Siyaset Vizesiz Avrupa için kapı kapanmadı

Vizesiz Avrupa için kapı kapanmadı

02.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

Vizesiz Avrupa için kapı kapanmadı

Türkiye ile AB arasında Vize Serbestisi Diyaloğu toplantısı, dün Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk İşleri Genel Müdürü ile AB Komisyonu’nun göç konularından sorumlu Genel Müdürü’nün başkanlıklarında Ankara’da yapıldı. Toplantıda, Türkiye’nin AB Komisyonu’na sunduğu çalışma planı değerlendirildi. Diplomatik kaynaklardan alınan bilgilere göre; AB yetkilileri, Vize Serbestisi Diyaloğu’nun yeniden canlandırılmasından duyduğu memnuniyeti ifade etti ve bu durumu kalan yedi kriterin karşılanmasına yönelik olumlu bir adım olarak gördüklerini dile getirdi. Vize komisyonu ile teknik düzeydeki çalışmaların önümüzdeki dönemde de sürdürülmesi konusunda mutabakata varıldı. Türkiye ile AB arasında vize muafiyeti müzakerelerinde, daha önce 72 kriterin 65’inde mutabakat sağlanmış ancak yedisinde pürüz çıkmıştı. Türkiye’nin yeni teklifinde AB’nin yedi talebine karşılık ana hatlarıyla şu taahhütler yer aldı:

Haberin Devamı

- Pasaportlar 2016’dan itibaren parmak izini içerecek biçimde çipli olarak çıkartılmaya başlandı.
- Yolsuzlukla mücadele çerçevesinde Siyasi Etik Yasası, Meclis gündeminde bulunuyor. .
- Avrupa Polis Teşkilatı (Europol) ile operasyonel işbirliği anlaşması imzalanacak.
- Terörle Mücadele Yasası’nın 7. maddesinde ifade özgürlüğüyle ilgili eleştiri amacı ve habercilik sınırını aşmama kaydıyla suç unsurunu ortadan kaldırıcı değişiklik planlanıyor.
- Kişisel Verilerin Korunması Yasası’nda AB mevzuatıyla uyumlu değişiklik yapılması öngörülüyor.
- Suçla ilgili konularda AB ülkeleriyle yasal işbirliği yapılacak. Ancak Güney Kıbrıs Rum Yönetimi bunun istisnası olacak ve GKRY ile doğrudan temas kurulmayacak.
- Türkiye; Geri Kabul Anlaşması’nın tüm maddelerini, vize muafiyetine paralel olarak uygulayacak.