'da 30 yıllık bir geçmişe sahip olan Duran Cafe'nin şöhretini Türkiye'ye taşımak istemiş ve bu işe girişmiş. Adı nedeniyle çoğu kimsenin bir Türk firması olarak bildiği Duran Sandwiches, aslında kökü Çekoslovakya'ya kadar uzanan Duran ailesinin Avusturya'da tanınmasını sağlayan tek neden.
İstanbul'da 6 şubesi bulunan bu fast food zincirinin Türkiye mümessili olan Metin Yelkenci, sekiz yıl önce başladıkları mesleklerinin ilk günlerinde oldukça ilginç olaylarla karşılaştıklarını söylüyor. Türk insanın o zamanlarda böyle bir yiyeceğe pek alışkın olmadığını söyleyen Yelkenci, "O yıllarda bu sektörde tutunmak çok zordu. Çünkü insanlara daha önce pek karşılaşmadıkları bir yiyecek sunmuştuk. İnsanlar belki de ilk kez yiyecekleri sandviçi vitrinde görüyor ve hazırlanışını izliyorlardı. Aslında bu da hoşlarına gidiyordu ama bazı insanlar vitrinden iştahla seyrettikleri halde içeriye girme cesaretini gösteremiyordu," diyor. Soğuk sandviçin nasıl yenmesi gerektiği konusunda da bir hayli sorunlar yaşanmış. Kimi insanlar çatal bıçak, kimileri sandviçin yanında ekmek istemiş.
Türk yemek kültürünün temel direği olan ekmek, sandviç kültürünü olumsuz yönde etkilemiş. İlk yıllarda ekmek dilimlerinin üzerine sürülen mezelerden oluşan "open face" sandviçler pek tutmamış. Duran Sandwiches bu nedenle ekmeğe olan düşkünlüğü göz önüne almış ve Avusturya'nın da izniyle baget ekmeğinden soğuk sandviçlere yönelmiş. 9 yıl boyunca yaptığı birçok yenilikle büyük ilgi gören ve şube sayısını artıran Duran Sandwiches'in ortaklarından Metin Yelkenci, 40'tan fazla sandviç çeşitleri bulunduğunu belirterek "Soğuk sandviçlerin yanı sıra sıcak çeşitlerimiz de bulunuyor. En çok beğenilen ürünümüz ise şinitzel çeşitlerimiz. Bu konuda bir hayli iddialıyız. Şinitzel bugüne kadar hep lüks restoranlarda akşam yemeği olarak düşünülürdü. Ancak biz bu alışkanlığı kırdık ve bu lezzetin günün her öğününde yenebileceğini gösterdik," diye konuşuyor. 2000 yılında özellikle çocuk mönülerine yöneleceklerini ve çocuklar için çeşitli hediyelerden oluşan promosyonlar düzenleyeceklerini söyleyen Yelkenci, en çok hijyene önem verdiklerini belirtirken, "Bizim fast food'larımızda genellikle kadınlar çalışıyor. Çünkü sandviç el becerisi isteyen bir kültür. Ve biz bu konuda kadınların erkeklerden daha titiz davrandıklarını düşünüyoruz," diye konuşuyor.
Duran Sandwiches'de dilim ve soğuk sandviçlerin yanı sıra porsiyon olarak da tavuk - et şinitzel, sosis, vejetaryen mönü, köfte ve mantar pane bulunuyor. Fiyat olarak da oldukça cazip olan bu fast food'lar önümüzdeki aylarda Türkiye'nin diğer büyük şehirlerinde de açılacak.

Nerelerde var?
  • Taksim: 0212 243 52 30
  • Şişli: 0212 230 49 98
  • Gayrettepe: 0212 275 51 92
  • Esentepe: 0212 272 41 08
  • Carrefour: 0216 448 00 16
  • Maslak: 0212 285 24 21
  • Yazarlar