Gündem ‘Yapılan yatırımlarla geleceğe yön veriyoruz’

‘Yapılan yatırımlarla geleceğe yön veriyoruz’

13.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Kayseri’de gerçekleştirilen yatırımlar hakkında bilgi veren Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, “‘Planlı Gelişim, Estetik Dönüşüm, Fonksiyonel Değişim’ vizyonu doğrultusunda geleceğe yön verecek projeler üretiyoruz” dedi

‘Yapılan yatırımlarla geleceğe yön veriyoruz’

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, 3 yıl içerisinde kentte gerçekleştirilen yatırım ve hizmetleri gerçekleştirdiği basın toplantısıyla Milliyet’e anlattı. Pek çok belediyenin 5- 10 yılda dahi yapamayacağı yatırımları üç yıla sığdırdıklarını belirten Başkan Çelik, soruları yanıtladı.

Haberin Devamı

- Kayseri Büyükşehir Belediyesi’ndeki üç yılınız genel anlamıyla nasıl geçti?

Hizmet ve yatırımlarla dolu dolu üç yıl geçirdik. Bu arada şu hususu ifade etmeliyim ki, bu üç yıl içerisinde ülkemiz çok önemli olaylar yaşadı. 15 Temmuz darbe girişimi, üst üste iki milletvekili seçimleri, yurt içindeki terörle etkin mücadele, yine terörle mücadele için yurt dışında yapılan harekatlar yerelde bizlerin de enerjisini alacak olaylardı. Ancak hükümetimizin dirayetli yönetimi ve siyasi istikrarımız sayesinde olumsuz olaylardan etkilenmeden yatırımlarımıza devam ettik. Yaşanan olaylara seyirci kalmadık ve üzerimize düşeni fazlasıyla yaptık. Bu süreçte hem rutin belediyecilik hizmetlerini hiçbir aksamaya mahal vermeden en güzel şekilde icra ettik hem de vizyon projeleri birer birer hayata geçirdik. Pek çok belediyenin 5-10 yılda dahi yapamayacağı yatırımları üç yıla sığdırdık. Tempomuzu hiç düşürmeden hatta daha da artırarak hizmet ve yatırımlarımızı sürdürüyoruz.

Haberin Devamı

- Büyükşehir Belediyesi’nde önceliğiniz ne oldu?

Belediye Başkanlığını devraldığım Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Mehmet Özhaseki’nin başladığı ve hazırladığı projelere öncelik verdik. Bir taraftan bu projeleri bir an önce bitirmek için gayret ederken bir taraftan da yeni döneme ilişkin çalışmalar yaptık. Bu süreçte toplumun görüşlerini almak için çeşitli toplantılar tertipledik. Anketler, kamuoyu araştırmaları, ilçelerde yapmış olduğumuz toplantılar bize yeni dönem için önemli fikirler verdi. Her kesimi dinleyerek ve herkese kulak vererek halkımızın beklentilerini öğrenmiş olduk. Bu beklentileri karşılamak için de öncelikle bir vizyon belirledik. ‘Planlı Gelişim, Estetik Dönüşüm, Fonksiyonel Değişim’ olarak belirlediğimiz vizyon doğrultusunda geleceğe yön verecek projeler üretmeye başladık.

- Sözlerinizin başında üç yılda 5 bin 700 noktada çalıştığınızı ifade ettiniz. Yatırımların toplam tutarı ne kadar oldu?

Bürokrat arkadaşlarımız üç yılda yaptığımız ihalelerin sayısını çıkardı. Bu üç yılda 742 ihale yapmışız. Bu ihalelerin toplam bedeli 1 milyar 546 milyon 857 bin TL. Doğrudan teminlerle yapılan işleri de ilave ederseniz toplam yatırım miktarımız çok daha fazla oluyor. Evet, yine bu üç yılda 5 bin 700 noktaya levhamızı diktik, şantiyemizi kurduk ve çalıştık. Bu verilerden hareketle belediyecilik tarihimizin en yoğun yıllarını yaşadığımızı söyleyebilirim.

Haberin Devamı

- Göreve ilk geldiğinizde insanların doğdukları ve mutlu oldukları yerde yaşamalarını sağlamaya çalışacağınızı ifade etmiştiniz. Bu anlamda neler yaptınız?

İfade ettiğiniz gibi göreve geldiğim ilk gün vurguladığım en önemli konuların başında ilçeler geliyordu. Şu bir gerçek ki, insanlar en çok doğdukları yerde mutlu oluyorlar. Bizler de insanları doğdukları yerde doyurmak ve mutlu oldukları yerde yaşatmak istiyoruz. Bu yüzden ilçelerimizde ciddi bir yatırım atağı başlattık. Yaptığımız yatırımları birkaç başlıkta ele almamız gerekir. Birincisi alt yapı yatırımlarımız. Alt yapı kuruluşumuz olan KASKİ, tarihinin en büyük yatırımlarını bu dönemde yaptı. KASKİ’nin üç yılda sadece ilçelerimize yapmış olduğu yatırımın bedeli 461 milyon TL’yi geçti. Devam eden yatırımlarla birlikte bu yıl toplam yatırım tutarı 553 milyon TL’ye ulaşacak. Yine özellikle vurgulayarak belirtiyorum ki sadece ilçelerimize döşenen içme suyu borusu 1 milyon 911 bin metreye, kanalizasyon borusu 1 milyon 625 bin metreye ulaştı. Arıtma tesislerimizin sayısı 100’ü buluyor. Bunlar çok büyük rakamlar ve çok büyük yatırımlar. Bu yatırımlarla ilçelerimizin alt yapı sorununu uzun vadeli olarak çözüyoruz.

Haberin Devamı

‘Yapılan yatırımlarla geleceğe yön veriyoruz’

‘Sosyal hayat canlandı’

Üst yapıdaki yatırımlarımız da oldukça fazla çeşitlilik gösteriyor. Bu yatırımlarımızdan belki de en önemlisi tüm ilçelerimize yaptığımız Kadın ve Gençlik Merkezleri. İçerisinde yüzme havuzu, fitness salonu, çok amaçlı salon, kadınlar lokali, KAYMEK kurslarımız için derslikler, cep sineması, oyun salonu, kütüphane ve internet salonu gibi birimlerin bulunduğu bu merkezler ilçelerin sosyal hayatına büyük canlılık getirdi. Bu tesislerle müthiş bir sosyalleşme sağlıyoruz. Tüm bunların yanında bir şey daha yapıyoruz ki, bu noktayı çok önemsiyorum, ilçelerin ekonomisini büyütecek projeleri hayata geçiriyoruz. Çünkü biliyoruz ki, ilçelerden kent merkezine göçü önlemek için ekonomiye destek veren çalışmalar da yapmamız lazım. Tarıma ve hayvancılığı can suyu projesi kapsamında 2015 yılında çiftçilerimizin kullanımına sunulmak üzere 53 tarım makinesi aldık. Tarım aracı desteğimiz Türkiye’de bir ilkti ve yine Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek 2016 yılında da hayvancılığa destek verdik. ‘Soğuk Süt Zinciri’ adıyla yeni bir projeyi hayata geçirdik. Bu proje çerçevesinde süt üreticilerimizin ihtiyaç duyduğu çiğ süt soğutma tanklarını Büyükşehir Belediyesi olarak aldık.

Haberin Devamı

Kırsalda yaşayan hemşehrilerimizin ekonomisine katkı için ne yapabileceğimizi tespit etmek amacıyla göreve başladığı ilk yıl tüm ilçeleri birkaç kez ziyaret ettim. Belediyedeki ekiplerimiz de ciddi bir çalışma yaparak ilçelerin avantajlarını tespit etti. Bu avantajları dikkate alarak her ilçeye ekonomik getiri sağlayacak bir tesis yapmaya karar verdik. Bu doğrultuda örneğin Felahiye ilçemizde toplu ahır projesini hayata geçiriyoruz. Bu projeyi, Felahiye’ye kazanç kapısı yaptıktan sonra yaygınlaştırmayı düşünüyoruz. Sarız ilçesinde de ekonomiye katkı sunması anlamında Arıcılık Geliştirme Projesi’ni uygulamaya koyduk. Bu doğrultuda Sarız ve Özvatan ilçelerimizdeki floranın uygun olması ve bu bölgelerde arıcılık yapılmasından hareketle iki ilçemizde üreticilerimize arı dağıtımı yaptık. Yeşilhisar’da ayçekirdeği ve kayısı kurutma tesisi yaptık. Ekonomik destek sağlayacak bu projelerimizi önümüzdeki dönemde de sürdüreceğiz ve ilçelerimizin ekonomisine canlılık sağlamaya devam edeceğiz.

‘Yapılan yatırımlarla geleceğe yön veriyoruz’

‘Tıkanmaları bugünden çözüyoruz’

- 2017 yılını ‘Ulaşım Yılı’ ilan etmiştiniz. Bu üç yıl ulaşım yatırımları açısından nasıl geçti?


Ulaşım Master Planı çerçevesinde çok titiz bir çalışmayla projeler gerçekleştirdik ve bu projeleri hayata geçiriyoruz. Böylelikle gelecekte artacak araç ve nüfus yoğunluğunun sebebiyet vereceği tıkanmaları da bugünden çözüyoruz. Kocasinan Bulvarı’nda dört ayrı kavşağı üç ayrı katlı kavşak projesiyle çözdük. Karayolları Katlı Kavşağı, Hastane ve İstasyon Caddesi Katlı Kavşağı ile Sanayi Odası Katlı Kavşağı projelerini tamamlayarak hizmete açtık. Köprülü kavşakların yapımına başladık. İnşallah bu yıl içinde projeleri tamamlayarak Kocasinan Bulvarı’nda trafiği kesintisiz hale getireceğiz. Mustafa Kemal Paşa Bulvarı’nda ise Melikgazi Katlı Kavşağı ile Orgeneral Hulusi Akar Bulvarı’na geçişi sağlayacak iki ayrı alt geçidin yapımını hızla sürdürüyoruz. Tamamlanan ve yapımı devam eden katlı kavşakların maliyeti 200 milyon TL’yi geçiyor. Tüm bunların yanında şehir merkezindeki pek çok yolda da trafik yoğunluğunu azaltmak için genişletme çalışmaları yaptık. Önümüzdeki günlerde Bekir Yıldız Bulvarı’nda ulaşımı sağlaması için raylı sistem araçları büyüklüğünde elektrikli otobüsler alacağız. Bu arada mini terminaller projemizi bu yıl içerisinde hayata geçiriyoruz.

‘Slogan olarak kalmadı’

- Nasıl bir Kayseri için çalışıyorsunuz?


Büyükşehir Belediye Başkanlığı’ndaki üç yılım süresince bazı slogan olan ifadeler kullandım. ‘Ulaşımda İddiamız Var’, ‘Ulaşım Yılı’, ‘Okuyan ve Okutan Şehir’, ‘Alt Yapıda Rekorlar Kırıldı’, ‘Spor, Sanat, Kültür’de Alt Yapı Hamlesi’, ‘İnsana Yatırım’, ‘Kültür Şehri Kayseri’ gibi pek çok ifade sadece slogan olarak kalmadı. Biz bu ifadelerin hepsinin altını doldurduk. Her konuda çok önemli çalışmalar yaptık. İşte bu yüzden belediyecilik tarihimizin en yoğun yıllarını geçirdiğimizi ifade ediyorum. Aklınıza hangi alan gelirse gelsin her birinde çok önemli yatırımlar yapıldığını görürsünüz. Bugüne ve yakın geleceğe dair yatırımların yanı sıra Sahabiye Kentsel Dönüşüm Projesi gibi Kayseri’yi gelecek yüzyıla taşıyacak yatırımı, Beydeğirmeni Besi Bölgesi Projesi gibi Kayseri ekonomisine çok büyük katkı sunacak projeyi yürütüyoruz. İnsana yatırım konusunda hiçbir belediyenin yanımıza yaklaşamayacağı ölçüde geniş kitleleri içine alan faaliyetler gerçekleştiriyoruz. Bu yoğun çalışmalarla şehrimizin huzuruna ve konforuna katkı sunmayı hedefliyoruz. Bu yolda ‘Planlı Gelişim, Estetik Dönüşüm, Fonksiyonel Değişim’ vizyonumuzla azami gayret göstererek çalışmaya devam edeceğiz. Yaptıklarımız ve yapacaklarımızın bir bölümünü halkımıza anlatmamıza vesile olduğunuz için teşekkür ediyorum.

‘En yoğun yılları yaşıyoruz’

- Hangi planları yenilediniz ve bu planları yenilemeye neden ihtiyaç duydunuz?


Kayseri her yönüyle gelişiyor, büyüyor. Büyük ölçekli yeni yerleşim alanları, ticaret ve hizmet alanları oluşuyor. Bunların yanında 2014 yılında çıkan Bütünşehir Yasası ile 16 ilçenin tamamı Büyükşehir’e bağlandı. Bu ve benzer pek çok gelişme planların da yenilenmesini zaruri kıldı. Bu nedenle Ulaşım Master Planı, Tarımsal Gelişme Ana Master Planı, Üst Ölçekli Ana İmar Planı ve Kentsel Dönüşüm Master Planı’nı tamamladık. Dolayısıyla çalışmalarımızı bu planlar üzerine imar ediyoruz.