Genel Sağlık Yalnızlık vücuda da iyi gelmiyor

Yalnızlık vücuda da iyi gelmiyor

23.01.2013 - 15:55 | Son Güncellenme:

Sadece fiziksel değil duygusal olarak da yaşanabilen yalnızlığın bağışıklık sistemine zarar verdiği keşfedildi.

Yalnızlık vücuda da iyi gelmiyor

Yapılan yeni bir araştırmaya göre yalnız hisseden kişilerin bağışıklık sisteminin güçsüz olduğu ve hastalıklara eğiliminin arttığı keşfedildi.

Sosyal yönden daha aktif kişilerle karşılaştırıldığında yalnızlık çekenlerin bağışıklık sisteminde iltihaba neden olan proteinlerin oranının daha yüksek olduğu belirlendi. Bu kişilerde ayrıca herpes virüsü aktivitesi de görülüyor.

Archives of Internal Medicine isimli dergide yayınlanan araştırmada yalnızlık seviyesinin kalp rahatsızlıkları riskini belirleyebileceği kaydedildi.

51 yaşlarındaki 200 eski göğüs kanseri hastası incelendi. Gönüllülerin 2 ay ve 3 yıl arasında değişen terapi süreleri olduğu kaydedildi. Kan tahlillerinde herpes virüsüyle savaşan antikorların varlığı arandı.

Bu virüs, enfekte olmuş kişilerin yarısından fazlasında hastalığa yol açmıyor. Vücutta uykuya dalan virüs sadece belirli durumlarda tekrar aktif oluyor. Tehlikeli olmasa da virüsün tekrar ortaya çıkması vücutta yanlış bir şeyler olduğunu gösteriyor.

Araştırmanın sonuçlarında yalnız kişilerin vücudunda herpes virüsüyle savaşan antikorların var olduğu gözlemlendi. Bu araştırmada yalnızlık seviyesi belirli bir ölçü kullanılarak tanımlandı. Aynı grupla yapılan başka bir testte ise yalnız kişilerdeki iltihapla ilişkilendirilen protein seviyesinin diğerlerine oranla daha yüksek olduğu görüldü.

Yazarlar