Şimdi çay vakti

Şimdi çay vakti

Şimdi çay vakti
Kahvaltılarımızın ve akşam üstlerinin vazgeçilmez içeceği çayın çok uzun ve etkileyici bir geçmişi var aslında. "Çayın Kültür Tarihi" adlı kitap, bu göz alıcı geçmişi inceliyor.

Çoğu zaman kahvaltıda, mutlaka ama mutlaka günlerde, abur cubur bisküvilerin yanında ya da keyif yaparken... Çay özellikle ülkemizde çoğu insanın vazgeçemediği bir içecek. Stephan Reimertz'in yazdığı 150 sayfalık "Çayın Kültür Tarihi" adlı kitap, bu içecek hakkında çok ilginç ve önemli bilgilerle dolu. Geçtiğimiz hafta içinde kitapçıların vitrinlerinde ilk sıralara yerleşen kitap, Dost Yayıncılık'tan çıkmış. Kitabın tanıtım yazısında oldukça etkileyici ifadeler var:
"Tüm yaratıkların en tehlikelisi insan, ancak kısa aralıklarla yinelenen törenlerin yardımıyla dünyadaki vadesini atlatabilir. Bunlar mevsimler, büyük bayram günleri ya da çay saatleri olabilir...Çayın 500 yıllık tarihi ve coğrafyası içinde eğlenceli olduğu kadar aydınlatıcı bir yolculuğa çıkaran bu kitap, keyifle geçirilen zamana övgüler düzmeyi amaçlamıştır biraz da. Bu hem dünyanın ortasında olduğumuz hem de ondan hoş bir biçimde uzaklaştığımız zamandır. Çay içmek, yaşamda zaman ayırmaya değer uğraşılardan biridir. Çay içen kişi, hem çalışmaktan hem de hiçbir şey yapmamaktan uzaktır, kendisine ve dünyaya eşit mesafede durur ve günün efendisidir. Yalnızca biraz suya, biraz çaya ve sakin bir yere gereksinimi vardır."
Çin, Japonya, İngiltere, Hindistan ve Rusya'da da tıpkı bizim ülkemizde olduğu gibi çay için şiirler yazılmış, halk türküleri yakılmış ve bu yarı acı içecek sofraların baştacı oluvermiş. Çay yaklaşık beş bin yıldır içiliyor olmasına karşın insanlığı etkisi altına alması çok daha kısa bir geçmişe dayanıyor. Fincan başına yalnızca 4 kalori içeren bu leziz sıvı önceleri yalnızca ilaç ve ritüel içeceği işlevi görmüş. Evet, son yıllarda çayı hepimiz fincanlarda, hatta kupalarda (mug) içiyoruz ama ince belli bardağın kültürümüzdeki yerini kim inkar edebilir?
Bitkisinin yetiştiği yeri düşününce Rize'yi, en çok içildiği yeri düşününce de Erzurum'u aklımaza getiren çayın pek çok çeşidi çıkmış olmasına rağmen, galiba en iyisi bizim Rize Turist Çayı, ne dersiniz? Ve işte son söz:
"Oğlum, çek bi çay, tavşan kanı olsun!"

Çay için...

  • Özgür Deme Methiye
    Bu dünyada üç şeyden yakınılsa yeridir:
    En iyi gençlerin yanlış eğitim yüzünden mahvedilmesi
    En iyi resimlerin kötü bakışlarla lekelenmesi
    Ve en iyi çayın, yanlış yöntemler yüzünden ziyan edilmesi
    (Le Chilai, Song döneminde yaşamış Çinli bir şair)
  • Garson, eğer bu bir kahve ise, iyisi mi siz bana çay getirin; yok eğer bu bir çay ise, siz bana kahve getirin.
  • Çay kaşığı, gümüş olması gerektiği yerde altın ise hicap duyarız.(Goethe)
  • Adımı Şövalye Çay koymuşlar,
    En güçlü düşmanı yere sererim,
    Kadınların tatlı içeceğiyim,
    Ve böbrek taşlarını dökerim.
    (Almanların Halk Masalları, Musaus)
  • Yalnızca Orta İmparatorluk'ta değil, Japon adalarında da çay bir görenek hazinesi oldu. Ve kült içkisi diye yudumlandı.
    (Çay şarkısı)
  • Bizim askerlerimiz için çay, cephanelikten daha önemlidir.
    (Winston Churchill)
  • Cennete giden yol, çaydanlığın yanından geçer.
    (İngiliz atasözü)

  • 19 Ekim 2019 Magazin Bülteni19 Ekim 2019 Magazin Bülteni

    İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

    Sıradaki Haber