Gündem Yanlış yaptık

Yanlış yaptık

20.07.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Tahliye olduktan sonra Mersin’e giden Avcı açıklamalarda bulundu: ‘O günlerde şiddet kullanarak, insanlara zarar vererek yanlış yaptık. Türkiye’de hukuk hâlâ oturmadı’

Yanlış yaptık

Devrimci Karargâh davasında tutuklu yargılanırken bir süre önce tahliye edilen eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı, iddianamede örgütünün buluşma yeri olarak değerlendirilen Mersin’deki Park Cafe’de, 12 Eylül döneminde birlikte yargılandığı Necdet Kılıç ve sorgusuna katıldığı Necati Emgilli ile buluştu.
“O dönemde burada sol daha hakimdi. Ben daha çok sol örgütlere karşı görev yapmıştım. Sol örgütlerin birçoğu beni ‘Hasım’ seçmişlerdi. Şimdi kaderde onlarla aynı noktada buluşmak varmış” diyen Avcı, Devrimci Karargâh davasında birlikte yargılandığı Necdet Kılıç’ı geçmişte sorgulamasını da şöyle değerlendirdi:
“Necdet’in meşhur bir kod ismi vardı. ‘Haşmet’ yani böyle ismiyle cismiyle Tarsus’ta kurulan bir devrim mahkemesinin başkanı görünüyordu. Böyle bir isim sıfatı olunca unutmuyorsunuz. O günlerde şiddet kullanarak, insanlara zarar vererek yanlış yaptık.”

Cemaat soruşturması
Avcı, ‘Haliçte Yaşayan Simonlar’ adlı kitabının gelinen noktada cemaat soruşturmasına dahil edilmesini ise, “Tabii bu çok şeyi gösteriyor. Türkiye’de hukukun, devletin, sistemin hâlâ yerli yerine oturmadığını gösteriyor. Eğer gerçekten hukuk gerçekten adalet yerli yerinde olsa bu kitap çıktığı günde bunlar kullanılması lazımdı. Ama o günün iklimi o günün siyaseti bunları kullandırmadığı için içerisindeki her şey yanlış kabul edildi. Gönül ister ki savcılık ve devlet soruşturmayı bakanları zamanında yapsalardı. Devlet bu kadar yıpranmazdı, toplum bu kadar gerilmezdi” diye değerlendirdi.

Güneydoğu sorunu
Meslek hayatında en uzun çalıştığı bölgenin Güneydoğu olduğunu anlatan Avcı, asıl görevin Diyarbakır olmasına rağmen, bütün bölgeyi sürekli dolaştığını, bildiği sorunları da analiz ettiğini dile getirdi. Avcı, “Oradaki sorunun var olduğunu, dağdaki insanların niye çıktığını kabul etmediğiniz zaman bunu çözemezsiniz.”