Vitrin Zevkle hazırla, afiyetle ye!

Zevkle hazırla, afiyetle ye!

10.06.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Zevkle hazırla, afiyetle ye!

Zevkle hazırla, afiyetle ye


Küçük ev aletleri pazarının iki önemli ismi Arçelik ve Bosch, birbirinden leziz tatların yer aldığı kitaplar hazırladı. Hamburgeri boşverin, bu lezzetleri mutlaka deneyin!


       Modern hayatın yoğun temposu içinde hazır yiyecekler ve fast food ürünlerle dakikalara sığdırılmaya çalışılan yemek keyfi, çalışan insanlara sahip oldukları yemek kültürünü unutturmak üzere. Oysa lezzetli ve sağlıklı bir yemeğin sağlayacağı mutluluk, kendimize ve sevdiklerimize verebileceğimiz en güzel armağanlardan biri. Bu anlayışla yola çıkan küçük ev aletleri piyasasının önemli iki ismi Bosch ve Arçelik yemek kitabı çıkardı.
       Deneyimli bir ekibin çalışması sonucu ortaya çıkan Bosch Yemek Kitabı serisinin ilk sayısında pratiklik ön planda tutuluyor. Türk mutfağının gözde tatlarının yanı sıra, dünya mutfağından örneklere de yer veren “Bosch Yemek Kitabıönda çorbadan tatlıya 40 farklı tarif yer alıyor. Bosch, fırın, derin dondurucu veya buzdolabı satın alan tüketicilere bu yemek kitabını hediye ediliyor.
       Arçelik’in “Pratik Mutfak" kitabını ise Mehveş Cerrahoğlu hazırlamış. “Başlangıçlar ve Salatalar", “Ana Yemekler ve Garnitürler", “Tatlılar" ve “Pratik Mutfak Bilgileri" bölümlerinden oluşan kitap, herhangi bir Arçelik küçük ev aleti alana anında hediye ediliyor. İşte her iki kitaptan tarifler...

       Arçelik’ten... Peynirli Tavuk Şnitzel
       Malzeme:
  • 4 adet tavuk göğsü fileto (ince dövülmüş)
  • 1 su bardağı eski kaşar rendesi veya parmesan peyniri (100 gr.)
  • 1/2 su bardağı sıvı yağ (125 ml.)
  • 4 yumurta * 1 diş sarmısak (ince dövülmüş)
  • 4 çorba kaşığı un
  • 1 su bardağı mısır gevreği
  • Tuz, karabiber, kırmızı biber
           Yapılışı: Tavuk göğsünü tuz ve biberlerle tatlandırın. Mısır gevreğini valso’da çekin ve unla karıştırın. Yumurtaları kaşar peyniriyle çırpın. Sarmısak, biraz tuz ve kırmızı biber ilave edin. Tavuk göğsünü önce yumurtalı, sonra unlu yulaf gevrekli ve son olarak da tekrar yumurtalı peynirli karışıma batırın. Hazırlamış olduğunuz tavuk şnitzellerin her iki tarafını kızgın yağda 3 - 4 dakika kızartın.
           Not: Tavuk şnitzelleri dilerseniz 2 domates, 1 çay kaşığı toz şeker, 2 çorba kaşığı ince kıyılmış maydanoz, 1 adet ince kıyılmış kuru soğanı pişirerek hazırlayacağınız domates sosuyla servis yapabilirsiniz.

           Kağıthelva Pastası
           Malzeme:
  • 4 adet kağıthelvası
  • 375 gr. kakaolu tahin helvası
  • 1/2 paket margarin
  • 2 çorba kaşığı tahin
  • 1/3 su bardağı su
  • 150 gr. bitter çikolata
  • 2 çorba kaşığı kakao
  • 1/4 su bardağı toz şeker
           Yapılışı: Tahin helvası, margarin, tahin, kakao, şeker ve suyu bir tencereye koyup, malzemeler eriyene kadar pişirin. Ateşi kapatın. Çikolatayı parçalara ayırıp sıcak tencerenin içine atın ve karıştırarak tencerenin sıcaklığıyla eritin. Kağıthelvasının bir tanesini servis tabağına yerleştirip üzerine hazırladığınız sostan dökün. Diğer kağıthelvalarının da üzerine sostan dökün ve kağıthelvalarının hepsi üst üste gelecek şekilde yerleştirin. Kalan sosla tatlının yanlarını da iyice sıvayın ve servis yapın.
           Not: Tatlının üzerini arzunuza göre hindistancevizi rendesi, şamfıstığı ya da fındıkla süsleyebilirsiniz.

           Bosch’tan... Balık Çorbası
           Malzeme:
  • 1 adet mezgit balığının başı, kemikleri ve 100 gr. eti
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı un
  • 3 diş sarmısak
  • 400 gr. domates
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1/2 adet limon
  • 1/2 demet maydanoz
  • 1 adet defne yaprağı
  • Tuz, karabiber
           Yapılışı: Balık kemiklerini yıkayın. Maydanozu ayıklayıp yarısını iri iri, yarısını ince ince kıyın. Soğanı soyup dörde bölün. Balık kemiklerini ve etini; 5 su bardağı su, 1 adet defne yaprağı, soğan, iri kıyılmış maydanoz, kekik ve bir tutam tuzla birlikte tencereye koyup 20 dakika haşlayın. Balık suyunun üzerinde oluşacak köpükleri delikli kepçeyle alın. Pişme süresinin sonunda balık suyunu süzüp bir kaba aldıktan sonra, pişirdiğiniz balık etini elinizle küçük parçalara ayırın. Kılçığında ve kafasında kalan etleri de unutmayın. Domatesleri soyup dörde bölün, çekirdeklerini çıkarın ve küp şeklinde doğrayın. Sarmısağı soyup ince ince kıyın. Limonun suyunu sıkın. Zeytinyağını bir tencerede ısıtın. Unu ilave edin ve 3 dakika pembeleştirin. Sarmısağı katıp şöyle bir çevirin. Balık suyunu azar azar akıtarak ve yumurta çırpma teliyle sürekli karıştırarak eklemeye başlayın. Ufaladığınız balık etlerini ve domatesi de ilave edip limon suyu, tuz ve karabiberle tatlandırın. Kısık ateşte 15 dakika pişirin. Üzerine ince kıyılmış maydanozu serpip servis yapın.
           Not: Bu çorbayı tüm beyaz etli balıklarla hazırlayabilirsiniz.

           Bademli Antepfıstıklı İç Pilav
           Malzeme:
  • 2 su bardağı pirinç
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 adet kuru soğan
  • 4 yemek kaşığı antepfıstığı
  • 6 yemek kaşığı badem
  • 2,5 su bardağı tavuk suyu
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 3 yemek kaşığı kuşüzümü
  • 1 yemek kaşığı yenibahar
  • 3/4 demet dereotu
  • Tuz, karabiber
           Yapılışı: 3 su bardağı sıcak suda 1 tatlı kaşığı tuzu eritip, pirinci yatırın ve su soğuyuncaya kadar bekletin. Su soğuyunca pirinci süzüp iyice yıkayın ve tekrar süzün. Soğanları soyup ince ince kıyın. Dereotunu kıyın. Fıstık ve bademi 1,5 su bardağı suda 5 dakika kaynatıp alın ve kabuklarını soyun. Tereyağını bir tencerede eritin, soğanı ve bademi koyup 5 dakika pembeleştirin. Pirinci ekleyin ve sürekli karıştırarak 5 dakika daha çevirin. Tuz, karabiber, şeker, fıstık ve kuruüzümü karıştırıp sıcak tavuk suyuyla birlikte ilave edin. Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte, pirinç suyunu çekene kadar 20 dakika pişirin. Tencereyi ateşten alın, yenibahar ve dereotu ile tatlandırıp karıştırın. Tencere ve kapak arasına temiz bir mutfak bezi yayıp, servis yapmadan önce 15 - 20 dakika dinlendirin.