Teknoloji WannaCry saldırısının arkasındaki ülke ortaya çıktı

WannaCry saldırısının arkasındaki ülke ortaya çıktı

16.10.2017 - 11:57 | Son Güncellenme:

Microsoft Başkanı Brad Smith, dünya çapında 300 bin bilgisayarın etkilendiği 'WannaCry' adlı fidye yazılımının arkasında Kuzey Kore olduğunu söyledi. Smith, devlet destekli siber saldırılara son vermek için 'yeni sayısal Cenevre Sözleşmesi' çağrısında bulundu.

WannaCry saldırısının arkasındaki ülke ortaya çıktı

milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Microsoft Başkanı Brad Smith, ITV'ye yaptığı açıklamalarda 'WannaCry' adlı fidye yazılımın dağılmasından Pyongyang'ı sorumlu tuttu. Smith yaptığı açıklamada, saldırıların arkasında Pyongyang'ın olduğundan emin olduğunu siber güvenlik uzmanlarının WannaCry'ın nedeni olarak Kuzey Kore'yi işaret ettiğini söyledi.

Mayıs ayındaki saldırı, bilgisayarların güncelliğini yitirmiş yazılımlar yürüterek dünyadaki yüzbinlerce makineye bulaştırdı. Brad Smith, Kim Jong-un yönetiminin ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'ndan (NSA) siber silahları çaldığını da öne sürdü.

Smith, "Hükümetlerin 1949'da Cenevre'de olduğu gibi bir araya gelmelerini ve özellikle barış zamanlarında sivillere yönelik siber saldırıların yasak olduğunu ve uluslararası hukukun ihlal edildiğini ortaya koyan yeni bir dijital Cenevre Sözleşmesi yapmalarını istiyoruz." dedi.

Haberin Devamı

Smith, Microsoft'un eski işletim sistemlerini kullanan sistemlerin enfeksiyonundan dolayı sorumlu tutulamayacağını belirtti. Smith, şirket olarak 2014'te XP'yi desteklemeyi bıraktıklarını ve bilgisayar kullanıcıları için bir efsane olan XP için müzeye ait sıfatını kullanarak bu yazılımlara artık güvenmeyin dedi

Smith, "Saldırıların arkasında Pyongyang'ın olduğundan eminim. Siber güvenlik uzmanlarının WannaCry'ın nedeninin Kuzey Kore olduğu sonucuna vardığını düşünüyorum. Pyongyang, siber araçları ya da Ulusal Güvenlik Kurumu'ndan (NSA) çalınan 'siber silahları' kullandı" ifadelerini kullandı.