Vitrin Üçgenin köşeleri tamamlandı

Üçgenin köşeleri tamamlandı

12.12.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Üçgenin köşeleri tamamlandı

Üçgenin köşeleri tamamlandı
12 Aralık 1998
Ünlü afiş sanatçımız İhap Hulusi Görey'in doğumunun 100. yılı nedeniyle oluşturulan "Müsellesten Üçgene" adlı çalışma kurulu Cumhuriyet'in 75'inci, harf devriminin 70'inci ve sanatçının 100'üncü yaşlarını anlamlı etkinliklerle kutladı.

Üçgenin köşeleri tamamlandı
İhap Hulusi Görey 1898'de Kahire'de doğdu. İlk ve orta tahsilini İngiliz okullarında yaptı. 1920'de resim öğrenimi görmek üzere Almanya'ya gitti ve afiş sanatı üzerine çalıştı. 1925'te Türkiye'ye döndüğünde Türkçe'nin yanı sıra Arapça, Almanca, İngilizce ve Fransızca bilmesi nedeniyle Dışişleri Bakanlığı'nda çalışması istendi, ancak o memuriyeti reddetti.
"Akbaba"da Münif Efendi ve Remiz'le çalışarak sesini duyuran İhap Hulusi, daha sonra Atatürk'ün siparişi üzerine ilk Türk alfabesinin kapağından Kulüp Rakısı etiketine, Birinci sigarasının ambalajından Ziraat Bankası'nın ünlü köylü afişine kadar yüzlerce reklamverene binlerce iş yaptı. 35 yıl süreyle Milli Piyango biletlerinin resimlerini yapan İhap Hulusi, son yıllarında hat sanatının en güzel örneklerini verdi ve 27 Mart 1986'da hayata gözlerini yumdu.
Onu yaşatmak ve anmak amacıyla "İhap Hulusi Doğumunun 100. Yılında - Müsellesten Üçgene" adlı bir çalışma kurulu oluşturuldu. Kurulun üyeleri olan Hulki Aktunç, Yurdaer Altıntaş, Sadık Karamustafa, Batuhan Erdi, Turgut Yasalar, Onur Bayiç, Ayşe Ataman ve kurulun başkanı olarak Ender Merter bu yıl içinde çeşitli aktivitelerde bulundu. Tarihe mal olan meşhur üçgen ise bu yıl Cumhuriyetimizin 75. yılı, harf devriminin 70. yılı ve İhap Hulusi'nin doğumunun 100. yılı olarak, köşelerini tamamlamış oldu. Ender Merter tarafından "Müsellesten Üçgene... İhap Hulusi 100 Yaşında" başlığı altında bir dizi çalışma yapıldı. Önce son eşi Naşide'nin yeğeni İclal Atılgan'ın yardımıyla Feriköy Mezarlığı'ndaki kabri bulundu, eşininkiyle birlikte onarıldı ve 1997'nin 28 Kasım'ında mezarı başında bir anma töreni düzenlendi. Bu anma töreninin ardından İhap Hulusi Görey anısına yürütülen çalışmalar tüm hızıyla devam etti. Amaç İhap Hulusi'nin üçgeninin köşelerini tamamlamaktı. Ve bu çalışmalar meyvesini vererek başarıya da ulaştı sonunda...

Neler yapıldı?
* 13 - 18 Nisan 1998 tarihleri arasında düzenlenen Grafist '98 Uluslararası İstanbul Tasarım Günleri, İhap Hulusi Görey'le açıldı. Sadık Karamustafa tarafından hazırlanan bir dia gösterisi yapıldı.
* Çalışma Kurulu'nca ressam Bedri Baykam'ın foto - pentürlerinden oluşan bir sergi ve Tür Tanıtım Reklam Hizmetleri tarafından oluşturulan İhap Hulusi Köşesi 24 Eylül 1998 Perşembe günü Susam Bar'da verilen bir kokteylle açıldı.
* Heykeltıraş Vedat Somay tarafından İhap Hulusi Görey büstü yapıldı.
* Üzerinde İhap Hulusi'nin ünlü üçgeninin bulunduğu rakı bardağı Paşabahçe'ye yaptırıldı.
* Üzerinde "Müsellesten Üçgene... İhap Hulusi 100 yaşında" yazan ve Görey'in imzasının bulunduğu bir rozet hazırlandı.
* İnternette İhap Hulusi ile ilgili bir web sitesi açıldı. Site adresi şöyle: www.ihap_hulusi.gen.tr
* Tekel İdaresi'nce 100. yıl anı sigarası yapıldı.
* 28 Kasım 1998 tarihinde Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölüm Başkanlığı, İhap Hulusi'nin doğumunun 100. yılında bir panel düzenleyerek sanatçıyı andı. Panele Prof. İsmail Kaya, Prof. Mürşide İçmeli, Doç. Dr. İncilay Yurdakul, Prof. Kaya Özsezgin, Öğr. Gör. Sadık Karamustafa, İclal Atılgan ve konuk konuşmacı olarak Ender Merter katıldı.