Vitrin Süt içen yaşadı

Süt içen yaşadı

20.05.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Süt içen yaşadı

Süt içen yaşadı


21 Mayıs her yıl Dünya Süt Günü olarak kutlanıyor. Sütün sağlıklı bir yaşamın vazgeçilmezi olduğunu hatırlamak için iyi bir vesile...


       inlerce reçete, doktor önerisi, yeni hayat tarzına uygun ürünler... Hepsi uzun yaşamak ve doğru beslenmek adına çıkıyor karşımıza. Günden güne bozulan sağlığımızı beslenme alışkanlıklarımızı değiştirerek rayına oturtmaya çalışıyoruz. Meğerse en doğru beslenmeyi bebekken uyguluyormuşuz.
       İçerdiği vitamin ve proteinlerle insan gelişimi açısından en önemli ve temel besin kaynaklarından olan pastörize süt, anne sütüne en yakın değerleri taşıyor. Çünkü gerçekleştirilen pastörizasyon işleminde sütün doğal nitelikleri en yüksek düzeyde korunuyor. Geçtiğimiz günlerde Türkiye’de süt ürünleri pazarının en önemli isimlerinden Sek’in düzenlediği bir toplantıda konuşma yapan Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Mustafa Üçüncü de sütün bilimsel açıdan da doğruluğu tartışılmaz olan yararlarına değinmişti. Üçüncü, sütün her yönüyle besleyici bir besin olduğunu anlatırken şunları söyledi:
       "Birçok gıda maddesi canlının ihtiyaç duyduğu besin elementlerinin sadece bir bölümünü karşılar. Örneğin ya karbonhidrat, ya yağ ya da protein yönünden zengindir. Yani tek yönlü bir gıdadır. Oysa süt bütün besin maddelerini, ayrıca vitaminleri, enzimleri ve daha birçok maddeleri hem yeterli miktarda, hem de dengeli bir oranda bulunduran tek gıda maddesidir."

       Uzmanların fikir birliği
       Beslenme Uzmanı Mehtap Ersin de süt tüketiminin çocukluk döneminde alışkanlık haline getirilmesi gerektiğini söylüyor. Ersin, "Çocukluk döneminde çocuğa süt verilmezse, bu ileride çocuğun sütten tiksinmesine neden olabilir. Hamile kadınlara da bol miktarda süt öneriyoruz. Bebek anne karnında büyümeye başladığı zaman, kalsiyum ve demiri anneden çekiyor. Bu nedenle annenin kaybettiği kalsiyum ve demir ihtiyacını karşılayabilmesi için süt ve süt ürünlerini tüketmesi gerekiyor" diyor.
       Çukurova Ün. Ziraat Fak. Gıda Bilimi ve Teknoloji Böl. Öğ. Üy. Dr. Atilla Konar ise iddialı konuşuyor: "Yeterli süt ve süt ürünleri tüketmeyen toplumlarda fertlerin beyinlerinin tam ve yeterli gelişmişliğinden söz edilemez.

       Sütün diğer yararları
      
  • Bağırsak kanserini önleyici etkisi var.
  • Süt ürünlerinin içerdiği kalsiyum, kemiklerimizin ve dişlerimizin korunmasını sağlıyor.
  • Kalp ritmini ve kan basıncını aşağı çekerek yüksek tansiyon riskini azaltıyor.
  • Vücuttaki kolesterol düzeyini düşürüyor ve kilo kontrolü sağlıyor.
  • Yaraların çabuk kapanmasına yardımcı oluyor.
  • Sinir sistemini rahatlatıyor.