Vitrin Ya uyumak ya da uyanmak için gerinin!

Ya uyumak ya da uyanmak için gerinin!

28.10.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Ya uyumak ya da uyanmak için gerinin!

Ya uyumak ya da uyanmak için gerinin


VİTRİN CADISI


       Öncelikle şunu belirtmekte yarar var. Dünya cadı kardeşlerimin modayla bu aralar pek bir ilgileri kalmamış. Bilakis modayı sorguluyorlar.
       Moda bitti falan diye bildiriler yazıp dağıtıyorlar. Ne olduysa bu Prag’dan sonra oldu zaten. Prag’da toplanan endüstri tasarımcı cadı kardeşlerime, ki başlarını Çek Mişa Solokçev çekiyor, ona göre moda insanı biçimlendirmiyor bilakis paramparça ediyor.
       İsa’dan beri bunun böyle olduğuyla ilgili makaleler yazan ve bunları bir Dada manifestosu haline getiren endüstri tasarım cadı kardeşlerimin son bildirilerinden size birkaç cümle...
       Moda sizi değil, siz modaya giydirin.
       Çukulata, hamburger değil, sulu yemek yiyin.
       Küreselleşmeyin, ürettiğinizi giyin.
       Yama yapın, dikiş dikin.
       Modacıları boş verin, siz modacı olun.
       Lider diye bir şey yoktur. Öncülük diye bir şey de.
       Şu anda mücadalemiz herkesin Benetton giymesi için değil kimsenin Benetton giymemesi için olmalıdır.
       Yani durumlar ciddi. Yani cadı kardeşlerim iyice anarşist oldular anlayacağınız. Eşit gelir dağılımını savunmak bir yana insanların gelir elde eder etmez ne giyeceklerine bile karışır olmuşlar.
       Bir Türkiyeli cadı olarak da tabii bu bildiriler beni heyacanlandırmıyor değil. Heyecanlanıyorum. Ve bu heyacanım bir güzel ceketin iç cebindeki ince işçiliği fark edişimdeki heyecanıma benzemiyor. Bu bana o iç cebi diken işçiyi düşündürüyor.
       O işçi ne kadar içselleştirebilir bu mücadaleyi diye geriniyorum. Siz de gerinin ya uyumak için ya da uyanmak için!
       Gelelim ne var ne yok vitrinlerde...
       Altınyıldız Network nefis. Oradaki kırmızı yakası kürklü ceket. Tek kelimeyle şahane. Fiyatı 400 milyon lira. Ayda iki milyar kazanıyorsanız, hiç düşünmeden alın.
       Ya da ayda ne iki milyarı çok daha azını kazanıyorsanız. Size adresini vereceğim hediyelik eşya dükkanına gidip bir sürü ıvır zıvır alın. Burada ne camlar var ne camlar... Muranolu İtalyan ustalar halt etmiş. Adresi veriyorum:
       Söğütlüçeşme Sokak. 14/1 Aktaş Elektrik’in sokağı.
       İsmi N&N. Cam eşyalar, çağdaş heykeller gibiler. Her birinde Dali sürrealizmi, Magritte mizahı mevcut. Hele o cam biberler ve patlıcanlar. Hemen gidin. Tanesi bir iki milyona bu cam nesnelerden edinin.
       Bir bildiri de siz yazın. Kendi hayatınızla ilgili olsun. İster yöneticinizle ister kocanızla ilgili. Bakalım neler çıkacak?
       Ne demişler, tümden gelelim tüme varalım.