Siyaset ‘Yanlış hesap Bağdat’tan dönmüştür’

‘Yanlış hesap Bağdat’tan dönmüştür’

26.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi ile basın toplantısı düzenleyen Başbakan Binali Yıldırım, “Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin bir daha kendini ve Irak’ı yeni sorunlara sürüklememesi için her türlü tedbiri almada Irak’ın yanındayız” dedi.

‘Yanlış hesap Bağdat’tan dönmüştür’

Başbakan Binali Yıldırım, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) tüm uyarılara rağmen gerçekleştirdiği referandumun tanınmadığını ifade ederek, “Sorunların dayatmayla tek taraflı oldu bittiyle çözülemeyeceği görülmüştür. Yanlış hesap Bağdat’tan, Tahran’dan, Ankara’dan dönmüştür. Irak’ın adımlarını takdirle karşıladık. Bu adımlarda Irak hükümet ile devleti ile beraberiz” dedi. Irak Başbakanı Haydar el-İbadi de “Her iki ülkenin de çıkarları temelinde bir ülkenin çıkarının diğerinin çıkarını etkilemeyecek şekilde iç işlerine de müdahale etmeksizin kalkınma ve gelişmeye odaklanarak, bölgenin istikrar ve güvenlik düzeyinin daha iyi noktaya gelmesi için çalışmalıyız” diye konuştu.

Haberin Devamı

Yıldırım, İbadi’yi Çankaya Köşkü’nde resmi törenle karşıladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesi uzayan Irak heyeti 2 saat rötarlı olarak Çankaya’ya geldi. Karşılama töreni yağmurlu hava nedeniyle açık hava yerine ilk kez kapalı olan “Büyük Şeref Salonu”nda yapıldı. Karşılamada Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da hazır bulundu. Yıldırım ve İbadi, baş başa görüşmenin ardından basın açıklaması yaptı.

‘Irak’ın yanındayız’

Bu yılın başında bir ziyaret gerçekleştirdiğini ifade eden Yıldırım, “Yıl bitmeden Irak’tan ziyaret gerçekleşiyor. Irak bizim için herhangi bir ülke değildir. Tarih, kültür, coğrafya gibi ortak değerlere shaip ki ülkeyiz. Sevinçleri bizim sevincimiz üzüntüsü bizim üzüntümüzdür. Bu nedenledir ki Türkiye Irak’ın toprak bütünlüğünün ve siyasi birliğinin mutlak savuncusuudur. Irak’ın birliğine halel getirecek en ufak gelişme karşısında tereddütsüz Irak’ın yanında yer aldık, yer almaya da devam edeceğiz. Bu itibarla komşu ülkelerin Irak Merkezi Hükümeti, İran ve Türkiye uluslarası toplumun neredeyse tamamının uyarılarına rağmen bölgesel yönetiminin gerçekleştirdiği gayrı meşru referandum asla tanınmamıştır, kabul edilmemiştir. Sorunlar dayatmayla tek taraflı oldu bittiyle çözülemeyeceği görülmüştür. Yanlış hesap Bağdat’tan Tahran’dan Ankara’dan dönmüştür” dedi.

Haberin Devamı

‘Takdir ediyoruz’

İbadi’nin Irak’ın kararlı duruşuna ve federal otorite sağlanması için attığı adımları takdirle karşıladıklarını söyleyen Yıldırım, şunları kaydetti:

“Bu adımlarda Irak hükümet ile devleti ile beraberiz. Kerkük’ün geri alınması ve vilayetin yüz yıllardır hüküm süren çok etnikli yapısına uygun yönetim ve güvenlik mimarisinin hayata geçirilmesinin önemli olduğunu düşünüyoruz. Burada değişik etnik gruplara ait Araplar, Türkmenler, Kürtler ve diğer etnik grupların barış içinde bir arada yaşaması en büyük arzumuzdur. Bundan sonra da alınması gereken her türlü tedbiri birlikte alacağız. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin bir daha kendini ve Irak’ı yeni sorunlara sürüklememesi için her türlü tedbiri alma konusunda Irak’ın yanındayız.”

Haberin Devamı

İbadi’yi DAEŞ ile mücadele konusunda da tebrik eden Yıldırım, “Ortaya koyduğu başarı sonrası Irak’ın toprak bütünlüğünün sağlanması için atılan kararlı adımlardan dolayı kutluyorum. Artık ortak hedef Irak, Türkiye ve Suriye topraklarında, bölgede hiçbir terör hayat bulamaması için birlikte çalışmaktır. Bundan sonra iki ülke olarak üzerinde yoğunlaşacağımız konuların başında ekonomik ilişkileri daha da geliştirerek ve terör münasebetiyle tahrip olan Musul, Kerkük başta olmak üzere imar faaliyetlerinde daha fazla destek olmaktır” dedi.

‘Parçalanma engellendi’

Irak Babakanı İbadi Türkiye ile ikili ilişkilerin en üst düzeyde olması için bu ziyareti yaptıklarını ifade etti. İbadi, “Uluslararası toplumun Irak’ın parçalanmasına yönelik adımların bertaraf edilmesinde etkili olduğunu bilmekteyiz. Türkiye ve diğer ülke destekleri ile toprak bütünlüğünün korunması ve parçalanmasının engellenmesi hayata geçirilmiş oldu. Her iki ülkenin de çıkarları temelinde bir ülkenin çıkarının diğerinin çıkarını etkilemeyecek şekilde iç işlerine de müdahale etmeksizin kalkınma ve gelişmeye odaklanarak, bölgenin istikrar ve güvenlik düzeyinin daha iyi noktaya gelmesi için çalışmalıyız” diye konuştu.

Haberin Devamı

Ortak Bakanlar Kurulu toplanacak

“Gümrük kapılarının işletilmesi ve gümrük kapılarının sevk ve idaresi Irak Anayasası’na göre Merkezi hükümetin işidir” diyen Yıldırım, “Bu bağlamda Habur Gümrük Kapısı’nın da Irak yönetimine geçmesi konusunda gereken desteği sağlayacağız. Irak ile başta ticaret hacmi olmak üzere daha yakın çalışma içinde olmayı arzu ediyoruz. Bu amaca yönelik Müşterek Bakanlıklar Toplantısı’nın en kısa zamanda Türkiye’de gerçekleşmesi konusunda mutabık kaldık” dedi.

Yıldırım: Niye bu yanlışta ısrar ettin?

Başbakan Binali Yıldırım, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’nin “Referandum öncesi şartlara dönüyoruz” açıklamasını “E peki buraya gelecektin niye bu yanlışta ısrar ettin. Her neyse ‘Yanlış hesap Bağdat’tan döner’ derler ve nihayet yanlış hesap Bağdat’a gitmeden dönmüş oldu” dedi.

Haberin Devamı

Ege Ekonomik Forumu’nda yaptığı konuşmada Ortadoğu’daki durumun şu an için ümit verici olmadığını dile getiren Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kuzey Irak’ta verilen yanlış karar... Bugün (dün) az önce bu kararı veren Kuzey Irak Bölgesel Yönetim Başkanı Barzani ‘Referandum öncesi şartlara dönüyoruz’ diye açıklama yaptı. E peki buraya gelecektin niye bu yanlışta ısrar ettin, niye yıllardır sizi himaye eden, hayat alanı oluşturan Türkiye’nin sözünü dinlemedin? Her neyse ‘Yanlış hesap Bağdat’tan döner’ derler ve nihayet yanlış hesap Bağdat’a gitmeden dönmüş oldu.”

Yıldırım, Suriye ve Irak’ta yıllardır devam eden siyasi otorite boşluğunun, terör örgütlerinin varlığının bölge için orta ve uzun vadede öngörü yapılmasına engel olduğuna işaret etti. Türkiye’nin bölgenin teminatı olduğunu vurgulayan Yıldırım, şunları kaydetti:

“Türkiye Avrupa’nın da güvenliğinin giriş kapısı. Düşünün 10 milyondan fazla nüfus hareketi olan bölge var. Bu nüfus hareketinin Avrupa’ya akın etmesi demek Avrupa’daki tüm dengeyi altüst etmesi demek. Türkiye geçtiğimiz 6 yıl içinde 3,5 milyondan fazla evinden, barkından, yurdundan edilmiş insanlara kucak açıyor, onlara ev sahipliği yapıyor. Bununla da yetinmiyor Avrupa’ya göç istilasının da önüne geçiyor. Bütün bunları yaparken biz arzu ederiz ki Avrupalı dostlarımız Türkiye’nin katlandığı bu yüklerin, bu fedakarlığın daha iyi farkında olsun, takdir etsin. Ancak Avrupa’da son yıllarda yükselen milliyetçi akımlar ve İslam düşmanlığı Avrupa’da gelecek vizyon öngörüsünü ortadan kaldırmıştır. Avrupa şu günlerde aşırılıklarla baş etmenin yollarını aramaktadır.”

Karar AB’nin

Yıldırım, Avrupa Birliği’nin Türkiye’nin 50 yıllık hedefi ve beklentisi olduğunu da anımsatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“O bakımdan Türkiye bugüne kadar birliğe tam üyelik konusunda kararlılığını sürdürmüştür ancak son 1-2 yılda yaşanan gerginlikler sonrası ilişkilerimizin arzu etmediğimiz bir düzeyde olduğunu biliyoruz. Bunun geçici bir durum olduğunu kabul ediyoruz. Avrupa, Türkiye’nin de içinde olduğu genişleyen bir Avrupa mı düşünüyor yoksa kendi sınırlarını yüksek duvarlarla kapatmış bir Avrupa kulübüne mi dönüşmek istiyor? Bu kararı Avrupa verecek. Biz buradayız.”

Aşık Veysel’i andı

Başbakan Yıldırım, Aşık Veysel’in 123. doğum yıl dönümü dolayısıyla yayımladığı mesajda şu ifadeleri kullandı: “Aşık Veysel, şiirleriyle sevgiyi, saygıyı, dürüstlüğü öğütleyen bir kanaat önderiydi.”