Vitrin Ye beni!

Ye beni!

13.03.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Ye beni!

Ye beni

Dilek SANCILI

En özel günlerimizi, kutlamalarımızı pastayla yapmaktan hoşlanırız. Eskiden çok katlı ve ihtişamlı pastalar tercih edilirken şimdilerde değişiklik arayanlar için yeni bir pasta var. Hayır, içindeki malzeme değil, üstündeki resim onu özel yapan. Pastane zinciri Motta'ya uğrayanlar artık pastaların üzerine istediği resmi koydurabiliyor. Motta Pastaneleri Yönetim Kurulu Üyesi Vahan Gencoyan 50 yıldır pasta işiyle uğraşıyor. Gencoyan'a göre taze meyvesi bol olan ülkelerde dondurma, pasta gibi tatlılar yenmiyor. Pasta ilk olarak Avrupalılar tarafından yemek sonrasında yenilmeye başlanmış. Bunun nedeni ise harp sonrası mahrumiyet. Taze meyveye sahip olamayan halk onun yerine konsantre meyvelerden dondurma ve pasta yapmaya başlamış. Bizde ise Osmanlı döneminden gelen bir alışkanlık. Daha sonraki dönemlerde ise doğum günlerinde, nişan, evlilik gibi törenlerde tatlı olarak pasta kullanılmaya başlanmış. Bu şekilde hayatımıza giren pasta zamanla tat ve şekil olarak çeşitlenmiş.
Şimdi ise pastalar şekilleri ile değil daha çok üstüne bastırılan resimlerle dikkat çekiyor. Vahan Gencoyan önderliğinde başlayan bu yeni akımda sevdiğiniz bir kişinin veya hayvanın, objenin resmini verip pasta sipariş ettiğinizde bu resmi pastanın üzerinde görebiliyorsunuz. Bunun için yapmanız gereken pastanın çeşidine (çikolatalı, frambuazlı, meyveli), büyüklüğüne ve kullanacağınız resme karar vermek. Bundan sonra HP Printer Dekoris adlı makineyle ve renkli gıda boyalarıyla istediğiniz resim pastanızın üzerine taranıyor. Böylece sevgilinize üzerinde resminiz ve istedğiniz yazı bulunan bir pasta gönderebiliyorsunuz. Pastanız için mutlaka yanınızda bir resim götürmek zorunda değilsiniz. Motta'da bulunan katalogdan çeşitli çizgi kahramanları, son model arabaları veya Leonardo Di Caprio gibi yakışıklıları da seçebilirsiniz. Resimli pastalara her kesimden insanın rağbet ettiğini söyleyen Gencoyan, "Bazı kadınlar kocalarını başka kadınlarla yakalayarak fotoğraflıyorlar. Ondan sonra da bu fotoğrafları pastanın üzerine bastırarak kocalarına gönderiyorlar," diyor. Tabii bu arada edebe uymayan resimler firma tarafından kabul edilmiyor.
13 yıl önce küçücük bir pasta atölyesinde yola çıkan ve şu anda 18 şubeye sahip olan Motta, Türkiye'de bu kadar çok çeşide sahip ilk örnek olma özelliğini de taşıyor. Klasik pastane anlayışını değiştiren, yurtdışındaki pek çok çeşit pastayı Türk damak tadına uygulayarak yapan firma, Avrupa'da da söz sahibi.
Fotoğraflı pastanın dilim fiyatı 600 bin lira. 8 kişilikten 200 kişiliğe kadar olan boyutlarda yapılabiliyor.