Teknoloji Windows 10 Geliyor...

Windows 10 Geliyor...

01.10.2014 - 11:49 | Son Güncellenme:

Microsoft tarafından bugün düzenlenen etkinlikte, yeni nesil masaüstü işletim sistemi sürümü Windows 10 duyuruldu! Karşınızda Tüm detaylarıyla Windows 10...

Windows 10 Geliyor...

Bilişim ve yazılım dünyasının popüler isimlerinden biri olan 30 Eylül’da düzenleyeceğini duyurduğu özel etkinliğini birkaç saat önce gerçekleştirdi. Uzun zamandır teknoloji gündemini meşgul eden ve “Windows 9” adıyla tanıtılacağı sızdırılan yeni nesil işletim sistemi sürümü “Windows 10” adıyla geldi.

Haberin Devamı

Adının Threshold veya Windows 9 olacağı öne sürülen , Windows 8 ve Windows 8.1(Service Pack 1)’in ardından bir rakam boşluk bırakarak karşımıza çıktı. Windows Vista’dan sonra Windows 7 ve hemen ardından da 8’i tanıtan Microsoft, Windows 9 beklentisiyle sızıntılar paylaşan platformları ters köşeye yatırdı diyebiliriz.

Microsoft’un yeni nesil işletim sistemindeki tek değişiklik de yalnızca isimlendirme konusunda olmadı. Geçtiğimiz aylarda Nokia’yı satın alarak Nokia by markasını ve hemen ardından da Microsoft’a karar verdiğini açıklayan popüler üretici, tüm masaüstü, all in one ve akıllı cihaz modellerinde Windows 10’un kullanılabileceğini paylaştı.

Her bir platform için ayrı ayrı işletim sistemi çıkarmak yerine tek bir sürümde çözmeyi başaran Microsoft, Metro arayüzünü kaldırarak sızıntı görseller arasında sizlerle de paylaştığımız başlat menüsünü kazandırmış. Windows’un patronu Terry Myerson’a göre, tüm zamanların en kapsamlı ve güvenli Windws sürümü olarak ’un gösterilebileceğini vurguladı.

Haberin Devamı

’u tanıtmak üzere sahneye çıkan Joe Belfiore, Windows 10’un Windows 8’den sonra gelmesine rağmen Windows 7’ye daha çok benzerlik gösterdiğine değindi. Beta vari bir deneme sürümünün yayımlanacağı ve kullanıcı tarafındaki pozitif ve negatif yorumlara göre yeniden geliştirilerek 10.1/2/3 olarak ücretsiz güncellenebileceği bilgisi de paylaşıldı.

Biraz da yeniliklerden bahsedelim!

Windows 7’ye fazlasıyla benzerlik gösteren, yeni bir başlat menüsüyle geliyor. Windows 7’nin başlat menü çizgileri arasında Windows 8’de karşılaştığımız Metro arayüzü birleştirilerek kolay bir kullanım sunulmuş. Her ne kadar şikayetlere göre hareket edilmiş gibi gösterilse de tüm Microsoft cihazlarını tek bir işletim sistemiyle çalıştırmak için geliştirildiğine değinildi.

Uygulamaları değiştirmek artık daha kolay. ’nda yer alan tüm programlar arasında geçiş yapmak, boyutlandırmak, sıralamak ve birden fazla ekranda çalışmak gibi yeni özellikler, Windows 10 kullanıcısının beklentilerini karşılayacak gibi görünüyor. Daha büyük ekranda, daha ince işler.

Haberin Devamı

Uygulama tutturma yani Snap özelliği, daha esnek bir Windows deneyimi sunuyor. Bir ekranda, birden fazla(maksimum 4) uygulamayı yan yana tutturarak eşzamanlı çalışabilmeye imkan tanıyan Windows 10, otomatik yerleştirme özelliği sayesinde, en sık kullandığınuz uygulamayı ilk sıraya alarak işinizi kolaylaştırıyor.

Windows’un klasikleşmiş kısayol tuşları arasında yer alan Alt+Tab ile uygulamaları sıralayabiliyor ve öne getirebiliyorduk. Şimdi ise Microsoft’dan daha iyi bir yöntem geldi. Aynı uygulamanın birçok penceresi bulunuyor ve bunlar arasında sık sık geçişler yapılıyorsa, bu işlemi tek bir boton ile gerçekleştirmek artık mümkün.

Tüm zamanların Windows sürümünü göz önünde bulundurarak, Mac OS ve Linux’un çoklu sanal masaüstü özelliğinin Windows’a da gelmesini isteyen milyonlarca kullanıcı olduğunu söyleyebiliriz. İş dünyasında önemli bir özellik olan sanal masaüstü sayesinde artık birden fazla ekran bağladığınızda birbirinden bağımsız olarak üzerinde çalışabilecek veya tek ekranla çalışırken sahneler arasında geçişler yapabileceksiniz.

Haberin Devamı

Windows 10 ve Windows Insider Program (WIP)’a ait tüm detayları buraya tıklayarak Microsoft’un resmi sitesinde inceleyebilirsiniz. Henüz teknik önizleme sürümü yayımlanmayan Windows 10 hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Bizimle paylaşabilirsiniz.