Ekonomi Yabancı kalmayalım!

Yabancı kalmayalım!

12.06.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Fed toplantısı, Bretix ve TCMB faiz kararı ile yoğun gündemin riskini almak istemeyen yabancılar, haziranın ilk haftası satışa yöneldi. İkinci hafta yükselişe geçen yabancı payı devam ederse endeks yukarı döner

Yabancı kalmayalım

Haziranın ikinci yarısında piyasalar açısından oldukça kritik ve yoğun bir gündem var. Piyasalara yön verense yine yabancı işlemleri. Yabancıların yaptıkları satışlar kritik destek seviyelerinin test edilmesine neden oluyor.

İlk dört ayda alış eğilimi ağırlık bulsa da mayıs ayında satış ağırlıklı işlemlerin öne çıktığı görülüyor. Yabancılar mayısta 890 milyon dolarlık net satış yaptı. Beş aydaki toplam yabancı alımları hâlâ 892 milyon dolar artıda.

6 Haziran’da yüzde 62.62 seviyesine kadar gerileyen yabancı paylarının 9 Haziran günü yüzde 63.05 seviyesinde bulunduğunu görüyoruz. BİST 100 Endeksi’ndeki gerilemeye rağmen yabancı paylarındaki artışın devam etmesiyse yabancıların mevcut seviyelerde hisse topladığının göstergesi olarak yorumlanabilir. Son 10 yılda yabancı paylarının yüzde 60 seviyesine gerilediğinde yeniden hareketlenerek yüzde 65’lere doğru tırmandığını ancak bu seviyede fazla kalamadığını görebiliyoruz.

Haberin Devamı

Yabancı kalmayalım


Yerliler yabancıyı izliyor
Yüzde 60-65 aralığındaki bir bantta hareket eden borsadaki yabancıların payının bir iki puanlık aşağı ya da yukarı hareketi endeksin birkaç basamak birden gelmesine ya da çıkmasına neden olabiliyor. Bunun en büyük nedenlerinden birisi yabancıların satmaya ya da almaya başlamasıyla birlikte yerli yatırımcıların da pozisyonlarında değişikliğe gidiyor olmaları.

Küresel ekonomik gelişmeler ve yurt içerisinde açıklanan ekonomik veriler risk iştahını artırsa da yurt içerisinde yaşanan terör eylemleri, milletvekillerine ait fezlekelerin ilgili savcılıklara gönderilerek yargılama sürecine başlanacak olması piyasalarda gerilime neden oluyor.

Cari açık verisi takipte
Turist sayısındaki azalma, güvenlik kaygıları ve artan endişeler ise piyasadaki yukarı yönlü hareketi frenleyecek önemli etmenler. Yatırımcılar fiyatlar geriledikçe kademeli alım, fiyatlar yükseldiğinde de kademeli satış yapmalı. Endeksin yine 76.887’i test etmesi alım için fırsat olabilir. Bu seviyelerden yukarı gidişte endeksin ilk soluklanacağı seviyenin ise 80 bin olacağı görülüyor.

Haberin Devamı

Dolar kurunda volatilite sürecek

Önümüzdeki 14-15 Haziran’da gerçekleşecek Fed FOMC toplantısı piyasalar yönünden hayli önemli. Bu toplantıdan faiz indirimi çıkmasa da toplantının sonrasında yapılacak açıklamalar merakla bekleniyor. Fed’den temmuz ayında ya da kısa vadede faiz artırımına ilişkin sinyal gelmesi durumunda doların değer kazanma olasılığı gündeme gelecek.

Fiyat hareketlerine baktığımızda da dolar kuru kritik haziran gündemiyle tekrar hareketlendi. Hafta içerisinde 2.8795 seviyesine kadar gerileyen dolar/TL yönünü yeniden yukarı çevirdi ve 2.9318’e yükseldi. Kurda ilk direnç 2.95 seviyesinde bulunuyor. Olası dalgalanmalarda 2.90 seviyesinin altına kayması halinde yaşanabilecek hareketler kalıcı olmayacak.
14-15 Haziran Fed toplantısı, Bretix ve TCMB faiz kararı kurun yön tayininde belirleyici rol oynayacak. ABD’den gelecek perakende satış ve enflasyon verileri de piyasalar tarafından yakından izlenecek bir diğer husus. Öte yandan haftaya Japon ve İngiliz merkez bankalarının faiz toplantıları var. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi de bir konuşma yapacak. Buradan gelecek kararlar ya da açıklamalar göz önünde bulundurulacak.

Haberin Devamı

Yabancılar ne sattı?

Yabancı yatırımcılar mayıs ayında en fazla Tekfen Holding, Petkim, Torunlar GMYO, Ülker Bisküvi hisselerini aldı. En fazla sattıkları hisse senetleri ise Garanti Bankası, Türk Hava Yolları, Halk Bankası, Tüpraş, İş Bankası (C) oldu. Yılbaşından bu yana yabancıların en fazla sattığı hisseyse Türk Hava Yolları. Türk Hava Yolları’nda gerçekleşen 350 milyon dolarlık net satış, hisselerin yılbaşından bu yana yüzde 20.16 değer kaybetmesine neden oldu. Kurumların hisseye ilişkin hedef fiyatlarını aşağı revize etmeleri, kur hareketleri ve düşük geçen turizm sezonu nedeniyle ilk çeyrek verilerinin beklentilerin altında kalacak olması, hisseye ilişkin satış baskısını artırıyor.

Veriler iyi, borsa neden çıkmıyor?

Türkiye ekonomisi yılın ilk çeyreğinde yüzde 4.8 gibi oldukça yüksek oranda büyüdü. Cari açıktaki gerileme, ekonomideki büyümeye rağmen BİST 100 Endeksi satış baskısından kurtulamıyor. Bunun nedeni verilerde düşüşe geçilebileceği endişesi. Turizmdeki durumun cari açığı artırması bekleniyor. Büyümenin zayıflaması bir diğer beklenti. Bu nedenledir ki özellikle yabancı raporlarında olası risklere vurgu yapılıyor. BİST 100 her yukarı atağında satışla karşılaşıyor.