Gündem Yaralama değil işkence

Yaralama değil işkence

17.09.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Eskişehir’de Gezi eylemleri sırasında dövülerek öldürülen Ali İsmail Korkmaz’la aynı saatlerde dövülen Doğukan Bilir’le ilgili davada mahkeme suçun yaralama değil, işkence olduğuna karar verdi.

Yaralama değil işkence

Eskişehir 19. Asliye Ceza Mahkemesi, Doğukan Bilir’i dövdükleri iddiasıyla yargılanan sanık polisler hakkında, ‘yaralama’ suçundan açılan davada görevsizlik kararı vererek dosyayı Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. Mahkeme, sanık polislerin işledikleri suçun işkence kapsamında ele alınması gerektiğine hükmetti. Mahkemenin kararının ağır ceza mahkemesince de benimsenmesi ve temyizde onanması halinde Gezi eylemleri sırasında uygulanan polis şiddetine ‘işkence’ davalarının açılması gündeme gelecek.

Korkmaz’ın polisler ve sivil saldırganlarca dövülerek öldürüldüğü 2 Haziran 2013’te, Doğukan Bilir adlı üniversite öğrencisi de aynı yerde yine polisler tarafından feci şekilde dövülmüştü. Korkmaz’ın ölümüyle ilgili soruşturmada polis memurları Mevlüt Saldoğan, Yalçın Akbulut, Hüseyin Engin ve Şaban Gökpunar ile aralarında sokaktaki fırının sahibi ve akrabalarının olduğu 4 kişiye dava açılmıştı. Davanın tanıkları arasında Korkmaz’ı copla kovalarken görüntülere yakalanan polis Selçuk Bal ile Doğukan Bilir adlı gence meşe odunuyla vururken görülen Serkan Kavak adlı sivil de yer alıyordu. Savcılık, Kavak ve sanık polisler hakkında, ‘basit yaralama’ suçundan 6 aydan 1.5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açmıştı. Asliye Ceza Mahkemesi’nin kararı doğrultusunda sanıklar ağır ceza mahkemesinde 3 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası öngörülen işkence suçundan yargılanacak.