Vitrin Sonbaharda İstanbul sergileri

Sonbaharda İstanbul sergileri

04.09.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Sonbaharda İstanbul sergileri

Sonbaharda İstanbul sergileri
Sonbahar İstanbul'un en hareketli mevsimlerindendir. Tiyatrolar, sinemalar, konserler ve sergiler... Şehrin her tarafında bir etkinlikle karşılaşılır. İşte size son günlerin stresinizi atabileceğiniz üç farklı sergi.

Deprem felaketinden sonra yaralarımızı yavaş yavaş sarmaya başladık. Deprem sebebiyle iptal edilen ve ertelenen etkinlikler yeniden izleyicileriyle buluşmaya başlıyor.
Etkinlikler açısından en yoğun dönemini yaşamaya başlayan İstanbul'da dikkatinizi ve sıkıntınızı dağıtabileceğiniz çeşitli sergiler var. Şu sıralar açılan birbirinden farklı üç sergiyi gezerken hem hoşça vakit geçirebilir hem de sanatsal zevkinizi tatmin edebilirsiniz.
Yeni ve etkileyici sergilerden ilki, unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarımızı meraklıları haricinde de tanıtmak için, 3 - 23 Eylül tarihlerinde The Marmara İstanbul Oteli'nde düzenleniyor. "21. Yüzyılın Antikaları" adlı sergi koleksiyoncuların ilgisini, antika düzeyinden yaşayan sanatçıların düzeyine çekmeyi amaçlıyor.
Hüsnü hat, tezhip, ahşap kesme ve yontma gibi geleneksel Türk sanatı örneklerinin gelecek nesillere miras olarak kalmasına yardımcı olacak sergi, ilgili sanatseverleri de bilinçli birer koleksiyoncuya dönüştürmeyi planlıyor.
Sergilenecek eserler arasında en çok ilgiyi büyük üstat Hamit Aytaçin'in yazarken vefat ettiği "Hilye - i Şerif"in çekmesi bekleniyor. The Marmara Oteli Opera Sanat Koridoru'ndaki sergiyi günün her saati ziyaret edebilirsiniz.
İstanbul'da önümüzdeki ay düzenlenecek bir sergi de var. Ressam Aydın Arkun'un "Ekran Çağı" isimli sergisi. 9'uncu kişisel sergisinin gelirini depremzedelere bağışlayacak olan Arkun, Osmanlı sultanlarının portrelerinden günümüze kadar pentür - imge - ekran ilişkisini anlattığı eserleriyle bizleri zamanın içinde bir yolculuğa götürüyor.
Arkun karışık teknik olarak adlandırılan soyut figüratif ve kolaj yöntemlerini kullanarak yüz, göz gibi detayları ayrı ayrı pentürlerle ekrandan kayarcasına tasarlamış. Sergi geçmişle şimdiki zamanı birbirine yaklaştırırken gelecek zamanı potansiyel olarak karşımıza çıkarıyor. 1 - 20 Ekim tarihlerinde görülebilecek olan ve 12 adet eserden oluşan sergi, Atatürk Kültür Merkezi'nde ziyarete sunulacak.
Yapı Kredi'nin "Yapı Desenleri" adlı sergisi ise bu ayın sanat ortamını zenginleştirecek. Sergi bir ay boyunca İstanbullularla buluşacak. "Bir Mimar, Bir Yorum" altbaşlığını taşıyan sergi, Mimar Alexandre Raymond'un Türkiye'deki ilk sergisi.
Raymond, 1890 - 1930 yıllarında Anadolu ve İstanbul'daki Selçuklu ve Osmanlı eserlerini inceleyerek kitaplaştıran bir kent tarihçisi. Sergideki eserleriyle Türk mimarisine ve sanat tarihine katkıda bulunacağa benziyor. Yapı Kredi'nin kurucusu Kazım Taşkent'in bir müzayedede rastlayıp satın aldığı, daha sonra da Harp Akademileri Komutanlığı Kütüphanesi'ne bağışladığı desenler, ilk defa geniş kitlelerle buluşuyor.
Sergiyi 2 Eylül - 9 Ekim tarihleri arasında Yapı Kredi Kültür Merkezi'nin Sermet Çifter Kütüphanesi Sergi Salonu'nda ziyaret edebilirsiniz.