Genel Sağlık Yabancı ürologlar eğitim için Türkiye’de

Yabancı ürologlar eğitim için Türkiye’de

06.01.2015 - 15:16 | Son Güncellenme:

Bükülebilir endoskop ve lazer kullanarak Böbrek taşı kırma yöntemini 1998 yılından beri uygulayan Bülent Erkurt şimdiye kadar 2660 hastaya bu yöntem ile şifa dağıttı.

Yabancı ürologlar eğitim için Türkiye’de

Erkurt Medipol Üniversitesi Üroloji Kliniği'nde Türkiye'den ve yurt dışından gelen ürologlara eğitim veriyor. Fleksibl endoskopik cerrahi yöntemini Avrupa’da en fazla uygulayan kişi olarak bilinen Yrd. Doç. Dr. Bülent Erkurt tecrübelerini paylaştığı eğitim ve toplantılara katılmak için dünyanın pek çok ülkesinden ürolog İstanbul'a geliyor…


Taş kırmanın püf noktaları

Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Kliniği, yurtiçi ve yurtdışından ürologların eğitimine ev sahipliği yapıyor. Halk arasında lazerle taş tedavisi olarak bilinen fleksibl endoskopik cerrahi yöntemini sadece ülkemizde değil Avrupa’da en fazla uygulayan kişi olan ve bugüne dek 2660 vakayı tedavi eden Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bülent Erkurt’un liderliğinde devam eden eğitimlerde bugüne dek onlarca ürolog ve teknisyene taş kırmanın püf noktaları anlatıldı.

Kongrede canlı ameliyat

Eğitimler kapsamında geçen yıl 54 kişiye eğitim veren Erkurt, Endoüroloji Derneği tarafından düzenlenen kongre kapsamında geçtiğimiz haftalarda canlı bir ameliyat sunumu gerçekleştirdi. Yüzlerce ürolog, kongre kapsamında bu canlı ameliyatı izledi. Kongre sonrasında yurtiçi ve yurtdışından 15 kursiyer, geçtiğimiz hafta Üroloji Kliniğinin konuğu oldu ve eğitim aldı. Ülkemizin yanı sıra Birleşik Arap Emirlikleri ve Suriye’den gelen doktor ve teknikerlerden bazıları lazer, bazıları da prostat ameliyatlarını izledi. Kursiyerler gün içinde yapılan 3 farklı ameliyatta gözlemci olarak bulundu.

Önce teorik ders sonra ameliyat masası

Medipol, bu hafta ise Irak’tan konuklara ev sahipliği yaptı. Bir ürologun yanı sıra iki biyomedikal mühendis ve iki de röntgen teknikeri Böbrek Taşı Kırma Ünitesi’nde eğitim aldı. Konuklar en az iki gün süren eğitimlerin ilk gününde alet üzerinde teorik bilgi alırken, sonraki günlerde ise hasta üzerinde operasyonları izlediler. Kursiyerler eğitim kapsamında, gerek fleksibl adı verilen lazerli yöntemin, gerekse de ses dalgaları ile taş kırma (SWL) yönteminin püf noktalarını öğrendiler. SWL yöntemi şok dalgaları ile taşların parçalanmasını içerirken, fleksibl yöntemi ise idrarın atıldığı yerden girilerek böbreğe ulaşılması ve böbrek taşlarının adeta un ufak edilerek sonrasında idrar yoluyla vücuttan atılmasını içeriyor.

Yazarlar