Vitrin Tuvalet şirketi

Tuvalet şirketi

20.02.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Tuvalet şirketi

Tuvalet şirketi
Tuvalet şirketi
Emre AKÖZ

Geçen hafta bir müzik parçasını 40 yıl aradıktan sonra bulan adamın öyküsünü yazmıştım (çevirmiştim). Birçok okurumuzun hoşuna gitti. İşte bir tane daha. Onu "Tavuk Suyuna Çorba - Yüreğinizi Isıtacak Öyküler" adlı kitap serisinin "iş yaşamı" bölümünde okudum.
Birçok kişi bu tür öyküleri çok seviyor. Şu sorunlu dünyaya biraz olsun iyimser bir gözle bakılmasını sağlıyorlar(mış). "Mış" diyorum çünkü bu tip çok satarlardan pek hoşlanmam. Orada işlenen duygu ve fikirleri plastik çiçeklere benzetirim. Ama bu öyküyü nedense sevdim. Gelin birlikte okuyalım...

* * *
Sürücüye, "Kennedy Havaalanı"na dedim. Dost canlısı taksi sürücüsü benimle konuşmaya başladı.
"Güzel bir binada kalıyorsunuz."
Pek düşünmeden "Evet" cevabını verdim.
"Uzun süredir orada mı kalıyorsunuz?"
"Hayır."
"Eminim çok güzel bir tuvaletiniz vardır," dedi.
Şimdi ilgimi çekmeye başlamıştı. "Evet," dedim, "ama biraz küçük."
"Tuvalet düzenleyiciler olduğunu biliyor muydunuz," diye sordu.
"Evet, galiba gazetede bunların bir reklamını görmüştüm," dedim.
Sürücü, "Bu işi yarı zamanlı olarak yapıyorum," dedi. "Sürekli işim tuvaletleri düzenlemek. Tuvaletlere raflar, çekmeceler ve bunun gibi şeyler yerleştiriyorum." Sonra bana tuvaletimi düzenletmeyi düşünüp düşünmeyeceğimi sordu.
"Bilmem ki," dedim. "Daha fazla yere ihtiyacım var. Bir tuvalet şirketi daha yok muydu. Kaliforniya gibi bir şey?"
"Kaliforniya Tuvalet Şirketi'ni kastediyorsunuz. Piyasanın en büyüğü. Ben onların yaptıklarını daha ucuza yaparım."
"Gerçekten mi?"
"Evet," dedi. Sürücü sonra bana profesyonel bir tuvalet düzenleyicisinin tam olarak neler yaptığını anlattı. Son olarak, 'Kaliforniya Tuvalet Şirketi'ni aradığınızda evinize gelip bir tahmin yaparlar. Onlardan planlarının bir kopyasını bırakmalarını isteyin. Vermek istemeyebilirler ama eğer kız arkadaşınıza veya karınıza göstereceğinizi söylerseniz bırakacaklardır. Sonra beni arayın. Plandaki şeyleri sizin için yüzde 30 daha ucuza yaparım," dedi. "Bu çok ilginç dedim. Sana kartvizitimi vereyim. Beni işten ararsan bir toplantı ayarlarız."
"Olamaz," diye bağırdı. "Siz Neil Balter'sınız. Kaliforniya Tuvalet Şirketi'nin kurucusu. Sizi Oprah Winfrey Şov'da görmüştüm. Ve fikrinizi o kadar beğendim ki ben de bu işe girdim."
Dikiz aynasından beni inceledi. "Sizi tanıyamadım. Ah Bay Balter. Çok özür dilerim. Sizin pahalı iş yaptığınızı söylemek istememiştim. Gerçekten..."
"Sakin ol," dedim. "Tarzını sevdim. Çok akıllı bir adamsın ve girişkensin. Bunu beğendim. Arabanda iyi bir dinyleyici buluyor ve bundan yararlanıyorsun. Bunu yapmak cesaret ister. Neden beni aramıyorsun? Seni bizim satış personelinden biri yapabiliriz."
Söylememe gerek yok. O taksi sürücüsü bizimle çalışmaya başladı ve şirketin en iyi satıcılarından biri oldu.
* * *
Belki de sürücü kendi tuvalet şirketini kuracaktı; ne malum!

e-mail: eakoz@milliyet.com.tr
faks: 0212 5056431