Vitrin Yap, uçur

Yap, uçur

03.07.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Yap, uçur

Yap, uçur
MFÖ'den tanıdığımız Fuat Güner uzun zamandır model uçak yapıyor. Fırsat buldukça da yaptığı uçakları düşürmeden uçuruyor.

  • Model hobisi ne demek?
    Araba, tekne, helikopter, tren ve uçakların modellerinin yapılması demektir. Ben daha çok model uçak yapmayı seviyorum.
  • Ne zamandan beri yapıyorsunuz?
    1966 yılından beri. O dönemlerde Kaygısızlar grubunun basçısı olan Semih Oksay'la birlikte model uçak yapmaya başlamıştık. Sonra aradan 20 sene geçti, elimi sürmedim. Daha sonra geçirdiğim bir kazada kalça kemiğimi kırınca 4.5 ay evde sırt üstü yatmak zorunda kaldım. İşte bu dönemde Semih'i arayıp yatak üstü tezgah yaptırdım ve hobime geri döndüm. Hastalığım sırasında birkaç uçak yaptım. Ondan sonra üç yıl daha bu işle uğraşmadım. Sonra bir gün oğlum Kaan'a, o kadar yaptık, gidip şu uçakları bir uçuralım, dedim. Bunun için Mustang Hobbies'e gittik.
  • Bu işle ilgilenenlerin adresleri var mı?
    Model uçak ile ilgilenen İzmirli bir ekip ile Beşiktaş Barbaros Bulvarı üzerinde MM diye bir yer var. Ancak en büyükleri Mustang Hobbies. Buranın sahibi ise, bu işe gönül vermiş biri olan Mesut Subakan. Biz uçağı ilk uçurmaya gittiğimizde Mesut bize öyle aklımıza estiği gibi uçuramayacağımızı ve ders almamız gerektiğini söyledi. Biz de 30 ders alarak uçurmaya başladık. İşte o gün bugündür yani üç senedir aklımdan çıkmıyor. Özellikle by pass ameliyatından sonra doktor stresten uzak durmamı söyledi. Ben de önce Kalamış'a taşındım, ardından da stüdyomu taşıdım. Artık piyasayla profesyonel çalışma yapmayı düşünmüyorum. Hayatımı değiştirdiğim böyle bir dönemde de model uçaklar stresimi azaltıyor, dinlenmemi sağlıyor.
    Yap, uçur
  • Kaç tane model uçağınız var?
    Alanda 4 tane var. Evde yapmaya devam ettiklerim ve bitmişlerle beraber 10 - 12 model uçağa sahibim.
  • Peki bunlar parça parça mı satılıyor?
    Üç çeşit uçak var. Bunlardan ilki "ABF". Uçmaya hazır kaplanmış vaziyette, kanatları ve kuyruğu ayrı bir kutu içinde satılıyor. Sen onları monte ediyorsun. İkincisi "ABP". O da uçmaya hazır ve kağıtla kaplanmamış vaziyette. Üçüncüsü ise "kit". Kontrplaktan oluşuyor. Parçaların hepsini bir araya getirip uçağı yapıyorsun.
  • En çok hangisini yapmayı seviyorsunuz?
    Kit yapmayı. Uzun vakit alıyor ama kanattan, motordan veya uçağın ağırlığından emin oluyorsun. Bunların hepsi çok önemli. Çünkü uçağı ne kadar hafif yaparsan o kadar iyi.
  • Model uçak yapmak pahalı bir hobi mi?
    Model uçak fiyatları 80 dolardan başlayıp 500 dolara kadar çıkıyor. Fiyatlar uçağın tipine, büyüklüğüne ve işçilik kalitesine göre değişiyor.
  • Türkiye'de bulunuyor mu bunlar?
    Evet, tüm çeşitlerden bulunuyor.
  • Yurtdışında herhalde daha çok model vardır...
    Her çıktığımda 300 - 400 doları bu iş için harcıyorum. Bugün model bir uçağın uçar hale gelmesinin en ucuz maliyeti 300 marktan başlıyor ve 2500 marka kadar çıkıyor. Başını çok ağrıtmayacak bir aleti 1000 marka alıyorsun. Uçağı yapman için 1200 mark harcaman gerekiyor. Yani uçurmak için 2500 markı gözden çıkarıyorsun. 2500 markı da havada oyuncak diye dolaştırıyorsun.
  • Ya düşerse...
    Olan senin güzel emeklerine oluyor. Gidip onları tek tek yapıştırman gerekiyor. Eğer burun üstü çakmazsan motora bir şey olmuyor.
  • Bu kadar alternatif arasından neden uçağı seçtiniz?
    Çünkü heyecanlı. Hem hızlı hem de çakılma riski olması çok heyecanlı. Araba veya tekneye hiçbir şey olmuyor. Uçak en küçük hatada yere çakılıyor ve kırılıyor. Düşecek mi düşmeyecek mi derken inanılmaz bir adrenalin yayılıyor.
  • Doktor size heyecanı yasak etmemiş miydi?
    Hiç sorma. Fakat çok seviyorum. Hiç işim olmasa, tuzum da kuru olsa gelir buraya sürekli uçururum.
  • Önümüzdeki pazar bir de yarışınız var...
    Her sene Türkiye şampiyonası düzenleniyor. Ankara, İzmir, Akhisar ve Bursa'daki tüm model uçakçıların katılımıyla yapılıyor. Biz ilk kez katılıyoruz.
  • Günde ne kadar vaktinizi bu işe ayırıyorsunuz?
    Televizyon seyretmektense bunlarla uğraşmayı tercih ediyorum. Akşamları 3 - 4 saatimi buna ayırıyorum. Hafta sonları hava kötü değilse Mustang Hobbies'e gelip uçuruyorum.
  • Başka ne almak hoşunuza gidiyor?
    Şapka. Gitar ve müzik aletleri satan yerlerde gezmek de hoşuma gidiyor.
  • Bu tür koleksiyonlarınız var mı?
    Beğendiğim şeylerin koleksiyonu yapmak için servet harcamam lazım. Geçen gün Eric Clapton'ın bir gitarı açık artırmada 1 trilyon liraya satıldı. Dolayısıyla bu koleksiyonu yapmak zor. Onun dışında gitar aksesuvarlarını ve tellerini almayı seviyorum.