Geri Dön
Yapay zeka, Abu Dabi'de eğitimi dönüştürmek için kullanılıyor

Yapay zeka, Abu Dabi'de eğitimi dönüştürmek için kullanılıyor

Kitapsız, kara tahtasız, kalemsiz eğitim sistemi geliştirilebilir mi? Abu Dabi, yapay zekâyı kullanarak öğrenciler için yeni öğrenme biçimleri geliştirebilecek mi?

Andaç Üzel
Andaç Üzel

Günümüzde hayatımıza dahil olan ve yapay zekâ sayesinde değişime uğramayacak hiçbir şey yok, diyebiliriz. Her şey dönüşecek, her şey değişime uğrayacak, her şey yapay zekâ ile birlikte yeniden tanımlanacak. Bu şekilde hepimiz yeni bir yaşam tarzına sahip olacağız. Nitekim, sonuçlarını görmeye başladığımızı da söyleyebiliriz.

Haberin Devamı

Yapay zekâ şu sıralar, büyük değişikliklerin zeminini oluşturabilmek için kullanılıyor. Söz gelimi, sürücüsüz araçlar ve henüz bir prototip formatında olsalar bile gözlerimizi büyük büyük açmamıza neden olacak kadar çok şey başaran yapay zekâlı robotları, bu konuya örnek olarak verebiliriz.

Eğitimde yapay zekâ

Peki yapay zekâ, eğitim sisteminin dönüştürülebilmesi için kullanılabilir mi? Görünüşe (ya da hiç değilse yapılan uygulamalara) göre, bu sorunun cevabı 'evet'. Abu Dabi'de bir şirket, yapay zekâyı, yeni bir eğitim ve öğrenme deneyimi yaratabilmek için kullanıyormuş.

Dört yıl önce kurulan şirket, dijital eğitim platformunu Abu Dabi'deki pek çok okula taşıdı. Bu süreçte Birleşik Arap Emirlikleri hükümetiyle de doğrudan birlikte çalışan şirketin kurduğu platform, 25 bin öğrenci ve 57 devlet okuluna erişti. Bu devlet okullarının dışında, 2 de özel okulla çalışmaya başladı. Şimdiki hedefleri ise, ABD'ye ulaşmak ve şimdilik New York'taki iki özel okulda hazırladıkları yapay zekâ teknolojisi kullanılıyor.

Haberin Devamı

Temel derslere odaklanıyor

Platform, Matematik, Fen Bilgisi ve İngilizce gibi temel derslere odaklanıyor. Müfredata uygun bir şekilde bireysel ihtiyaç ve taleplere göre şekillendirilen platformla, öğrenciye eğitimi sırasında yapay zekâ eşlik ediyor.

"Gün içinde milyonlarca veri işliyoruz. Artık bu sayı, insan zihninin işleyebileceğinden fazlasına ulaşmış durumda. Bu verilerle, makine öğrenimi algoritmalarına bakıyor ve yeni konseptlerle yeni öğrenme biçimleri inşa ediyoruz." diyor şirketin CEO'su Geoffrey Alphonso.

Öğrenciler, öğretmenler ve veliler, gerçek zamanlı geri dönüşler alarak hangi yönde eksikler bulunduğunu, neyin iyileştirilmesi ve neyin iyi olduğu gibi sonuçlara doğrudan ulaşıyor. Öte yandan, her bir öğrencinin bireysel olarak yetenekli olduğu yönler de bu platform sayesinde ortaya konabiliyor.

Kariyerlerine yeni bir bakış

Çğrencilerin yeteneklerinin yapay zekâ tarafından tespiti, haliyle onlara kariyer yolculuklarında da yardımcı oluyor. "Yapay zekânın yardımıyla öğrencilerin verilerine bakarak onları doğru kariyer yoluna yönlendirmek harika olmaz mıydı? Üstelik bunu ortaokuldan bile önce yapabiliyoruz." diyor Alphonso. "Bir öğrenci Fen Bilgisi'nde iyiyse, onu bir bilim insanı ya da astronot olarak yetiştirmenin mümkün olduğunu görüyoruz." sözünü de ekliyor.

Haberin Devamı

Olumsuz yönleri neler?

Ancak tabii, bu teknolojinin de olumsuz yönleri olduğunu söylemek mümkün. Örneğin, platformu kullanan öğrencilerin ekran süreleri ciddi boyutta artıyor. Bu da, çeşitli sorunlara gebe. Fakat Alphonso'ya göre günlük üç buçuk saat kullanımla sınırlandırılan platform, bu sınırın aşılmasını engelliyor. Yine de, üç buçuk saati eğitim için olmak üzere, bir gün içinde öğrencinin ekran kullanarak geçireceği sürenin uzunluğu kaygı verici.

andac.uzel@demirorenmedya.com

Benzer İçerikler