Vitrin Sesine kavuşan şehir

Sesine kavuşan şehir

27.02.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Sesine kavuşan şehir

Sesine kavuşan şehir
Memetcan DEMİRAY Güzelliği şiirlere konu olmuş İstanbul, son yıllarda yaşamanın gitgide zorlaştığı bir kent kimliğine büründü. Bu olumsuz tablo, kuşkusuz uydu kentlerin cazibesini artırıyor. Bu uydu kentlerin en önemlilerinden biri de Lider Şirketler Grubu tarafından Beylikdüzü'nde yapımı sürdürülen "Liderkent".
Bugüne değin 172 bin aileye hizmet veren Lider Şirketler Grubu'nun temeli 1950'li yılların sonlarında atılmış. O yıllarda İstanbul'a gelen Eroğlu ailesi, gayrimenkul ve inşaat gibi dallarda çalışmaya başlamış. "Gecekondulaşma" tarzında yapılaşan ve daha sonra büyük rantlar sağlayan İstanbul'un; Okmeydanı, Çağlayan, Sarıyer gibi bölgelerinde bir dönem faaliyet gösteren grup, son yıllarda Silivri'den Saros Körfezi'ne değin uzanan kıyı şeridinde birçok arsa satmış. Grubun dikkat çekici özelliklerinden biri de; Genel Müdür Tayfun Eroğlu'nun deyişiyle "son yıllarda İstanbul'un çarpık kentleşmesine karşıt olan site tarzı yapılaşmaya yönelmesi" olmuş.
"40 yıldır bu sektörün içindeyiz. En az 140 yıl daha kalmak istiyoruz," diyen Tayfun Eroğlu'na göre meslek ilkelerine uymak "kalıcı" olmak için şart. Eroğlu, bu noktada firmaların kar amacının yanısıra toplumsal sorumlulukları olduğunu da vurguluyor. "Yalnızca kar etmeyi amaçlayan firmalar için her şey mubahtır," diyen Eroğlu, grubun satış sonrası hizmetlerde ve "müşteriyi mağdur etmeme" konusundaki hassasiyetini dile getiriyor: "Kendimizi hep müşterinin yerine koyarak çalıştık. Başarımız da burada gizli." Eroğlu, müşterinin risk almaması için sattıkları arsalarla birlikte proje ve ruhsat vermelerini de buna örnek olarak gösteriyor.
Gayrimenkulün - özellikle Türkiye'de - bir yatırım aracı olduğunu anımsatan Tayfun Eroğlu, "Arsa üretimi için bölge seçimi yaparken, insanlara gelir getirecek yerleri tercih ediyoruz," diyor. "Sağlıklı kentler kurmayı" Lider Şirketler Grubu'nun önemli hedeflerinden biri olarak gösteren Eroğlu, bu nedenle tüm konutlar için standart projeler uygulandığını belirtiyor. "Müşterimizin aldığı arsa bellidir, binayı yapacağı yer bellidir; binayı 1 metre sağa ya da sola kaydıramaz," diyen Eroğlu, bu sayede belli bir estetik ve düzen sağlandığını ifade ediyor. Eroğlu sözlerini, "Bu uygulama aynı zamanda siteye artı bir değer katıyor," diye sürdürürken; altyapı, sosyal tesisler, otopark ve yeşil alanların da düzen içinde olduğunu söylüyor.
Son dönemde toplu konut ağırlıklı çalışan Lider Şirketler Grubu'nun en önemli projelerinden biri olarak İstanbul Beylikdüzü'ndeki Liderkent'i görüyoruz. İlk adımı 1998'in başında atılan Liderkent Beylikdüzü'ndeki 896 dairenin yüzde 85'i rekor bir hızla satılarak, Tayfun Eroğlu'na göre çok önemli bir satış başarısı göstermiş. 2000 yılında "Liderkent Beylikdüzü" projesini tamamlamayı hedeflediklerini belirten Eroğlu, yüzde 75'i yeşil alan olmak üzere 40 bin metrekare üzerine kurulacak 10 blokluk bu sitede 11 değişik daire tipi bulunduğunu belirtiyor. Liderkent Beylikdüzü'nün orta gelir grubuna seslendiğini söyleyen Eroğlu, Beylikdüzü'nü "kentsel problemleri büyük ölçüde çözmüş ikinci bir İstanbul" olarak niteliyor. Tayfun Eroğlu, Beylikdüzü'ndeki konut fiyatlarının sürekli yükseldiğini anımsatarak karlı bir yatırımın adresini de veriyor. Etiler'de ya da Boğaz'da oturanların bile Liderkent Beylikdüzü'nü tercih edeceğini belirten Eroğlu, buna gerekçe olarak Liderkent'in sağlayacağı "yaşam biçimi"ni gösteriyor. Liderkent Beylikdüzü'nde ikinci ve son etap konutların satışının sürdüğünü ve çok geniş ödeme seçeneklerinin bulunduğu anımsatmakta da yarar var. Lider Şirketler Grubu'nun bir diğer önemli projesi olarak, yakında büyük kampanyalarla tanıtılacak olan 3000 konutluk Liderkent Antalya'yı görüyoruz. Antalya'nın dört mevsim oturulan bir yer olduğuna dikkat çeken Eroğlu, yatırım açısından da Antalya'nın önemini vurguluyor. Verdiği bilgilere küçük bir ipucu da ekleyen Eroğlu, müşterileri için Antalya projesinde "uygun ve gerçekçi ödeme planları" hazırladıklarını belirtiyor. Liderkent Antalya; Lara - Çalkaya bölgesinde, havaalanına 5; denize 15 dakika uzaklıkta olacak. Liderkent Antalya, hedeflenen müşteri itibariyle de Liderkent Beylikdüzü'nden farklı olarak tüm Türkiye'ye seslenecek.
İnternet'te http://www.lider.com.tr adresinden de ulaşabileceğimiz Lider Şirketler Grubu'nun, gayrimenkul sektörünü merkez alacak ve bu yıl deneme yayınına başlamayı planlayan "Lider TV" adlı bir de televizyon kanalı projesi var.