Vitrin Yaprağı çok makbul

Yaprağı çok makbul

20.06.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Yaprağı çok makbul

Yaprağı çok makbul
20 Haziran 1998
Murat PİLEVNELİ

Yazın bahçelerde yer yer mevsimlik çiçek dikmek neredeyse adet oldu. Hem fiyatları ucuz hem bütün yaz renkli. Bakımları da doğru yapıldığı zaman size bolca mutluluk verebilir. Bu söz ettiklerim camgüzeli, begonya, vapurdumanı, ateş çiçeği, sardunya, kadife çiçeği, papatya, digitalis (çan çiçeği), gelincik, gazanya, kosmos, yıldız, petunya ya da karanfil olabilir. Mevsimlik çiçek satan semt pazarlarında, seralarda bulabilir, hatta biraz ilgilenirseniz tohumlarından her sene siz de yetiştirip bu bitkilere sahip olabilirsiniz (Sardunya hariç, dalından kırarak üretebilirsiniz). Arada sırada hatırlatıyorum ama yapılan yanlışlıklar inatla bitmiyormuş gibi... Camgüzeli gölge bitkisi, begonyanın buna benzer türü de güneş bitkisidir. Bitkiler sizin istekleriniz, hislerinizle büyümez. Biraz bilgi, teknik ister. Camgüzeli yarı güneşliden tam kuytu gölgeli alanlara kadar rutubetli tüm ortamlarda hazirandan ekim başına kadar çiçek açar. Begonya da rutubetli ama güneşli yerleri sever (Soğanlı büyük çiçekliler hariç. Onlar gölgeyi sever). Amerika'da begonyalara yaprağı renkli olanlar da eklenmiş. Anneannemin ablası her zaman bana bu bitkiyi sorar. Giresun'da bahçelerinde bu renkli yapraklı begonyalardan bolca varmış, senelerdir arıyor, bulamıyormuş. İç mekan seralarında bulunabilir, ama aslında teyzemin de belirttiği gibi mükemmel bir bahçe bitkisi. Ben parklarda saksılarla yapılmış harikulade örneklerini görünce ona hak verdim. Tavsiye ederim, siz de deneyin.
Bu hafta sizlere yaprağı renkli başka bir bitkiyi tanıtmak istiyorum. İsmi Hosta. Türkiye'de eski saray bahçelerinde, balkonlarda sadece yeşil yapraklısını görüyorum. Oysa o kadar değişik renkli yaprakları var ki. Yurtdışında bu bitkinin fanatik toplayıcıları var. Özel kulüpler kurmuşlar. Hosta yetiştirip bir servet fiyatına satıyorlar.
Hosta soğanlı bir bitki. Dikildiği yerde her sene ilkbaharda çıkar. Yeni sürgünleri bile çok etkileyici. Yaprağı çok makbul. Şu sıralarda lilyumvari çiçekler açıyor ama bu bitkinin çiçeği yaprağından önemli değil. Türüne göre 30 santimlik bu çiçekler mavi, beyaz, mor olabiliyor. Yaprakla etli, içi sulu. Gölgeli, rutubetli ortamlarda gelişiyorlar. Fazla güneşi sevmiyorlar. Salyangoz, tırtıl baş düşmanı. Yaprakları kemiriyorlar. Böyle durumlarda acilen ilaç yapın. Renkleri türüne göre yeşil, açık yeşil, sarı, gri ve bu renklerin karışımıyla alacalı olabiliyor. Bir hosta toprakta 1 metre kadar yer kaplayabiliyor. Her 3 - 4 senede bir ilkbaharda köklerden yapacağınız ayırtmalarla yeni hostalar üretebilirsiniz. İthal bitki satan seralarda bulunuyor. Bir kap bitki 1 - 2 milyon lira. Renkleri karıştırmadan daimi yeşil bitkilerin dibine ekebilirsiniz. Açık sarı ve alacalı olanları koyu mekanları aydınlatmada çok işe yarıyor. Ben en çok büyük yapraklı ve gri olanını seviyorum. Bu türün (Hosta sieboldiana) çiçeği de kokuludur. Yaprakları aranjmanlarda kullanılabilir. Toprakta yetişebildiği gibi kendi başına mükemmel saksı bitkisi de olabilir (Sulamaya dikkat). Hostayı tanıyınca fırsat bulursanız yabancı dergilerde, yabancı fidanlıklarda bu bitkiyi araştırın. O kadar çok çeşidi var ki. Postayla bile gönderiyorlar (Ne yazık ki Türkiye içinde böyle bir uygulama yok). Bulabildiklerinizi alın, bahçenize yeni bir tür katın.