Yalova Yalova'da su kaçakları önleniyor

Yalova'da su kaçakları önleniyor

25.08.2015 - 13:21 | Son Güncellenme:

Yeşil Körfez Su Birliği Başkanı Ömer Nergiz, Yalova’da kayıp kaçak oranının yüzde 85’lerden yüzde 70’lere gerilediğini söyledi. Nergiz, hedeflerinin ise kayıp ve kaçak oranını yüzde 24’lere kadar çekebilmek olduğunu bildirdi.

Yalovada su kaçakları önleniyor

Yeşil Körfez Su Birliği Başkanı Ömer Nergiz, Yalova’da kayıp kaçak oranının yüzde 85’lerden yüzde 70’lere gerilediğini söyledi. Nergiz, hedeflerinin ise kayıp ve kaçak oranını yüzde 24’lere kadar çekebilmek olduğunu bildirdi.
Yeşil Körfez Su Birliği Başkanı Ömer Nergiz, AK Parti Yalova Milletvekili Fikri Demirel, AK Parti İl Başkanı Yusuf Ziya Öztabak ve Yalova Belediye Meclisi üyelerinin iştirakiyle basın toplantısı düzenledi. Toplantıda birliğin kayıp kaçakla ilgili yaptığı çalışmaları paylaşan Nergiz, özellikle kayıp kaçak oranındaki düşüşten övgüyle söz etti. 2014 yılında yaşanan su sıkıntısından ciddi dersler çıkartıldığına dikkat çeken Nergiz, "2014 yılında ilimizde yaşadığımız su sıkıntısını bir daha yaşamamak için teşebbüste bulunduk. İlk işimiz suyumuza sahip çıkmak oldu. Bunun için kurduğumuz kayıp-kaçak ekibimiz araç, gereç ve gerekli olan son teknoloji cihazlarla takviye yaparak görevlerine başladı. Yalova’da ilk defa kurulan bu birim mutlak ihtiyaç olduğu zamanda doğru hamle yaptığımızın bir göstergesidir. Bu güne kadar yüzde 85 oranında seyreden kayıp kaçak su miktarında ekibimizin yaptığı çalışmalarla yüzde 15’lik bir iyileşme yaşandı. Yalova’da ki kayıp kaçak su oranının dünyanın bazı illeri ve ülkemizin diğer şehirleri arasındaki korkunç farkını daha önceden açıklamıştık. Bizim tek hedefimiz Dünya ortalamasını yakalayan çevremizdeki büyükşehirlerin suyunu sağlayan İski, Buski, İsu gibi kaçak su oranını yüzde 24’lere kadar düşürebilmektir. Bunun için çalışmalarımızı aralıksız sürdüreceğiz. Gereken tüm yatırımları da yapacağız" dedi.
Su arıtma tesisinin modernizasyonu için plan ve proje çalışması sonrasında ihale sürecine geçileceğini dile getiren Nergiz, "Şu anda Ankara’da bir proje firmasıyla anlaşma yaptık. Yaklaşık 43 kilometre ana isale hattı projesi çiziliyor. 600 litre/saniye bir proje olacak. Önümüzdeki 2050 yılına göre tesisi planlamayı düşünüyoruz. İhaleler yaklaşık Şubat/Mart ayında biter. 2016 sonunda çalışmalar başlar. Bu 30-40 milyon liralık büyük bir yatırım olacak. Tabii ki de geri dönüşümü olacaktır. Tesisimizde klorlama sistemini de yeniliyoruz. Tesiste klor ünitesinde manüelden otomatik sisteme geçiyoruz. Tesisi komple revize ediyoruz. Yalova’nın günlük su tüketimi 90 bin ton civarında. Bu hafta sonları oldukça artıyor. Bu da kayıp kaçaklarla alakalı bir durum. Biz kapasitemizin üzerinde çalışıyoruz. Bizim şu an verdiğimiz su Türkiye’nin en iyi içilebilir 5 suyundan birisidir. Bu suyu israf etmemek ve tasarruflu kullanmak lazım. Suyu en çok Yalova merkez ve Çınarcık kullanıyor. Parasını düzenli ödeyen belediyelerimiz var ama diğer belediyelerimiz gerekli özeni göstermiyor. Yalova Belediyesi ile de bize devredilen arsaların borç bedellerini düşürdük" diye konuştu.
AK Parti Yalova İl Başkanı Yusuf Ziya Öztabak ise kayıp kaçakla ilgili olarak her belediyenin üzerine düşen görevi yapması gerektiğini dile getirdi. AK Parti Yalova Milletvekili Fikri Demirel de, suyun bitebilen bir kaynak olduğunu herkesin çok iyi bilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Biteceğini düşünerek kullanmayı öğrensek problem kalmayacak, ama elde ettiğimizin yok olacağını düşünemiyoruz. Varken kıymetini bilelim. Geçen sene yaşanan sıkıntılar sebebiyle alınan tedbirler var. Susuz bir hayat düşünülemez. Vatandaşlarımız hassasiyet göstersinler. Kaçak su kullanmak kul hakkına giriyor. Birçok şeyi düşünmeden hareket ediyoruz. Birilerine isyan etmemize gerek yok. Kendimize isyan edeceğiz ve otokontrolü sağlayacağız" diye konuştu.