Viva Meksika

Viva Meksika

Viva Meksika
29 Ağustos 1998
Fevziye AKSOY

Londra'nın en büyük ve iyi yemek sunan Meksika restoranı sadece turistlerin değil aynı zamanda Londralılar'ın da rağbet ettiği bir mekan.

İşte yine buradayım. Ancak Londra'dayken yemekleri tatmış olup, çok hoşlandığım bir Meksika restoranını da gideceklere tavsiye etmeden yapamayacağım. Chiquito (Çikito) adındaki bu restoran, Londra'nın en çok bilinen meydanlarından Leicester Square'deki Odeon Sineması'nın hemen yanında 3 katlı bir binada faaliyet gösteriyor. Kocaman neon tabelası, dış cepheyi kaplayan bitki örtüsü ve ışıklandırması, Picadilly istikametinde meydana yürürken, uzaktan görüldüğünde bile "ben buradayım" diyor.Hafta içi olduğu kadar haftasonunda da dolup taşan bu restoranın girişinde isminizi kaydettiriyorsunuz. Masa hemen müsait olmadığında elinize 1 kilometre çapında sinyal alabilen çağrı cihazı tutuşturuluyor. Genellikle bekleme süresi 15 dakikayı aşmıyor. Bu süreyi binanın birinci katındaki barda Frozen Margarita, Tekila, Sangria veya insanın dilinin dönmediği isimleri olan daha değişik, tipik Latin Amerikan içkilerini içerek geçirebilirsiniz.Meksika usulü rustik mobilyalar ve birçok otantik aksesuvar iç dekorasyonu oluşturuyor. Servis elemanlarının çoğu yabancı öğrenciler. Dolayısıyla Türkçe konuşanına da rastlamanız hiç de olağandışı değil.Çin lokantasındaki gibi, biz aynı üçlü, cıvıl cıvıl Yugoslav bir servis elemanı tarafından masamıza buyur edildik. Bitmez tükenmez bir gezintiden sonra kurt gibi aç olduğumuzdan hemen mönülere saldırdık. Başlangıç olarak siparişimizi verdiğimiz salsa sosu; ana malzemeleri avokado, domates ve ince kıyılmış soğan olan guacamole ve koyu kıvamdaki ekşi krema ile servisi yapılan bol peynir ve kıymalı quesadillanın tadını ve ordu doyuran nitelikteki ebadını hala belleğimden silebilmiş değilim. Bunun haricinde içi tıka basa peynirle doldurulmuş patates, kabukları da aynı soslarla müthiş bir iştah açıcı.
Ana yemek olarak Meksika ekmeği ve salsa ile servisi yapılan chili con carne (etli kırmızı fasulye); Meksika pilavı, baharatlı kızarmış patates, hafif acılı domatesli yeşil biber sosu ile masaya gelen tavuk ızgara ile içi fasulye, et, değişik baharatlı kremalı bir sos ihtiva eden Meksika usulü krep chimichanga ise bu mutfağın tiryakilerini kendilerinden geçirecek cinstendi. Yemek yerken sarfettiğimiz efor bizi terletince, tatlıyı es geçmeye karar vererek hesabı istedik. Chiquito'da yemek yemenin kişi başına bedeli de 15 - 25 pound (6.5 - 11 milyon lira arasında.

Chiquito Restoran
Leicester Square
Londra



ORYANTAL MAKARNA
Hazırlanış süresi: 15 dakika
Pişirme süresi: 30 dakika
Porsiyon adedi: 2 kişilik

Malzemesi:
* 50 gr tereyağı
* 2 çorba kaşığı sıvı yağ
* 1 diş dövülmüş sarmısak
* 8 adet büyük mantar
* 300 gr ince spagetti
* 1 tatlı kaşığı toz zencefil
* 2 adet haşlanmış tavuk göğüsü fileto
* 2 çorba kaşığı soya sosu
* 3 su bardağı Superfresh türlü
Hazırlanışı:
1. Dondurulmuş türlüyü çözün. Makarnaları ortadan kırın ve bol tuzlu suda haşlayın. Mantarları iyice yıkayın ve kağıt havlu ile kurutun. Tereyağını ve 1 çorba kaşığı sıvı yağı büyük bir teflon tavada kızdırın. Sarmısağı ve bütün olarak mantarları altlı üstlü 3 - 4 dakika pişirin.
2. Çözülmüş türlüyü ayrı bir tavada kalan sıvı yağ ve zencefil ile 3 - 4 dakika pişirin. Tahta bir kaşıkla sebzeleri tavanın bir kenarına itin. Suyunu süzmüş olduğunuz spagettiyi ekleyip, 2 - 3 dakika kızartın.
3. Mantarları tabaklara paylaştırın. Tavadaki mantar suyunu saklayın. Makarnayı mantarların üzerine yayın. Sıcak tutun. Tavuk göğsünü dilimleyip, tavadaki sebzelere ilave edin. Yüksek ateşte 30 saniye kavurun. Mantar suyu ile soyayı ekleyip, karıştırın. Tavuk ile sebzeyi tabaklardaki makarnanın üzerini kapatacak şekilde paylaştırın.



MANTAR VE BEYAZ PEYNİRLİ TART
Hazırlanış süresi: 1 saat 20 dakika
Pişirme süresi: 40 - 45 dakika
Porsiyon adedi: 4 adet

Malzemesi:
* 4.5 fincan un
* 100 gr tereyağı
* 1 çorba kaşığı sıvı yağ
* 50 gr küçük mantar
* 50 gr cherry domates
* 2 yumurta
* 100 gr küplere kesilmiş beyaz peynir
* isteğe göre tuz ile biber
Hazırlanışı:
1. Unu, tereyağını ve az miktar suyu mikserin hamur yoğurma çubukları ile hamur haline getirin. Kulak memesi kıvamında bir hamur elde etmek için gerekirse su ilave edin. Hamuru kaptan alıp, unlanmış bir tezgahta elinizle 2 - 3 dakika yoğurun ve dört eşit parçaya bölün. Hamur parçalarını 10 santim genişliğinde açın. Kenarları tırtıllı 4 küçük tart kalıbına yerleştirin. Her birinin birkaç yerine çatal batırıp, buzdolabında 1 saat bekletin.
2. Fırını 190 derece ısıtın. Bir tavada sıvı yağı kızdırıp mantarları yumuşayana kadar soteleyin. Tart kalıplarına domateslerle birlikte paylaştırın. Yumurtaları 2 çorba kaşığı su ile iyice çırpın. İsteğe göre tuz ve biber ile tatlandırın. Çırpılmış yumurtayı eşit miktarda kalıpların içine dökün ve beyaz peynir küplerini paylaştırın. Fırında 30 - 35 dakika üzerleri kızarana kadar pişirin.




Nur KÖKÜÖZ

Hard Rock Cafe'de müzikle iç içe hem sallandık hem de yedik içtik. Yemek yerken gezegeni de koruduk.

Türkiye'deki ilk şubesini Ankara'da açan ABD orijinli restoran - bar Hard Rock Cafe rock'n roll müziği eşliğinde ünlü rockçıların eşyalarını da sergiliyor.
Yoldan geçerken görmemek mümkün değildi bir boşluğa yerleştirilmiş bir dünya, yani gezegenimiz ve onun üstündeki 7.5 metre uzunluğundaki kocaman kırmızı gitarı ve yanına yaklaşınca da "Save The Planet" yazısını. Hard Rock Cafe'ye adım atmadan önce gezegeni korumamız öneriliyordu bu hümanistik ve çevreci sloganla.
İçeri girer girmez gözlere olduğu kadar kulaklara da büyük iş düşüyor. Yemek boyunca yorulmaksızın bu müthiş müziği dinleyeceksiniz ve çevrenizi kuşatan duvarlarda rockçıların fotoğraflarını seyredip, özel eşyalarıyla yakın göz teması içinde olacaksınız. Önce Madonna'nın altın plağı, sonra Janet Jackson'ın bir konser giysisi, biraz ilerde Bob Dylan'un gitarı. Büyülenmişçesine merdivenleri çıkarken giysiler, albümler, gitarlar, fotoğraflar benimle tırmanıyor merdivenleri ve hep beraber '50'li yılların bir Harley Davidson'ı önünde duruyoruz. Tüm Hard Rock Cafe'lerde olduğu gibi Ankara'da da 300 anı eşyası sergileniyor. Eric Clapton Londra'da ilk Hard Rock Cafe'nin açılışına katıldığında gitarını duvara asmış ve gitar orada dekor olarak kalmış. Hemen arkasından Who grubunden Peter Townshed de gitarını üzerinde bir notla göndermiş: "Benimki onunki kadar iyi..." Böylece anı eşyalar koleksiyonu oluşmaya başlamış. Ve işte tam karşımda Elvis Presley'in bir sahne kostümü: geniş yakalı, kenarları biyeli ceketi; bol paça pantolonu. Gözlerime inanamıyorum. Elvis gençlik yıllarımın yıldızıydı ve ona tutkundum. Şimdi giysisine dokunacak kadar yakın oldum.
İnsanın dünyasını değiştiren bu şaşırtıcı dekorla uğraşmaktan buraya niçin geldiğimi unutmuş, açlığım şaşkınlığa dönüşmüştü. Artık rüyadan uyanma ve zil çalan mideme bayram yaptırma zamanıydı. Gitar biçimindeki mönüyü elime alınca bir şaşkınlık anı daha geçirdim. Ne ısmarlayacağım? Amerika - Meksika türü yemekler sunuluyor burada. Çeşitler içinde seçim yapmak o kadar zor ki, ayrıca tabaklar da çok büyük. Mönüde Elvis'in en sevdiğ yemek olduğunu görünce hemen ondan istedim: Tupelo style chicken. Hafif acılı baharatla kızartılmış, parmak şeklinde tavuk ve yanında hardal ve kayısı sosla. Parmak tavukları parmaklarımı yalarcasına bitirdim.Yalnız dikkat çekmek istiyorum. Bu yemek antreydi. Gelelim asıl yemeğe. Tabak dolusu bir burger mönüsü de olabilir, kuzu pirzola, biftek veya tavuk ızgara da. Tabii ki hepsi soslu ve Amerikan usulü. Elbette çeşitli fajilar da. Ben o gün tavuk yeme eğiliminde olduğum için marine edilmiş tavuk ızgara ısmarladım. Kalp şeklinde bir göğüs eti, yanında neler neler... Lezzeti görünümü kadar nefis. Yiyorum, yiyorum tabak hala dolu. Söyledim tabaklar o kadar büyük ki, çok keyifle yememe rağmen bitirmeme imkan yok.
Tatlıların da tadına bakmadan bu müthiş atmosferden ayrılmayı düşünmüyorum. Seçimim çikolata soslu ve krem şanti karışımı bir dondurma olan sundae idi. İki kişi bir arada yiyince miktarı gayet uygun. Nefis bir tat, bir kalori çılgınlığı.
Hard Rock Cafe'de sandviçler ana yemek kadar doyurucu. Fiyatları da 2 milyon civarında. Bir spesiyal yerseniz kişi başına 2.5 - 3.5 milyon lira ödersiniz. Yanında salata ve Hard Rock Pilsner birayla (4 milyon) - ki bardağı sizde kalıyor - 8 - 10 milyona çıkarsınız.

Hard Rock Cafe
Simon Bolivar Cad. Duyu Sokak 2
Yıldız / Çankaya
Tel: 440 60 06

15 Ekim 2019 Magazin Haberleri.

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber