Vitrin Uzak bir dünya

Uzak bir dünya

09.05.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Uzak bir dünya

Uzak bir dünya
9 Mayıs 1998
Yaşadıkları engelleri aşabilmek için yeni kimlikleriyle varolmaya çalışan insanımız, Telli Yol'da hayat buluyor.

Fakir Baykurt çağdaş yazınımızın önemli adlarından biri. Öykü ve romanları kadar diğer düzyazı türlerindeki ürünleriyle de öncü yazarlardan. Yıllardır yaşamını Batı Almanya'da sürdüren Baykurt, yeni öykülerini "Telli Yol"da biraraya getirdi. "Telli Yol" dış göç serüvenine katılan insanlarımızın sorunlarını, yaşadıkları ortam ve ilişkiler ekseninde yansıtıyor. Yaşadıkları engelleri aşabilme çabasıyla birlikte, yeni kimlikleriyle varolmaya çalışan insanımızı anlatıyor.
Uzak bir dünya
Savrulmaların buluşturduğu ilişkilerdeki serüvenlerini gözleme dayanan gerçekçi bir bakışla yansıtıyor aynı zamanda. Baykurt bu öyküler birikimiyle insanımızın yaban ellerde yaşadıklarına tanıklık ediyor. Türkçe'nin tadına vararak, burkularak, gülümseyerek, yer yer hüzünle ya da sevinçle karşılayarak okuyabileceğiniz öykülerde Baykurt'un anlatımındaki yalınlığı ve ustalığı bulacaksınız. "Telli Yol" Fakir Baykurt'un uzun süre aralarında yaşadığı işçilerin yaşamından çıkardığı yeni öykülerden oluşuyor. O işçiler bir yandan Almanlarla, bir yandan öbür uluslardan işçilerle yere göğe sığmaz bir savrulmayı yaşıyor. Bize hem yakın hem uzak bir dünyadan 22 yeni öykü, 22 yakın çekim.
Telli Yol
Fakir Baykurt / Papirüs Yayınları



Selma Ekrem / Anahtar Kitaplar
Namık Kemal'i hepimiz tanırız. Tarihle ilgilenenler oğlu Ali Ekrem Bey'i de bilebilir. Oysa torunu Selma Ekrem'i yakın aile çevresi dışında bilen pek az çıkar. "Peçeye İsyan"ın yayınlanmasıyla birlikte onu herkes tanıyacak. Çünkü 1930 yılında ABD'de art arda dört baskı yapan ve büyük övgüler alan anıları tarihsel bir değer taşıyor. Zaman dilimi olarak 1902 - 1923 yıllarını kapsayan anılar, çocuk ve genç kız gözüyle, çökmekte olan Osmanlı İmparatorluğu'na ilişkin gözlemleri, tanıklıkları yalın ve akıcı bir dille anlatıyor. Bütün bu siyasal, sosyal çalkantıların tanığı, gözlemcisi, bir kız çocuğu. Bütün baskılara rağmen takmadığı peçe. İşgal İstanbul'unda düşmanla uğraşmak yerine bir genç kıza peçe taktırmaya çalışan yobazlar, zaptiyeler. Ve her şeye rağmen o yılların güzel İstanbul'u ve nostaljisi...