Gündem Yaramaz çocuklar için ‘TİM’ devrede

Yaramaz çocuklar için ‘TİM’ devrede

19.05.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ankara’da kayıpların bulunması için özel yetiştirilen 2 yaşındaki Belçika kurdu ‘TİM’in tayini İstanbul’a çıktı

Yaramaz çocuklar için ‘TİM’ devrede


Yazın gelmesiyle özellikle piknikte ya da kırsal alanda oynarken kaybolabilecek çocuklar içinse TİM devreye sokuldu. TİM 2 yaşında bir Belçika kurdu. 4 köpekle birlikte Ankara’daki Gölbaşı’nda eğitilen TİM, temel eğitimini tamamladıktan sonra 3’ü Ankara’da kalan, 1’i İzmir’e gönderilen köpek arkadaşlarından ayrılmak zorunda kaldı. Çünkü tayini İstanbul’a çıktı. Tayini İstanbul’a çıktı diyoruz çünkü TİM, İstanbul Asayiş Şube Kayıp Şahıslar Büro Amirliği’nin envanterine kayıtlı fakat ‘tayinleri’ merkezden yapılıyor. Yani her an bir memur olarak tayini İstanbul dışında bir şehre de çıkabilir.
TİM’i diğer köpeklerden ayıran ise iz ve koku takibindeki başarısı... TİM’e kaybolan şahsın eşyası koklatıldığında kokudan ve kayıp kişinin ardından bıraktığı izlerden takibini yapıyor. Koku kalıcılığını korudukça TİM’in de kişiyi bulma şansı o kadar artıyor. TİM’in İstanbul’daki yetiştiricisi Zafer Gülşen, kayıp takibinde ilk 48 saatin çok kritik olduğuna dikkat çekiyor: “48 saati geçmesi o kişiyi bulamayacağı anlamına gelmiyor ama kokunun kalıcılığı yitirildiği, kokuya başka kokular karıştığı için işi daha zorlaşıyor.”
‘Çocuğun kokusunu saklayın’
Fakat TİM’in İstanbul’da şehir içinde kullanılması pek mümkün görülmüyor. Zira şehirdeki şartlar TİM’in iz ve koku takibi yapabilmesine pek olanak vermiyor. “Burada esas olan kokuya başka bir koku karışmaması. İkinci olarak da İstanbul’da TİM’le arama yapmaya çıktığımızda mesela kayıp kişinin izini metroya kadar sürdü. Metroya gelince ne olacak? ” diyen Gülşen, bu sebeple TİM’i daha çok ormanlık ve daha sakin yerleşim yerlerinde kullanacaklarını belirtiyor. TİM’in yanında bir ekip olmasına gerek olmadığını hatta TİM’le beraber arama yapacak kalabalık bir ekibin işi zorlaştıracağına da dikkat çeken Gülşen şunları söylüyor:
“TİM, herhangi bir canlıyı ya da maddeyi aramaz. Onun diğer arama köpeklerinden mesela Narkotik’te çalışanlardan ayıran tek bir kişiye odaklı arama yapması... Ve de bilinmeyen, görünmeyen bir şeyi tespit etmesi... Narkotik köpekleri benim gördüğüm şeyi tespit ediyor, onaylıyor. TİM ortada olmayanı arayıp, buluyor.”
Özellikle yazın gelmesiyle ormanlık alanda piknikte çocuklarda çok sık kaybın yaşandığını belirten Gülşen, TİM’in işini kolaylaştırmak için ailelerden çocuklarına ait ama başkasının mümkün olduğunda temas etmediği bir eşyası ile bir fotoğrafını istediklerin belirtiyor. Gülşen, ayrıca TİM devreye girecekse Van’da kaybolan küçük Nehir’de yaşandığı gibi 300 kişi ile aramaya çıkılmaması gerektiğini, bunun sadece TİM’in aklını karıştıracağını belirtiyor.