Siyaset Ya sandık hastaya ya hasta sandığa

Ya sandık hastaya ya hasta sandığa

19.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Tatil köylerinin yaşlı bakım köylerine ve sitelerine dönüşeceği müjdesini veren Sağlık Bakanı Demircan seçimlerle ilgili ise “Ya sandığı oraya getirecek ya da hasta ambulanslarla sandığa götürülecek” açıklamasında bulundu

Ya sandık hastaya ya hasta sandığa

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, tatil köylerinin yaşlı bakım köyleri ve sitelerine dönüştürülebileceğini açıkladı. Tedavi amaçlı hizmet veren rehabilitasyon merkezleri, 5 yıldızlı yaz ve kış turizm tesislerini, konaklamalı sağlık turizmi hizmeti vermek üzere kiralayabilecek. Konuya ilişkin yönetmelikler hazır.

Haberin Devamı

Demircan, TBMM’deki sohbetinde özetle şu mesajları verdi:

YAŞLI BAKIM KÖYLERİ: Yayımladığımız üç ayrı yönetmelikle Türkiye’nin sağlık turizminde potansiyelini ortaya çıkarmak üzere otellerin ve turizm tesislerinin konaklamalı tedavi sağlamalarının önünü açacak normları belirledik. Bu çerçevede yaşlı bakım köyleri ve siteleri kurulabilecek. Yaşlıların bakımları konusu Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın görev alanına girdiği için bakanlık ile beraber çalışılacak. Yaşlı bakımı ve tedavisinde özellikle kuzey ülkeleri Türkiye’yi tercih ediyor.

KONAKLAMALI FİZİK TEDAVİ: Türkiye’nin turizm konaklama kapasitesi çok yüksek. 5 yıldızlı otellerimiz var ama sezon sonlarında bu otellerimiz tamamen boşalıyor. Biz diyoruz ki; yurt dışı ya da yurt içinden gelenlerin kullanabilecekleri fizik tedavi rehabilitasyon merkezi kurulabilsin. Donanım maliyetleri de çok yüksek değil. Bu hizmeti veren rehabilitasyon merkezleri otellerle, 4-5 aylık sözleşmeler yapar. Hem otellerimiz kazanır hem yurt dışından hem yurt içinden vatandaşlar rahatlıkla oralarda tedavi olur. Kış turizmi için uygun alanlar da yazın bu işi yapabilir, tesisleri de böylelikle boş kalmaz.

Haberin Devamı

KAPLICA TURİZMİ: Türkiye’nin çok büyük kaplıca kapasitesi var. Kaplıcaların sağlık yönü olduğu gibi turizm yönü de var. Bu sebeple kaplıcalarla ilgili de yönetmeliğimizi yayınladık. Yabancıların güvencenin kamu olması talebi vardı. Bu yönetmelik sayesinde bu talepler karşılanmış olacak. Türkiye bu alanda ciddi bir sağlık turizmi atağı yapmış olacak. Bu 3 yönetmeliğin de hem istihdama katkısı hem sosyal hem de mali getirisi olacak. Biz sağlık turizmi açısından ülke ekonomisine ciddi bir katkı sağlayacağına inanıyoruz.

EVİNDEN ÇIKAMAYANLAR NAKLEDİLECEK: Mitinglerde ambulanslar hazır olacak. Çok sayıda insanın toplandığı alanlarda bizim sağlık tedbiri alma bir görevimiz zaten var. Topluluk sayısı belli bir sınırı aştıktan sonra biz bakanlık olarak gerekli tedbirleri almak mecburiyetindeyiz zaten.Evinden çıkamayan yatağa bağlı hastalarda YSK’nın yayınladığı genelge çerçevesinde aile hekimlerimiz raporlar veriyor. Bu raporlar çerçevesinde yatağa bağlı kişiler için YSK karar verecek. Ya sandığı oraya getirecek ya da nakledilecek.