Vitrin Sigara kadınlara daha zararlı

Sigara kadınlara daha zararlı

15.07.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Sigara kadınlara daha zararlı

Sigara kadınlara daha zararlı


Bebek sahibi olmak istiyorsanız ilk iş sigarayı bırakın. Çünkü sağlığın en büyük düşmanı sigara, kadınlara daha da düşmanca davranıyor.


       Kalp krizi, kanser, bronşit, damar tıkanıklığı gibi birçok hastalığa sebep olan sigara, kadınlara daha çok zarar veriyor. Kadınlarda akciğer kanseri, amfizem ve kalp hastalıklarına yakalanma riski erkeklere oranla iki kat artıran sigara, ayrıca hem anne hem de bebek sağlığını da olumsuz etkiliyor. Sigara içen kadınların doğum kontrol hapı kullanmaları da uzmanlar tarafından sakıncalı bulunuyor.

Sigara ölü doğuma neden oluyor

       Ferti - Jin Kadın Hastalıkları ve Doğum Merkezi uzmanlarından Op. Dr. Murat Taşdemir, bir kadının hamile kalmayı planladığı an sigarayı bırakması gerektiğini belirterek, hamilelikte sigara içmenin anneden bebeğe giden oksijen ve besinlerin azalmasına yol açtığını kaydetti.
       Bu durumun bebeğin gelişimini bozduğunu, zayıf doğmasına ya da bebekte gelişme geriliğine neden olduğunu vurgulayan Taşdemir, düşük, erken doğum, kanama ve ölü doğum gibi risklerin de ortaya çıkabileceğini açıkladı.

Hamile kalmadan sigarayı bırakın

       Hamile kalmadan ya da hamileliğin ilk üç ayından önce sigarayı bırakan kadınların, düşük ağırlıklı bebek doğurma risklerinin sigara içmeyen anne adayları ile aynı düzeyde olduğunu vurgulanıyor.
       Zayıf doğan bebeklerin ilk yıllarda hastalık ve ölüm oranlarının yüksek olduğunu kaydeden Taşdemir, bu bebeklerin akciğerlerinin tam gelişemediği için enfeksiyonlara karşı daha az korunaklı olduğunu belirtti. Sigara içen annelerin bebeklerinde fiziksel, entellektüel ve zihinsel gelişimin de geri olduğunu açıklayan Taşdemir, günde iki paket ya da daha fazla sigara içen annelerin bebeklerinde ciddi davranış bozuklukları görüldüğünü de ifade etti.
       Günde yarım paketin üzerinde sigara içenler ve 35 yaşın üzerindeki kadınların doğum kontrol hapı kullanmalarının sakıncalı olduğunu ve bu durumun kalp hastalığı riskini on kat artırdığını belirtiliyor.

       Sigarayı bırakmak için bu telefonları arayın
       Sigarayla Savaşanlar Vakfı: 0212 216 26 26
       Amerikan Hastanesi: 0212 311 20 00
       Cerrahpaşa Sigarayı Bırakma Kliniği: 0212 588 48 00