Ekonomi Yabancı sermaye ‘ofis’lere emanet

Yabancı sermaye ‘ofis’lere emanet

11.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Yeni dönemde ekonomiye, birleşik bakanlıklar ve ‘özerk’ ofisler yön verecek. Finans Ofisi, uluslararası finans sektörünü izleyecek, Yatırım Ofisi Türkiye’ye yatırım çekecek

Yabancı sermaye ‘ofis’lere emanet

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemindeki ekonomi yönetimine, birleşik bakanlıklar ve “özerk” ofisler yön verecek. Finans Ofisi, uluslararası finans sektörünü izlerken, Yatırım Ofisi ise Türkiye’de yatırım yapılmasını özendirecek. Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Cumhurbaşkanlığı kararnamelerine göre, ekonomi yönetiminde önemli ölçüde sadeleştirmeye gidildi. Bu kapsamda Başbakan Yardımcılığı’na bağlı Hazine Müsteşarlığı Maliye Bakanlığı ile; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Bakanlığı ile, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı da Ekonomi Bakanlığı ile birleştirildi.

Haberin Devamı

Berat Albayrak’ın yönetimine getirildiği Hazine ve Maliye Bakanlığı, devlet hesaplarını tutacak, vergiye ilişkin temel politikaları belirleyecek. Kamu sermayeli kuruluşlar ve kambiyo rejimine ilişkin faaliyetler de yeni bakanlığın görev alanı içinde yer alacak. Bakanlık bünyesinde bireysel katılım sermayesine ilişkin sistem de bulunacak. Bu sistemle, yüksek risk içermesi nedeniyle finansmana erişimde sıkıntı yaşayan başlangıç ve büyüme aşamasındaki girişimler için bireysel katılım sermayesinin desteklenmesi sağlanacak.

Sicili tutulacak

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ise sanayi politika ve stratejilerini belirleyecek, sanayi işletmelerinin sicilini tutarak sanayi istatistiklerini ve analizlerini üretecek. Milli güvenlik hedefleri doğrultusunda bilim-teknoloji politikalarının belirlenmesinde de görev alacak olan bakanlık, yatırım teşviklerinin düzenlenmesi için de mevzuat hazırlayecek. Ticaret Bakanlığı, iç ve dış ticaret ve gümrüklerden sorumlu olacak. Bakanlık, ithalatın ülke ekonomisinin yararına gerçekleştirilmesi ve yerli sanayinin korunmasıyla ilgili gerekli tedbirleri alacak. Dış ekenomik anlaşmalar da bu bakanlığın uhdesinde olacak.

Haberin Devamı

Tarım’da geniş yetki

Tarım ve Orman Bakanlığı; gıda güvenliği, kırsal kalkınma, tarımsal destekler, ormanların korunması, erozyonla mücadele, balık ve su ürünleri, tarım reformu, su yönetimi, tabiatın korunması, milli-tabiat parkları gibi birçok alandan sorumlu olacak.

TOKİ’nin bağlandığı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, mahalli idarelerin merkezi idare ile ilişkilerinden sorumlu olacak. Hazine mülkiyetindeki taşınmazlar ve devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlerin edinim, yönetim ve elden çıkarılmasına ilişkin işlemleri de bu bakanlık yürütecek. Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü ve Milli Emlak Genel Müdürlüğü da bu bakanlığa bağlandı.