Gündem Yaraları sarmak için sanat

Yaraları sarmak için sanat

30.06.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dilara Akay, Soma’da kadınlarla Alman ressam Meyer’in eserleri üzerine bir atölye çalışması gerçekleştirdi. Akay, kadınlarının el becerilerine hayran kaldığı Soma’yı anlattı

Yaraları sarmak için sanat

Sanatçı Dilara Akay, geçtiğimiz haftalarda Soma’daki kadınlarla bir araya geldi. Genç Hayat Vakfı’nın düzenlediği projeyle Soma’ya giden sanatçı, burada Genç Hayat Vakfı Soma Proje Ofisi’nde el sanatları üzerine çalışan kadınlara kum resmi tekniğini öğretti. Kum boyama ya da kum resmi olarak bilinen bu teknikte yapışkanlı kağıtlar üzerine renkli kumlar ya da baharatlar yapıştırılarak, resim yapılıyor.
Atölye çalışmasına katılan kadınlar bu teknikte gündelik hayatta kullandıkları baharatları kullandılar. Katılımcılar sanatçıyla birlikte dekorasyonla ilgili çizimleriyle tanınan, 1849- 1927 arasında yaşamış Alman ressam Franz Sales Meyer’in desenlerini bu tekniği kullanarak yeniden üretti. Üstelik atölye çalışması sona ermesine rağmen burada söz konusu teknik, katılımcılar tarafından uygulanmaya devam ediyor. Soma’da yaraların sarılmasına sanatla katkıda bulunmak istediğini söyleyen sanatçıyla Soma’daki projesini ve gözlemlerini konuştuk.

Haberin Devamı

Soma’da böyle bir proje yapma fikri nereden çıktı?

Soma’da yaşananlardan sonra benim de orada açılan derin yaraları iyileştirmekte bir katkım olsun istedim. Sanatın insanın duyumsadıklarından öte iç benliğine uzanabileceğine ve oradaki dönüşüme / iyileşmeye destek olacağına inanıyorum. Tam da bu nedenle Kuzey Amerika yerli halkları, Tibet rahipleri ve Avustralyalı Aborijinlerin yüzyıllardır arınma için uyguladığı ‘kum resmi’ tekniğini ödünç aldım.

El becerilerinde ustalar

Bu tekniği Meyer’in çalışmalarında kullandınız. Meyer’in eserlerinde sizin için ilgi çekici olan neydi?

Uygulayacağımız teknik için kısa yoldan netice almaya yönelik küçük ebatta ve görsel olarak aşina olunan şablonlar araştırdım. Meyer’in desenlerinin yapıt ömrünü tamamlayarak telif konusunun dışında yer alması sayesinde, sanatçısına atıfta bulunarak onun bu detaylı çalışmasının yeniden hayat bulmasını hedefledim.

Haberin Devamı

Bu süreçteki gözlemleriniz neler?

Çok mutluyum ki götürdüğüm şablon ve malzemelerle Genç Hayat Vakfı’nın sağladığı ortamda dileyenler aynı çalışmayı yapmaya devam ediyor. Kısa ziyaretim ve atölye süresinde kadınların tamamının el becerilerinde çok usta olduklarını gözlemledim. Bunun yanı sıra bazılarının evlerinde çocukları ile bu çalışma ya da benzerini yapmak üzere yanlarına malzeme alması, bana sözel olmasa da iletişimimizin sürdüğü ve hayatlarına yeni bir bakış açısı kazandırdığımı hissettirdi.