Geri Dön
Yan Lianke kimdir?

Yan Lianke kimdir?

Yan Lianke, son yıllarda dünya çapında tanınan bir isme dönüştü. Peki neden? Yan Lianke kimdir? İşte Yan Lianke hakkında mutlaka bilmeniz gerekenler...

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Yan Lianke kimdir?

Yan Lianke, dünyaca ünlü bir yazar. 1958 yılında Çin'in Luoyang şehrinde doğdu. Çağdaş Çin edebiyatının en önemli temsilcilerinden olan Yan Lianke, özellikle son dönemde yurt dışında aldığı ödüller neticesinde Uzakdoğu'nun da en başarılı yazarlarından biri olarak kabul ediliyor.

Yan Lianke hayatı

Çin'in Henan eyaletinde dünyaya gelen Lianke, üniversiteye gitmek yerine orduya katıldı. Bu dönemde yazar olmaya karar veren Yan Lianke'nin ilk dönem yazılarında orduda geçirdiği askeri hayatın izleri de görülür. Sivil hayata döndükten sonra romanlara ve kısa öykülere ağırlık veren Çinli yazar, romanlarında özellikle Çin'deki kırsal hayatı irdeledi.

Yan Lianke ve yasaklar

Romanlarında köylülerin yaşamı ve kırsal hayatına yer veren Lianke, tıpkı Nobel Edebiyat Ödülü kazanan Çinli yazar Mo Yan gibi Çin hükümeti tarafından yasaklandı. Hatta pasaportuna el konularak 3 yıl boyunca yurt dışına çıkmasına izin verilmedi.

Yan Lianke ödülleri

Yan Lianke'nin adı son dönemde yavaş yavaş Nobel Edebiyat Ödülü bahislerinde de geçmeye başladı. Yazarın 'Lenin'den Öpücükler' adlı romanı özellikle Avrupa'da ses getirdi. Lianke, 2014 yılında Franz Kafka anısına verilen ve Elfriede Jelinek, Haruki Murakami, Margaret Atwood, Amos Oz, Peter Nadas, Philip Roth ve Peter Handke gibi isimlere verilen Kafka Ödülü'ne layık görüldü. Yazar, 'The Four Books' adlı kitabıyla 2016 yılında Uluslararası Man Booker Ödülü'nün kısa listesine kalmayı da başardı.

Yan Lianke kitapları

Yan Lianke'nin en bilinen romanı 'Lenin'den Öpücükler'. Bu kitap Türkçeye Final Kültür Sanat Yayınları tarafından 2015 yılında çevrildi. Yazarın bu kitaplar haricinde henüz Türkçeye kazandırılmamış olan kitapları da var. Bunlar arasında Uluslararası Man Booker Ödülü'nün kısa listesine kalmayı başaran 'The Four Books', 'Serve the People', 'Dream of Ding Village' gibi yapıtları sayabiliriz.

Benzer İçerikler