Vitrin Takıcı Kadınlar

Takıcı Kadınlar

08.04.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Takıcı Kadınlar

Takıcı Kadınlar


Yüzyıllardır kadını süsleyen takıları erkekler yapmışlar. Ama günümüzde bu kavram artık değişiyor, bugünün çağdaş Türkiye'sinde kadınlar takı yapma konusunda erkeklere fark atıyor


       Eğer bir gün, yolunuz Teşvikiye'den geçerse mutlaka şu 3 adrese uğrayın: Nelli Art House, Zeynep Erol, Ela Cindoruk- Nazan Pak. Üçü de birbirinden zevkli bu galerilerin sahipleri birbirinden usta kadın takı sanatçıları. Çalıştıkları altın ve gümüş malzemelerinin dışında teknikleri, tarzları hepsi birbirinden farklı.
       İlk kez, Ortaköy'de Ayşe Ünaydın'ın açtığı takı galerisiyle değişik bir mekan ve bir atölye ortamında buluşan kadın tasarımcılar, o günden bugüne büyük bir ilerleme kaydettiler. İlk takı galerisine açan takı tasarımcısı Ayşe Ünaydın'a gelince, o galerisini kapatıp, Amerika'ya gitti.
       Birbirinden değişik üç galeri, birbirinden güzel takıları yapıp, aynı zamanda kurslar vererek işlerini büyük bir zevkle devam ettiriyorlar.

Nelli'de tema insan!

       Nelli Galeri'nin sahibi Nelli Hanım 1968-1972 yılları arasında İsrail Betsalel Akademi'nin takı bölümünden mezun olmuş. Yapıtlarını yurtiçi ve yurtdışında sergileyen Nelli, takının yanı sıra resimle de uğraşıyor. Gümüş ve altın kullanarak yaptığı takıların çoğu insan imgeli formlar. Gerçi son çalışmalarında çiçek temalarını işleyen sanatçı formları deforme ediyor. Yarı işlenmiş yakut, zümrüt gibi taşlarla yaptığı takılar küçük bir heykel niteliğinde.
       Üç senedir açık olan galerisinde heykel, resim yapan sanatçılarının yapıtları da sergileniyor. Aynı zamanda sanatçının yürüttüğü atölye çalışmalarında hevesli bayanlar değişik malzemelerlerle ilginç takıları yapmaya devam ediyorlar.
       Aynı sokaktaki diğer bir galerinin sahibi ise Zeynep Erol. Aslında Almanca öğretmenliği yapmış Zeynep Erol takıya sadece hobi olarak başlamış. 2 yıl Kapalıçarşı'da Altay Özkaya'dan metal tekniği dersleri alan sanatçı daha sonra mum tekniği derslerini Ayşe takı'dan almış. 4 senedir kendi galerisinde kendi takılarını satan Zeynep Erol her sene bir sergi açıyor. Malzeme ve taş seçimini takı ve temaya göre belirleyen sanatçı şimdiye kadar çok çeşitli malzemelerle çalışmış. Çok değerli taşların (safir, yakut, pırlanta, inci) yanı sıra tahta, çakıl, cam gibi malzemelerle de çalışmış sanatçı. Son sergisi yüzde 90 metal çalışması ve inci ağırlıklı. Işık temasını işlendiği sergisinde bol hareket var. Mobil tasarımlı bu takılar çok modern aynı zamanda çok feminen. Burada toplar, zincirlerle her an bir oyun havası yaratılmış takılarda. Kendi içinde sürprizlere açık takılar diyebiliriz. Zeynep Erol'da haftanın belirli günleri takı kursları veriyor. Uzun bir zamandır kursa devam eden bayanlarla çok değişik teknikte çalışmalar deneniyor.
       Atiye Sokağı'nın sonuna geldiğinizde küçücük ama zevkli bir dükkanın sahipleri Ela Cindoruk New York'taki Parson's Scholl Takı Tasarımı Bölümü'nü bitirmiş. Nazan Pak ile yaptıkları takılar son derece modern ve geometrik formda. Gümüş ve altınla çalışılmış takılar, çok yalın ve abartısız.

       Nelli Art House:
       Atiye sok. Uzay apt 3/2 Teşvikiye 80200 İstanbul Tel: 0212 227 73 75

       Zeynep Erol:
       Atiye sok. Yuva apt. Daire 3 Teşvikiye 80200 İstanbul Tel: 0212 261 81 77

       Ela Cindoruk-Nazan Pak
       Atiye sok. No 14/5 Teşvikiye 80200 İstanbul Tel: 0212 232 26 64