Vitrin Tatlım benim!

Tatlım benim!

30.10.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Tatlım benim!

Tatlım benim
Dilek Sancılı Yüzyıllardır ağzımızı tatlandıran çikolata hakkında bilmediğimiz pek çok şey var. Ama bildiğimiz bize yeter; bu lezzeti başka bir şeyle kıyaslamak çok güç...
Tatlım benim
Pek çok sırrı çözülememiş, büyülü bir lezzet dünyası... Bazen en güçlü aşkların ifadesi, bazen aşk acısının en güçlü ilacı. Yüzyıllardır onunla anlam kazandı sözler, dokunuşlar, mutluluklar... Ve çikolata, hayatımızdaki vazgeçilmez yerini aldı. Vakko'nun çıkardığı "Çikolata Üzerine Büyük Bir Kitap" adlı kitapçıkta çikolatanın tarihi şöyle anlatılıyor:
Bir varmış bir yokmuş... Bir zamanlar, Tollan diyarında Tulla adlı bir düş kenti varmış. Bir bolluk ve refah kenti olan Tulla'yı, akıl almaz güzellikte ağaçların bulunduğu, binlerce çarpıcı renkli kuşun cevap verdiği, adeta cennet olan bir bahçe çevrelemekteymiş. Ve bu bahçenin en güzel ağacı, kakao ağacıymış.
Kakao ağacını, Toltekler'in büyük kralı Kuetzakoalt, güneşin oğlunun kutsal tarlalarından getirmiş. Tarım, astronomi ve tıp dersleri veren kral, halkına kakao ağacının nasıl yetiştirileceğini de öğretmiş. Yeşil ve altın renkli tüyleri olan bir yılanı simge olarak kullanan Kuetzakoalt'a şükran duyan Amerikalılar, bu duygularının bir ifadesi olarak krala, "kutsal tüylü yılan" anlamına gelen Voltran adını takmışlar.
Gerçekte ise tarih öncesinde, bugünkü Guyana sınırında, Magdelena bölgesinde kendi kendine yetişen kakao ağacını ilk olarak Mayalar keşfetti. Daha sonra Aztekler tarafından yetiştirilen kakao ağacının anavatanı Güney Amerika, çikolataya ruhunu da verdi. Yeni Dünya'nın keşfinden sonra, XVI. yüzyılda Avrupa'ya taşınan kakao, o dönemde sadece bir içecek maddesiydi. Avrupa'daki ilk durağı olan İspanya Sarayı'nda büyük ilgi gördü. Fransa Sarayı kakao ile tanıştığında, bu içeceğin enerji verici ve afrodizyak özellikleri keşfedildi. XIV. Louis'nin kakaodan bir karışım hazırlama, satma ve dağıtma hakkı verdiği David Chaillou da o büyülü lezzeti, "çikolatayı" yarattı.
Çikolata sonraki dönemde bir süre daha sarayın dışına çıkamadı ve halk, bu lezzet dünyasını tanıyamadı. 1778'de bir Parislinin ilk ufalama, karıştırma ve yoğurma makinesini icadının ardından, 1825'te Antoine Brutus Menier, Noisel - sur - Marne'de ilk makineli çikolata fabrikasını kurdu ve bu adım çikolatanın büyüsünü tüm dünyaya taşıdı.

Çikolatanın iyisi...
İyi çikolata kendini önce kokusu, rengi, parlaklığı ve kadifemsi dokusuyla belli eder. Sonra da mükemmel lezzetiyle... Ne çok acı, ne de çok tatlı... Hatta biraz tuz, diğer bileşenlerin lezzetini de ortaya çıkarır. Kırıldığında kenarı düz olmalı, kırılma sesi duyulmalıdır. Ağıza götürüldüğünde kolay emilmeli; dil, çikolatanın üzerinde hiç pürüz hissetmemelidir. Çikolata sadece tadıyla ve kokusuyla değil, yarattığı görsel heyecanla da özel olmalıdır. Son yıllarda öyle değişik türde çikolatalar yapıldı ki, yiyenin bir daha unutması mümkün değil...
  • Mısır gevrekli:
  • Mısır gevreği ve üzümün sütlü veya bitter çikolata ile karışımından doğan yeni bir tat.
  • Hindistan cevizli:
  • Krema, Malibu ve sütlü veya bitter çikolata karışımının hindistan cevizi ile kaplanmasıyla yaratılan tropikal bir lezzet.
  • Romlu:
  • Krema ile karıştırılmış romun sütlü veya bitter çikolata ile kaplanmasıyla oluşan sıcak bir tat.
  • Kakaolu:
  • Kakao tozu ile kaplanmış sütlü veya bitter çikolata ve krema karışımının sade ama çarpıcı beraberliği...
  • Portakallı:
  • Pudra şekeriyle kaplanan portakal şekerlemesinin sütlü veya bitter çikolata ile çarpıcı buluşması.
  • Nescafeli:
  • Sütlü veya bitter çikolata ile kaplanan nescafe ve krema karışımının nefis uyumu.
  • Krokanlı:
  • Kavrulmuş bademin sütlü veya bitter çikolata ile karışımıyla elde edilen lezzet farkı.
  • Likörlü:
  • Sütlü veya bitter çikolata ile Campari'nin büyüleyici birlikteliği...
  • Fındıklı:
  • Çikolata ve fındık ezmesi karışımının ekstra fındık ve çikolata ile kaplanmasıyla sağlanan ekstra bir lezzet.
  • Lokumlu:
  • Sütlü veya bitter çikolata ile kaplanan çifte kavrulmuş şamfıstıklı lokumun doyulmaz tadı...
  • Badem ezmeli:
  • Üzeri bal bademli, sütlü veya bitter çikolata ile kaplı badem ezmesinin karşı konulmaz çekiciliği...

    Çikolata tatma sanatı
  • Sakin, rahat, konsantrasyonunuzun bozulmayacağı, aydınlık bir ortamda bulunun.
  • Psikolojik olarak "önemli" bir duyusal deneyim yaşamaya hazırlanın.
  • En az iki saatten beri bir şey yememiş, hatta biraz açlık hissediyor olmanızda fayda var.
  • Çikolatanın sıcaklığının, ideal tatma konumu olan sıcaklığın 18 - 25 derece arasında olmasına dikkat edin (Bir soğutucuda saklanmakta olan çikolata, tadımdan en az bir saat önce dolaptan çıkarılmalıdır).

    Kişiliğinizi belirliyor
  • Yuvarlak çikolata sevenler:
  • Cana yakın, arkadaş canlısı, görsel beğenilere önem veren kişiler.
  • Oval çikolata sevenler:
  • Esnek, toleranslı, yapıcı, sosyal ve arkadaşlıklara açık kişiler.
  • Kare çikolata sevenler:
  • Sadık, dengeli, dürüst ve güven verici kişiler.
  • Dikdörtgen çikolata sevenler:
  • Nerede durduğunu bilen, yardımsever kişiler.
  • Spiral çikolata sevenler:
  • Enerjik ve değişik alanlarda iddialı kişiler.
  • Üçgen çikolata sevenler:
  • Bencil ve diğer insanların düşüncelerini önemsemeyen kişiler.
  • Baklava dilimi çikolata sevenler:
  • Paranın gücünü seven ve devamlı ilgi bekleyen kişiler.
  • Sütlü çikolata sevenler:
  • Nostalji düşkünü kişiler.
  • Siyah çikolata sevenler:
  • Hep ileriye bakan kişiler.
  • Beyaz çikolata sevenler:
  • Kararsızlar.

    Doğru - yanlış...
  • Çikolata şişmanlatır:
  • Hem doğru hem yanlış. 100 gram sütsüz çikolata, yaklaşık 520 kalori demektir. Bu durum da zayıflama rejimleri için pek uygun değildir.
  • Morali yükseltir:
  • Doğru. Hemen verdiği mutluluk hissinin nedeni sadece tadı değildir. Çikolata aynı zamanda vücudun endorfin salgılamasına yol açar. Bu da moral üzerinde etkili bir maddedir.
  • Sivilce yapar:
  • Yanlış. Eskiden beri süregelen bu kural, günümüzde dermatologlar tarafından reddediliyor. Çünkü hiçbir medikal araştırma bunu doğrulamadı.
  • Karaciğeri zorlar:
  • Doğru. Hepatit fonksiyonlar üzerine yapılan araştırmalara göre, yüksek miktarlarda çikolata yenmesinin karaciğer krizine yol açtığı ortaya konmuş.
  • Bağımlılık yaratır:
  • Hem doğru hem yanlış. Bağımlılık oluşturur ancak sağlığa zararlı değildir. Hiç olmazsa alkol, tütün ve sakinleştirici ilaçlar kadar değil...