Ekonomi Yapılandırma anlaşması imzalandı

Yapılandırma anlaşması imzalandı

20.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

Yapılandırma anlaşması imzalandı

Alacaklı kuruluşlara 100 milyon lira ve üzerinde borcu olup, borçlarını ödemekte zorlanan işletmelere destek olmak amacıyla hazırlanan, Finansal Yeniden Yapılandırma (FYY) Çerçeve Anlaşması’nı, toplam kredilerdeki payı yaklaşık yüzde 90 olan bankalar ve diğer finansal kuruluşlar dün itibarıyla imzaladı. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) yeniden yapılandırma uygulanacak borçluları şöyle tanımladı:

Haberin Devamı

“Başvuru Bankasına başvuru tarihi itibariyle Alacaklı Kuruluşlara olan anapara (nakit+gayrinakit) borç toplamı 100 milyon liradan büyük olan borçluları kapsamaktadır. Bir borçlu ya da borçlunun dahil olduğu risk grubundaki diğer borçlular bir bütün olarak veya kısmen yeniden yapılandırılabilir. FYY kapsamına alınacak borçluların, mali durumlarının ve bu kapsamda borçlarının yeniden yapılandırılması veya yeni bir itfa planına bağlanması sonucunda borçlarını geri ödeme kabiliyeti kazanacaklarının tespit edilmesi şarttır.”

Gelir-gider dengesi geçici olarak bozulduğu için borçlarını ödemekte zorlanan işletmelere destek olmayı amaçlayan anlaşma borçlulara şu olanakları sağlayacak:

- Kredi borçlarının vadelerini uzatmak.

Haberin Devamı

- Bu borçluların kredilerini yenilemek.

- Borçlulara ilave yeni kredi vermek.

- Anapara, faiz, temerrüt faizi ve kâr payları ile kredi ilişkisinden doğan diğer her türlü alacağı indirmek veya bunlardan vazgeçmek.

- Anapara, faiz veya kâr payı alacaklarını; kısmen veya tamamen iştirake çevirmek, aynî, nakdî ya da tahsil şartına bağlı bir bedel karşılığı devir veya temlik etmek, borçlu ya da üçüncü kişilere ait ayni değerler karşılığında kısmen veya tamamen tasfiye etmek, satmak, bilanço dışına çıkarmak.

- Diğer alacaklı kuruluşlar ve alacaklılarla birlikte hareket ederek protokoller yapmak, alınacak tedbirlerle, geri ödeme yükümlülüklerini yerine getirebilmelerine ve istihdama katkıda bulunmaya devam etmelerine imkan verilmesini sağlamak.

Uzlaşı platformu

Uygulamaya ilişkin hedefler şöyle: “Tarafların misyonu; ekonomiye katma değer oluşturduğuna inanılan ve geçici olarak finansal ödemeleri aksayan borçluların fon üretme kabiliyetleri de dikkate alınarak alacaklı kuruluşlar tarafından uygun görülecek makul bir süreç içerisinde ve makul koşullarla, gerek ekonomik faaliyetlerine devam etmeleri, gerekse öngörülen süre içerisinde finansal kesime ve kamu dahil diğer alacaklılara olan geri ödeme yükümlülüklerini yerine getirmelerini sağlamaktır. Bunu teminen bir uzlaşı platformunun oluşturulması amaçlanmaktadır.”