Ekonomi Yalova kivisi dalında satıldı

Yalova kivisi dalında satıldı

17.11.2016 - 11:25 | Son Güncellenme:

Türkiye'nin en büyük kivi üretim merkezi Yalova'nın Subaşı Beldesi'nde kivi hasadı sona eriyor. Yalova'da kivi üretiminde rekolte bu yıl yine 20 bin ton oldu.

Yalova kivisi dalında satıldı

Yalova Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Tunalı, Türkiye'de 40 bin tonluk kivi üretimi olduğunu, bunun da 20 bin tonunun Yalova bölgesinde gerçekleştiğini söyledi.

Haberin Devamı

Kivinin üreticiden çıkış fiyatının kilogram olarak 2.5 lira olduğunu söyleyen Tunalı, "Üreticilerimiz satışlardan memnun. Kivi daha dalında tüccarlarımıza satıldı. Yalova'da toplam 5 bin dönüm üzerinde kivi üretiliyor. Üreticilerimiz bu yıl kivinin kilogramını 2,5 liradan sattı. Hasadında da yüzde 80'ini tamamladık. Bir iki günde tamamını toplamış olacağız. Kivide bereketli bir yıl geçirdik" dedi.

27 YILDIR KİVİ YETİŞTİRİLİYOR

Vatandaşın kiviyi ortalama kilogram olarak 4,5 liradan yiyeceğini söyleyen Tunalı, "Bu meyveyi bir elma ile kıyaslamak mümkün değil. Tropik bir meyve. Muz ile kıyaslanabilir. Dünyada 2,5 milyon ton kivi var. Türkiye'de 70 bin ton kivi tüketiliyor. Dolayısıyla kivide açık var. Biz bu açığımızı da İran'dan karşılıyoruz. Ülkemizde kiviyi 27 yıldır yetiştiriyoruz. Kivi, ekimden 4 yıl sonra meyve veriyor. Dolayısıyla ülkemizde 23 yıldır hasat yapılıyor. Bu depolanabilir ve sadece 40'ıncı paralelde yetişen bir ürün. Her yerde yetişmiyor. İleride üretimimiz artarsa ihracat da yapabiliriz. Tarım arazilerinin fiyatının yüksek olması nedeniyle mevcudu korumamız lazım. Üreticilerimiz de bu ürünün yetişebileceği yerlere yöneliyor" diye konuştu.

Haberin Devamı

KİŞİ BAŞINA YILLIK TÜKETİM 900 GRAM

Türkiye'de yıllık kişi başı kivi tüketim miktarının 900 gram olduğunu söyleyen Tunalı, "Soğuk hava depolarımızın kapasitesi 20 bin ton. İstanbul'a oldukça yakınız. Burası kivi için lojistik bir merkez oldu. Kivi, C vitamini açısından da 3-4 portakala bedel. Kişinin günlük C vitamini ihtiyacını tek bir kivi karşılıyor. Bu meyvenin tüketilmesi için de tanıtımlar, festivaller yapıyoruz. Türkiye'de şu an yıllık kivi tüketim miktarı kişi başı 900 gram civarında. İspanya'da ise kişi başı yıllık tüketim 3 kilogram. Bizim de bu meyveyi yaygınlaştırmamız, tanıtmamız lazım" diye konuştu.

Yazarlar