Vitrin Yoksa İtalya'da mıyım?

Yoksa İtalya'da mıyım?

30.10.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Yoksa İtalya'da mıyım?

Yoksa İtalyada mıyım
Sibel ARNA Mozzarella, parmesan, mantar, zeytin, kapari... Dumanı üstünde bir İtalyan pizzasına ne dersiniz? Hem de harika şaraplar eşliğinde...
Yoksa İtalyada mıyım
Pizza deyince aklınıza ne geliyor. Benim aklıma İtalyanlar ve dolayısıyla yakışıklı erkekler geliyor. Ama konumuzun bununla bir ilgisi yok. Konumuz tamamıyla pizza. (Keşke İtalyan erkekleri olsaydı!) Ama bu pizza bildiğiniz pizzalardan değil. Şarapla yenilen, özel soslu salatalarla servis yapılan özel bir pizza ve Levent'te geçen yıl açılan PizzaExpress'te yapılıyor. PizzaExpress'in hikayesi Londra'da başlıyor. Peter Boziot adlı bir girişimci 1940 yılında İtalya'da pizzayla tanışır. 1960'lı yılların başında değişik ülkeleri dolaşıp pizzanın o ülkelerdeki konumunu araştıran Boziot, bu işi Londra'da yapmaya karar verir. Bir arkadaşından aldığı 100 sterlin ile PizzaExpress adında, kapanmak üzere olan bir pizzacı satın alır. Zorlu geçen ilk birkaç yıldan sonra işler gelişir ve şubeleşme başlar. 1993 yılında PizzaExpress borsa yoluyla halka açılır. Bu tarihten sonra gelişim hızlanır. Pizza Express geçtiğimiz sene İstanbul'da açıldığında, bu büyük ailenin 170'inci restoranı idi. Bugün ise Paris'ten Cenevre'ye, Moskova'dan Philadelphia'ya dünya üzerinde 200'den fazla şubesi var.
PizzaExpress 30 yıldır hiç değişmeyen oldukça geniş bir mönüye sahip. Türkiye'deki ilk restoranında da bu mönüyü kullanıyor. Pizza ve salatada kullanılan malzemelerin çoğu ithal. İthal olmayanlar da Londra'daki merkez tarafından onaylanmış. Tüm baharat ve soslar İtalya'dan geliyor. Gelelim lezzete...
Yoksa İtalyada mıyım
Pizza hamuru özel yapılıyor. Pizzaların hepsi bol malzemeli ve ince hamurlu. Ben mantar, pepperoni, kapari, ançuez, zeytin, mozzarella ve domates soslu "Four Seasons" isimli pizzadan yedim. Yanında da kırmızı şarap. Şarap ve pizzanın damaktaki buluşmasının bu kadar nefis olacağını hiç tahmin etmezdim. Mükemmeldi. Salatalar da çok farklı. Tohumları Amerika'dan geliyor ve Antalya'da üretiliyor. 15 değişik yaprakla yapılıyor. Yeşilin 15 farklı tonu ve şekli var. Lezzetleri nefis. Marullu salata devri kapatacağa benziyor. PizzaExpress'in dekorasyonunu Arketipo Mimarlık yapmış. Ortam sade, rahat ve renkli. Restoranın insanın içini ferahlatan gizli bir bahçesi de var. Güneşli havalarda bu bahçede yemek yemenin tadı bir başka oluyor. PizzaExpress'in çok güzel pastaları da var. Hepsi kendi imalatları. Frambuazlı cheesecake çok lezzetliydi.
Gelelim PizzaExpress'i benzerlerinden ayıran diğer özelliklere... Restoranda kesinlikle plastik kullanılmıyor, suları bile şişede. Açık mutfak sistemi var. Fırınları özel olarak Danimarka'dan geliyor. Her pazar şahane bir kahvaltı veriyorlar; üstelik sadece 3.5 milyona ve sınırsız.
Dünyadaki diğer PizzaExpress restoranlarının paket servisi yok. Ama İstanbul'dakinin var. Çünkü paket servise olan talep büyük. Bazen telefonların kilitlendiği bile oluyormuş.

PizzaExpress
Nispetiye caddesi No:21 Levent
Tel: 0212 284 81 46
www.pizzaexpress.co.uk

Fotoğraf: Mustafa Seven

Yazarlar