Gündem Yapay kalp kası dokusu!

Yapay kalp kası dokusu!

21.05.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türk bilim insanları, kalıtsal kalp hastalıklarının araştırılması ve yeni tedavi yaklaşımlarının geliştirilmesini mümkün kılabilmek amacıyla yapay kalp kası dokusu geliştirdi.

Yapay kalp  kası dokusu

Klinik basamağını Prof. Dr. Volkan Tuzcu’nun üstlendiği, laboratuvar ayağını ise Yrd. Doç. Dr. Esra Çağavi’nin yürüttüğü çalışmada, Nobel ödüllü “Yeniden Programlama” tekniği kullanılarak hasta kökenli ve uyarılmış kök hücre kaynaklı kalp kas dokusu üretiliyor. Çalışma, Medipol Üniversitesi Rejeneratif ve Restoratif Tıp Araştırmaları Merkezi (REMER) bünyesinde TÜBİTAK’ın desteğiyle gerçekleştiriliyor.

Çalışmada, hastalardan alınan kan hücreleri, embriyonik kök hücrelere dönüştürülerek yeniden programlanıyor. Bu teknikle geliştirilen kök hücrelerden, laboratuvar ortamında kişiye özel kalp dokusu üretilerek, hastalıkların modellenmesi ve hücresel tedavi kaynağı oluşturulması amaçlanıyor.

Sınırsız kaynak sağlıyor
Çalışmaya ilişkin bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Çağavi, “Bu hücreler bize, eğer hasta bireylerden elde edersek hem sınırsız bir kaynak sağlıyor hem de hastalıkların laboratuvar ortamında araştırılması için platform hazırlıyor. Bu da hastalığın laboratuvarda modellenebilmesini sağlıyor” diye konuştu.

Yazarlar