Siyaset 'Yargıç kararını emir almadan vermelidir'

'Yargıç kararını emir almadan vermelidir'

11.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

“Yargının ilk ve en temel misyonu, bağımsız ve tarafsız olmaktır” diyen Danıştay Başkanı Güngör, yargının bağımsızlığının devletin, tarafsızlığının ise hâkimlerin görev ve sorumluluğu altında olduğunu vurguladı

Yargıç kararını emir almadan vermelidir

Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, “Adaletin her türlü ektiden, yönetme ve yönlendirmeden uzak bir şekilde kendi kurum ve kuralları çerçevesinde gerçekleşebilmesi için yargının bağımsız ve tarafsız olması zorunludur” dedi. Danıştay’ın kuruluşunun 150. yılı ve “Danıştay ve İdari Yargı Günü” dolayısıyla Danıştay Konferans Salonu’nda tören düzenlendi. Törene, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, yüksek yargı üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı.

Haberin Devamı

‘Asıl sorumluluk yargıda’

Törende geçmişten günümüze Danıştay tanıtım filmi gösterildi. Tanıtım filmi sırasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın darbe girişiminin yapıldığı gece, telefonla bir televizyon kanalına yaptığı canlı bağlantının ekrana getirilmesi üzerine, salondan alkışlar yükseldi.

Törende konuşan Güngör, adaleti tesis etmenin, devletin en temel görevlerinden olduğunu belirterek, bu konuda asıl sorumluluğun yargı mensuplarına düştüğünü söyledi. Güngör, yargı mensuplarının da bu çok onurlu ve ağır sorumluluk gerektiren adalet dağıtma görevini en iyi şekilde yapma gayreti içinde olduklarını ifade etti. Güngör, şöyle devam etti:

Bağımsızlık ve tarafsızlık

“Yargının ilk ve en temel misyonu, bağımsız ve tarafsız olmaktır. Bağımsızlık, yargı yetkisini kullanan hakimlerin, yasama, yürütme ile davadaki taraflara ve her türlü etkilere karşı bağımsız olmaları, kimseden emir ya da talimat almadan hukuka ve vicdanlarına göre karar vermeleri anlamına gelmektedir. Tarafsızlık ise hakimlerin, her türlü etkiden uzak, kişisel duygu, düşünce, hayat görüşü, inanç ve değer yargılarından sıyrılarak karar verebilmeleridir. Yargının bağımsızlığı devletin, tarafsızlığı ise hakimlerin görev ve sorumluluğu altındadır. Adaletin her türlü etkiden, yönetme ve yönlendirmeden uzak bir şekilde kendi kurum ve kuralları çerçevesinde gerçekleşebilmesi için yargının bağımsız ve tarafsız olması zorunludur.”

Haberin Devamı

Farklı biçimlerde ortaya çıkan terör örgütlerinin aynı amaç ve merkezlere hizmet ettiğini, bunun en açık örneğinin 15 Temmuz’daki Fetullahçı Terör Örgütü’nün darbe girişimi olduğunu anlatan Güngör, hain girişimin demokrasiye sahip çıkan kurumlar ve vatandaşlar tarafından bertaraf edildiğini, ancak bu girişimin Türkiye üzerinde yarattığı tahribatın giderilmesinin zaman alacağını belirtti.

‘Anlaşılır bir dil’

Güngör, yargının kendisini ifade etmesinin tek yolunun verdiği kararlar olduğuna işaret ederek, yargı kararlarının nitelikli olması ve beklenen etkiyi sağlaması için şeklinin ve içeriğinin iyi tasarlanması gerektiğini söyledi. Bu konuda bireysel çabaların yeterli olamadığını belirten Güngör, bu düşünceyle Danıştay kararlarının daha açık ve anlaşılabilir olması bakımından şekil ve içeriğinin yeniden biçimlendirilmesi amacıyla kurumsal bir çalışma başlatıldığını ve “Karar Yazım Şeklini Geliştirme Kurulu” oluşturduğunu anlattı.

Haberin Devamı

Güngör, kurulun öncelikle, “Karar Yazım Rehberi” hazırladığını, bu rehberle kararların şekli, üslubu ve içeriğine ilişkin temel hususların belirlendiğine işaret ederek, eylül ayından itibaren yeni şekil, üslup ve içerikle daha güçlü, anlaşılır gerekçelerle yazılacağını bildirdi.

İstinafın rolü

İstinaf kanun yolunun yürürlüğe girmesiyle Danıştay’ın iş yükünün ciddi oranda azaldığını ve içtihat mahkemesi kimliğinin güçlendiğine işaret eden Güngör, 2016’da Danıştay’a gelen dosya sayısının 270 bin iken, 2017’de bu sayının 86 bine gerilediğini, yaklaşık yüzde 70 oranında azaldığını aktardı. Güngör, “Bundan böyle, yüksek mahkeme olarak dosya sayısının çokluğuyla değil, içtihatlarımızın hukuk oluşturma gücüyle anılacağımıza inanıyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı

Özbilgin anıldı

Güngör, konuşmasının sonunda Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve tüm şehitler ile Danıştay’a 17 Mayıs 2006’da yapılan saldırıda hayatını kaybeden Danıştay üyesi Mustafa Yücel Özbilgin’i rahmetle andı.