Gündem Viyana’da unutulmaz bir konser deneyimi

Viyana’da unutulmaz bir konser deneyimi

27.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Avrupa turnesi kapsamında Viyana’nın dünyaca ünlü salonu Musikverein’da konser veren Borusan Filarmoni Orkestrası, performansları ve sürprizleriyle unutulmaz bir gece yaşattı.

Viyana’da unutulmaz  bir konser deneyimi

Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası (BİFO) 19 Ekim’de İstanbul’da açılış konseri verdikten sonra Avrupa turnesine çıkmıştı. 20 Ekim’de Almanya’nın Essen şehrinde başlayan turne, 21 Ekim Ljubljana, 23 Ekim Viyana ve 25 Ekim Zürih konserleriyle sona erdi. Bir grup gazeteci olarak Borusan’ın davetlisi olarak klasik müzik dendiğinde akla ilk gelen şehir olan Viyana’daki konseri izleme şansı bulduk.

Haberin Devamı

Musikverein’daki konser saat 19.30’da başladığında, salon tamamen dolmuştu. BİFO müzik direktörü ve sürekli şefi Sascha Goetzel yönetimindeki orkestra, açılışı Mili Balakirev’in ‘Islamey’i ile yaptı. Onu Mark-Anthony Turnage’ın sipariş üzerine ve başka bir çağdaş sanatçıdan, video ve heykel sanatçısı Mark Wallinger’dan ilham alarak bestelediği ‘Shadow Walker’ adlı eseri takip etti. Eserde dünyaca ünlü keman virtüözleri Daniel Hope ve Vadim Repin orkestraya eşlik etti. Dünya prömiyerini İstanbul’da yapan eserle Hope ve Repin’in performansları izleyiciden yine tam not aldı.

Hope ve Repin, İstanbul’daki açılış konserinde yaptıkları ‘Sarı Gelin’ sürprizi ile Viyana’da da karşımızdaydı. ‘Sarı Gelin’ türküsünün Hope ve Repin yorumu ‘altın’ salonun alkış sesleriyle dolmasına neden oldu. Bu noktada Musikverein’ın seyirci üzerindeki etkisinin de göz ardı edilemez olduğu kanıtlandı. 1870’de açılan 1744 koltuklu salonun, akustiği ve ihtişamıyla dinleyicinin tam anlamıyla bir klasik müzik konseri deneyimi yaşamasına katkısı çok büyüktü. Rönesans dönemi mimarisinin etkilerinin görüldüğü mekân neden hem müzisyen hem de dinleyicilerin ‘mutlaka’lar listesinde baş sıralarda olduğunu da göstermiş oldu...

Haberin Devamı

Konserde ikinci kısım Hector Berlioz’un ‘Fantastik Senfoni’ eserine aitti. Klasik müzikseverler büyük bir iştahla dinledi ünlü yapıtı. Konserin sonunda ise seyirciyi başka bir sürpriz daha bekliyordu. Şef Goetzel, memleketinde seyircilere ilk olarak Almanca seslendi “Batı Avrupa’da Türk müziğine çok aşina değilsiniz ama sizi âşık edeceğiz” diyerek. Ardından orkestra Ferit Tüzün’ün ‘Çeşmebaşı’ eseriyle konseri alkış tufanı eşliğinde noktaladı.

Viyana’da unutulmaz  bir konser deneyimi

Viyana konserini kaçırdığı için üzülenlere de bir müjde verelim. Musikverein’daki konserin kaydı Onyx etiketiyle mayıs ayında CD olarak piyasaya çıkıyor. Ayrıca Borusan Filarmoni Orkestrası’nın Avrupa turnesi önümüzdeki yıllarda da devam edecek. Borusan Sanat Genel Müdürü Ahmet Erenli 2018’deki konser noktalarını bizlerle paylaştı. Belli olanlar Paris, Amsterdam ve Stuttgart.