Dünya ‘Yahudi ulusunun devleti’ yasası meclisten geçti

‘Yahudi ulusunun devleti’ yasası meclisten geçti

20.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

İsrail Meclisi Knesset, tartışmalara neden olan “Yahudi ulus devlet” yasasını kabul etti. Muhalefetin karşı çıktığı yasa tasarısına ilişkin oylama dün sabah erken saatlerde yapıldı.

‘Yahudi ulusunun devleti’ yasası meclisten geçti

Tasarı, 55 “hayır” oyuna karşılık 62 “evet” oyuyla meclisten geçti. Sert tartışmalara neden olan yasanın kabul edilmesinin ardından Arap milletvekilleri kararı protesto etti. Protesto nedeniyle mecliste tansiyon artarken, görevliler Arap milletvekillerini meclis salonundan dışarı çıkardı. Başta İsrail vatandaşı 2 milyona yakın Filistinlinin haklarının yok sayıldığı olmak üzere birçok eleştiriye maruz kalan yasa tasarısına daha önce de Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin’den itiraz gelmişti.

Haberin Devamı

İsrail’in bir anayasası olmadığı için devletin anayasası mesabesindeki “temel kanunlarının” içine girecek olan yasayla İsrail devleti, tüm dünya Yahudilerinin temsilcisi etnik-dini bir devlet olarak tanımlanıyor. Tasarıyla, Arapça resmi dil olmaktan çıkacak ve ülkenin tek resmi dili İbranice olacak. Yasa ile “birleşik ve bütün” bir Kudüs’ün de başkent olduğu belirtiliyor. Karar sonrası bir açıklama yapan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, “Orta Doğu’da insan haklarına bir tek İsrail özen gösteriyor. Burası bizim ülkemiz, bir Yahudi devleti. Yakın zamanda buradaki varlığımızı sorgulamak ve son vermek isteyenler oldu. Bugün bunu yasaya koyduk: Ülke, dil, milli marş ve bayrak budur” ifadelerini kullandı. 9 milyonluk İsrail’de Arap nüfus ülkenin yaklaşık yüzde 20’sini oluşturuyor.