Dünya Yardım için tek yanlı ateşkes ilanı

Yardım için tek yanlı ateşkes ilanı

11.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Myanmar’daki Rohingya militanlarının, şiddet nedeniyle zor durumda olan insanlara yardım ulaşabilmesi için tek taraflı ateşkes ilan ettiği bildirildi.

Yardım için tek yanlı ateşkes ilanı

Rohingya militanları, söz konusu açıklamayı, dün Twitter üzerinden yaptı. Açıklamada, “Arakan Rohingya Kurtuluş Ordusu (ARSA) askeri saldırı operasyonlarını geçici olarak durdurmak için ateşkes ilan ediyor” ifadeleri kullanılırken, ateşkesin bir ay sürmesinin planlandığı belirtildi. Aynı açıklamada, Myanmar’a “insancıl ateşkese” uyma çağrısı da yapıldı. Ancak Myanmar, bunu reddetti.
Bununla birlikte Myanmar’a bağlı Arakan eyaletinde silahlı grupların güvenlik güçlerine saldırmasıyla ağustos ayında başlayan olaylar yüzünden binlerce Rohingyalının Bangladeş’e kaçışları da sürüyor. Rohingya Müslümanları Myanmar güvenlik güçlerini Rohingya militanlarına karşı yaptığı operasyonlarda toplu katliam yapmak ve köyleri yakmakla suçluyor.
Myanmar ordusu ise iddiaları reddediyor. Arakan eyaletinde uluslararası yardım kuruluşlarının çalışmaları ise çatışmalar nedeniyle oldukça kısıtlı.
3 bin kişi öldü
Öte yandan Bangladeş Dışişleri Bakanı Hasan Mahmud Ali, Myanmar’ın Arakan eyaletinde 25 Ağustos’tan bu yana en az 3 bin Arakanlı Müslüman’ın öldürüldüğünü söyledi. Anadolu Ajansı’nın haberine göre başkent Dakka’daki yabancı ülke diplomatlarıyla görüşen Bakan Mahmud Ali, Arakanlı Müslümanların haklarına kavuşması için uluslararası toplumdan daha fazla çaba istedi.