Dünya Viyana’dan Türkiye’ye blokaj tehdidi

Viyana’dan Türkiye’ye blokaj tehdidi

08.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Viyana-Ankara hattında tansiyon yükselirken Avusturya Dışişleri Bakanı Kurz, Türkiye’nin AB üyeliği sürecini bloke etme tehdidinde bulundu. Alman siyasiler ise müzakerelerin dondurulmasına karşı çıktı

Viyana’dan  Türkiye’ye blokaj tehdidi

Avrupa ülkeleri, Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında yürütülen üyelik müzakereleri ve mülteci anlaşmasını yoğun şekilde tartışmaya devam ediyor. Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz, Kurier gazetesine Türkiye ile yürütülen üyelik müzakerelerinin ilerlemesine karşı olduğunu ve yeni fasılların açılmasını bloke edeceklerini açıkladı. Kurz, “Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanları konseyinde bir koltuğum ve bir oyum var. Orada, Türkiye ile yeni müzakere başlıklarının açılıp açılmayacağını yönelik bir mesele var ve ben buna karşıyım” şeklinde konuştu. Avusturya Başbakanı Sebastian Kern, Türkiye ile müzakerelerin sona erdirilmesi konusunu eylüldeki AB zirvesinde gündeme taşıyacağını söylemiş, Kern’in açıklamaları Türkiye ve Avusturya arasında gerginliğe neden olmuştu. Kurz, Türkiye imzalanan mülteci anlaşmasını da eleştirerek, AB’nin kendi sınırlarını kendisinin kontrol etmesi gerektiğini, bu sayede Türkiye’nin ‘şantaj’ yapmasına izin verilmemesi gerektiğini söyledi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Viyana’dan gelen tepkilere sert yanıt vermiş ve “Avusturya Başbakanı önce kendi ülkesine bakmalıdır. Bugün Avusturya radikal ırkçılığın başkentidir” demişti.

Haberin Devamı

Alman siyasiler karşı

Almanya’dan ise Türkiye ile yürütülen müzakerelerin sona erdirilmesine karşı çıkan açıklamalar geldi. İktidardaki Hırıstiyan Demokrat Birliği (CDU) milletvekili ve Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Elmar Brok, “Müzakerelerin birden durdurulması diplomatik bir saçmalık olurdu” dedi. Alman Yeşiller Partisi milletvekili Rebecca Harms ise Welt am Sonntag gazetesine “Nereye gideceğimizi bilmeden, böyle zorlu bir durumda Türkiye ile şu ana kadar olan ilişkilerimizden tamamen vazgeçmeyi sorumsuzca bulurdum” şeklinde konuştu. Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Ankara ile müzakerelerin devam etmesi gerektiğini söyleyerek Türkiye ile ekonomik ve siyasi ilişkiler bulunduğuna dikkat çekmişti.
İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallstrom ise Türkiye’nin AB üyeliğini desteklemeye devam edeceklerini söyledi. Expressen gazetesine konuşan Bakan, “Türkiye ile diyaloğu sürdürme taraftarıyız” dedi.

Haberin Devamı

Halkın yüzde 66’sı karşı

Almanya cephesinde gelen açıklamalara rağmen, Bild am Sonntag gazetesi için yapılan bir ankette, Alman halkının yüzde 66’sının Türkiye ile AB arasındaki müzakerelerin durdurulması gerektiğini düşünüyor. AB’nin Türkiye yerine Yunanistan’a destek vermesi gerektiğini savunan Alman halkının yüzde 69’u, mülteci anlaşması kapsamında Türkiye’ye yapılan ödemelerin kesilmesini talep ediyor. Yüzde 52’lik kesim ise mülteci anlaşmasını iptal edilmesinden yana.