Erzurum Yakutiye Belediyesi,Ambalaj atıklarını çöp olmaktan kurtaracak

Yakutiye Belediyesi,Ambalaj atıklarını çöp olmaktan kurtaracak

16.05.2014 - 13:48 | Son Güncellenme:

Yakutiye Belediyesi, ambalaj atıkları yönetimi farkındalık eğitimi için öğrencileri hedef kitle olarak belirledi.

Yakutiye Belediyesi,Ambalaj atıklarını çöp olmaktan kurtaracak

Yakutiye Belediyesi, ambalaj atıkları yönetimi farkındalık eğitimi için öğrencileri hedef kitle olarak belirledi. Belediye Başkanı Ali Korkut, bu amaçla Aydın Doğan İlköğretim Okulu ile Hacı Sami Boydak Anadolu Lisesinden başlayan eğitim programları ile ekonomik çöplerin ayrıştırılması için ilk adımın atıldığını söyledi. Korkut, "Pilot bölge uygulamasıyla başlayacağımız çalışmayla ambalaj atıkları ile evsel atıklar ayrı toplanacak. Böylece geri kazanım sağlanacak. Kaliteli çöpün evsel atıkla birleşmesi büyük bir israf, bunu engellemeye çalışacağız" dedi.
Yakutiye Belediyesi, gelişmiş ülkeler ve batıdaki birçok şehirde uygulanan evsel atıklar ile ambalaj atıklarının ayrıştırılarak toplanması yönetimini hayata geçiriyor. Belediye Başkanı Ali Korkut, bu amaçla okullarda farkındalık eğitimleri programı düzenlediklerini, pilot bölge uygulamalarıyla sürecin işleyeceğini belirtti. Ali Korkut, "Ambalaj atıkları, evsel atıklardan ayırmayı amaçlayan bir eğitim programı düzenledik. Ambalaj atıkları; kağıt, karton, pet şişeler, plastik ve metal geri kazanımı olan atıkların ayrılması için uygulama başlattık. Doğu'da ilk olan bu uygulamayla belediye bütçesinden temizlik için ayrılan miktar yüzde 40'lara varan oranlarda düşecek. Bundan daha önemlisi, geri kazanımı sağlanabilecek atıkların değerlendirmesiyle ekonomiye ciddi dönüşler olacak. Bunu çok önemsiyoruz. Oturması için yoğun çaba içerisindeyiz. Halkımızın bu noktada duyarlı davranarak evsel atıklar ile ambalaj atıkları dediğimiz dönüşümü olan atıkların ayrı toplanması noktasında hassas davranmaları. Ekmekte veya başka noktalarda yapılan ısraf kadar, hatta bundan daha etkin bir ısraf geri kazanımı olabilecek atıklarda yaşanıyor. Batı bu işi çözmüş, biz gecikmiş olmakla birlikte bu ısrafın önüne geçmeliyiz" dedi.
FARKINDALIK EĞİTİMİ
Ambalaj atıkların ayrıştırılması farkındalık eğitimi için ilk uygulama Aydın Doğan İlköğretim Okulu ile Hacı Sami Boydok Anadolu Lisesinde başladı. Çocukların önem kazandığı uygulamada, toplumun daha duyarlı olması isteniyor. Ambalaj atıklarının, evsel atıklardan ayırmayı amaçlayan eğitim programının yanı sıra pilot mahallelerde uygulamada önümüzdeki hafta itibariyle başlıyor. Ambalaj atıkları; kağıt, karton, pet şişeler, plastik ve metal geri kazanımı olan atıkların ayrılması ile öncelikli olarak belediye bütçesi temizliğe ayrılan oranlarında yüzde 40'lara varan düşüşler yaşayacak. Ayrıca atıkların geri dönüşümü ekonomiye istihdam ve ekonomik girdi dönüşümü sağlayacak.
Uygulama Üniversite lojmanları ile Hilalkent semtlerinde başlatılacak. Ali Korkut, pilot uygulamanın başlatılacağı iki mahalle ile tüm kamu kuruluşlarına poşet ve koridor kutuları dağıtılacağını söyledi. Korkut, 4 aşamada tüm ilçeye uygulanacak programla milyonlarca liralık kazanımın şehre dönüş yapacağını ifade etti.