Ankara Yalçın Topçu'dan, Ikby'nin Referandum Kararına Tepki

Yalçın Topçu'dan, Ikby'nin Referandum Kararına Tepki

13.06.2017 - 16:27 | Son Güncellenme:

.

Yalçın Topçudan, Ikbynin Referandum Kararına Tepki

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, Irak Bölgesel Kürt Yönetiminin (IKBY) referandum kararına tepki göstererek, "Türkiye olarak bunu asla kabul etmiyoruz, etmeyeceğiz. O mesele bizim kırmızı çizgimiz değil, kıpkızıl ufkumuzdur. Oldubittiye asla müsaade etmeyiz" dedi.
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Topçu, Körfez ülkeleri ile Katar arasında yaşanan sorunları görüşmek üzere Katar’ın Ankara Büyükelçiğini ziyaret etti. Ziyaretin ardından elçilik önünde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Topçu, Irak Bölgesel Kürt Yönetiminin (IKBY) 25 Eylül’de bağımsızlık referandumuna gitme kararına ilişkin bir soruya, "Suriye’de faaliyet gösteren PKK terör örgütünün uzantısı ve sempatizanı olan yöneticilerin aklıyla hareket ediliyor. Özerk yönetimin bu anlayışı kendilerine dünya tarafından pahalıya ödettirilir. Yanlış yapıyorlar, sorumsuz davranıyor, şuursuz davranıyorlar" açıklamasını yaptı.

"Türkiye olarak bu asla kabul etmiyoruz, etmeyeceğiz”
Türkiye’nin Irak’ın toprak bütünlüğünün korunmasından yana olduğunun altını çizen Yalçın Topçu, Kerkük’ün durumuna da değinerek şunları söyledi:
"Kerkük’te mezar taşlarını kırdılar, tapu dairelerini yağmaladılar. Demokratik değişimi hunharca, alçakça bir terörist anlayışıyla bütün dünyanın gözü önünde yaptılar ve bu kayıtlara girdi. Bunu yok mu sayıyorlar? Demografik değişiklik yaptılar. Kerküklüler Kerkük’e döner, yerini alır. Neticede oradaki hak sahipleri. Bundan sonra tabii ki uluslararası hukuk ne diyorsa onun gereği yapılır. Şu anda oldubitti peşinde olmak terörist bir anlayıştır. Özerk yönetimden tavır bekliyoruz. Oradaki PKK/PYD anlayışıyla davranan hür dünyanın bir tamamını, Birleşmiş Milletleri, merkezi hükümeti, komşularından İran’ı, Türkiye’yi karşısına alan bu terörist davranışı ortaya atanlar hesap vermelidir. Özerk yönetim de bunun sorumlusu. Türkiye olarak bu asla kabul etmiyoruz, etmeyeceğiz. O mesele orası bizim kırmızı çizgimiz değil, kıpkızıl ufkumuzdur. Oldubittiye asla müsaade etmeyiz"