Gündem 'Vizesiz Avrupa’ krizinde sürpriz gelişme

'Vizesiz Avrupa’ krizinde sürpriz gelişme

27.05.2016 - 22:11 | Son Güncellenme:

Türkiye ile AB arasında vize serbestisi ve terör tanımı konusunda ortaya çıkan krizin aşılması için bugün Antalya’da önemli bir görüşme yapıldı. AB; Temmuz ayından itibaren Türk vatandaşlarının Schengen bölgesindeki AB ülkelerine vizesiz girmeleri konusunda sağlanan mutabakatta ortaya çıkan anlaşmazlığın aşılabilmesi için temaslarda bulunmak üzere Ankara’ya bir heyet gönderecek.

Vizesiz Avrupa’ krizinde sürpriz gelişme

Türkiye ve AB'den uzmanlar, önümüzdeki hafta içinde bir araya gelerek yeni bir yol haritası belirlenmesi için çalışmada bulunacak. Uzman seviyesindeki müzakerelerde bir ilerleme sağlanırsa yeni yol haritası daha sonra liderler seviyesinde ele alınacak.

Haberin Devamı

Antalya’da üçlü görüşme

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bugün En Az Gelişmiş Ülkeler İstanbul Eylem Planı Ara Dönem Gözden Geçirme Toplantısı için bulunduğu Antalya'da, AB Bakanı Ömer Çelik ile birlikte AB Komisyonu Birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans'la bir görüşme yaptı.

Diplomatik kaynaklardan alınan bilgilere göre; görüşmede, Türkiye ile vize serbestisi başta olmak üzere Türkiye-AB ilişkileri bağlamında gündemde olan konular ele alındı. Üçlü görüşmenin yapıcı ve verimli geçtiği dile getirildi.

Görüşmede, Türkiye ve AB'den uzmanların önümüzdeki hafta bir araya gelerek izlenecek bir yol haritasını belirlemeleri, ardından bakanlar Çavuşoğlu ve Çelik'in, Timmermans'la tekrar biraraya gelmeleri konusunda mutabakata varıldı. Ardından da, üzerinde görüşülen ve uzlaşılan konular hakkında liderler seviyesinde de bir araya gelinebileceği hususu gündeme geldi.

Haberin Devamı

AB’den mesaj

Dışişleri Bakanılğı kaynaklarından bu bilgiler alınırken, AB’deng elen mesaj da dikkat çekti. Timmermans, sosyal medya hesabından görüşmeyle ilgili açıklama yaptı. Timmermans, Çavuşoğlu ve Çelik ile yaptığı görüşmenin olumlu geçtiğini belirtti. Timmermans, önümüzdeki hafta içinde AB’den Ankara’ya bir heyetin gideceği bilgisini de paylaştı.

Bu gelişmeler, Türkiye ile AB arasında vize konusunda yaşanan sıkıntıda müzakere sürecinin devam ettiği şeklinde yorumlandı. Diplomatik kaynakların işaret ettiği bir nokta ise Suriyeli mülteciler konusunda Avrupa’da oluşan endişeler nedeniyle AB’nin Türkiye ile diyaloğu kesmenin kendisi için oluşturacağı maliyetleri dikkat alan bir tutum içinde olması.